Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 14:01

Της ζήσης χαρμολύπες

Written by
27667
Rate this item
(0 votes)
Της ζήσης χαρμολύπες

 “Της ζήσης χαρμολύπες” Συλλογή Διηγημάτων 

Αλέξανδρος Ακριτίδης 

Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2016

84 σελ.

ISBN 978-618-5219-12-3 

Τιμή € 8,00

«Της ζήσης χαρμολύπες» ονομάζεται η νέα συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Ακριτίδη και αντικατοπτρίζει ζωντανά και παραστατικά τη ζωή του καθενός από εμάς που άλλοτε χαίρεται αυτό το θείο δώρο της “ζήσης” και άλλοτε πάλι βυθίζεται στη θάλασσα των οδυρμών και των παραπόνων. Η έκδοση αυτών των πέντε ετερόκλητων, ως προς τη θεματολογία, διηγημάτων συναποτελούν και συναπαρτίζουν την ιδιοσυγκρασία του σημερινού ανθρώπου. Μάλιστα, ο συγγραφέας θέτει ένα δύσκολο εγχείρημα στον εαυτό του καθώς με περισσή δεξιοτεχνία αγγίζει θέματα όπως η προσφυγιά, η ανθρώπινη απώλεια, η λαχτάρα για την άγνωστη πατρίδα, το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας εξαρτώμενο από τον καιροσκοπισμό.

Στο πρώτο διήγημα «Το σάζι του πατέρα μου» ο συγγραφέας κατορθώνει να παρουσιάσει το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας μέσα από τα μάτια του ανήλικου Θανασάκη. Η χρήση ιστορικών στοιχείων και η απουσία ενός ακραιφνούς μελοδραματισμού δικαιολογημένα καθιστούν το αποτέλεσμα άρτιο. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού το 2012.

«Το ύστατο χαίρε» πραγματεύεται τη διαχείριση της ανθρώπινης απώλειας και την ψυχολογία αυτών που μένουν πίσω. Εδώ, ο συγγραφέας διεισδύει με τέτοιο τρόπο στα μύχια της ψυχής των ηρώων που κάλλιστα θα μπορούσε να ιδωθεί ως ένας “εναλλακτικός” οδηγός επιβίωσης για κηδείες… Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2009.

Στο τρίτο διήγημα, «Ο θησαυρός», ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός ενός θησαυρού… Μαζί με τον ήρωα Paul, ταξιδεύει στην Αμοργό για να τον ανακαλύψει και γνωρίζει εκεί την ελληνική φιλοξενία και κυκλαδίτικη αύρα. Για τον Paul o θησαυρός δεν είναι παρά ένα “ταξίδι” προς την αυτογνωσία και την αναζήτηση των πατρογονικών του ριζών. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος το 2011.

Στο διήγημα «Επιστροφή στην Πετροράχη» αναμετρώνται η πατρική αγάπη και η εθνική υπερηφάνεια για την ελληνική ιστορία και ταυτότητα, με την ανθρώπινη ματαιοδοξία και την εναγώνια αναζήτηση φήμης και δόξας. Ο συγγραφέας εύστοχα καυτηριάζει την απότομη εναλλαγή των συναισθημάτων των Ελλήνων, όταν κάποιος τους “χτυπήσει” στο φιλότιμο ή καταφέρει να τους χειραγωγήσει.

Στο τελευταίο διήγημα «Εν βρασμώ ψυχής» ο αναγνώστης διεισδύει τόσο βαθιά στην ψυχολογία του Θύμιου, του κεντρικού ήρωα, που σχεδόν μπορεί να ταυτιστεί μαζί του. Ένας ευσυνείδητος πολίτης και οικογενειάρχης απαλλαγμένος από κατώτερα πάθη, όπως ο φθόνος και η υστεροβουλία, που πάραυτα εθελοτυφλεί σε σημαντικά οικογενειακά του ζητήματα και ζει στη δική του “ψευδή πραγματικότητα”.

Ό,τι αποκομίσει κανείς από αυτή τη συλλογή διηγημάτων, με οποιοδήποτε ήρωα κι αν ταυτιστεί, από οποιαδήποτε ιστορία βιώσει εντονότερα συναισθήματα, όλα συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: η ζωή είτε με τις χαρές της είτε με τις λύπες της είναι ένα θείο δώρο και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς αυτήν.  

Γούτση Δήμητρα, Φιλόλογος

 

 

 

 

 

  

 

Read 27667 times Last modified on Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 14:15