Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 19:00

Δήμητρα Σωκράτους, «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη» (ποιήματα για παιδιά)

Written by
500
Δήμητρα Σωκράτους, «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη» (ποιήματα για παιδιά)

  «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη» 

Δήμητρα Σωκράτους 

Εικονογράφηση: Χαράλαμπος Επαμεινώνδα  

Οι «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη» είναι μια ονειροφανταστική περιδιάβαση στη ζωή των παιδιών με όλα της τα ωραία μα και τα δύσκολα. Η συλλογή βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2016) ξεχωρίζοντας για την πρωτοτυπία, την παιγνιώδη διάθεση των στίχων και τη χαρά της ζωής που θέλουν να μεταδώσουν τα ποιήματα στα παιδιά, παρουσιάζοντας καθημερινά, ανάλαφρα αλλά και σοβαρά θέματα, με ειλικρίνεια, ευθύτητα και βαθιά κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του παιδιού. Είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Δείγμα Γραφής:  

Το πεφταστέρι 

Να τη! Πέφτει μες στη νύχτα ποταμάκι η καληνύχτα. 
Το παιδί στ' όνειρο του κυνηγάει τον θησαυρό του. 

Ένα πεφταστέρι μες στο ουράνιο πανέρι. 
Ολόχρυσο, καμαρωτό μες στο σύμπαν χαρωπό. 

Άκουσε, λέει, την ευχή, του παιδιού την προσευχή 
κι όλο τρέχει να φωλιάσει, τον καημό του ν’ αγκαλιάσει. 

«Πεφταστέρι μου λαμπρό, τη μανούλα μου να βρω! 
Την ευχούλα μου θυμήσου κι άμα κουραστείς κοιμήσου. 
Η ουρά σου φωτεινή. Γίνε τρένο με πανί! 
Γίνε τ’ ουρανού πυξίδα, σαν εσένα άλλο δεν είδα! 
Στο γλυκό το πέσιμο σου, μαγικό το φέρσιμο σου. 
Ψάξε ολόγυρα στην πλάση τη μαμά μου που ’χω χάσει. 
Έχει θαλασσιά φτερά, είν’ τ’ Αυγερινού κερά. 
Άγγελος στον ουρανό κι, αχ, το σπίτι αδειανό... 
Αν τη δεις, αστέρι, πες μου, να ’ρθουν πίσω οι χαρές μου!».  

Η Δήμητρα Σωκράτους γεννήθηκε στην Πάφο. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές και Μεταπτυχιακό στο Θέατρο στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Warwick). Είναι εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού κι εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γράφει παραμύθια, διηγήματα και ποίηση. Διακρίθηκε στους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2016). Της απονεμήθηκε το Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης στη μνήμη Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα για ανέκδοτη ποιητική συλλογή (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου) κι έπαινος στον Ε΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό Καισάριος Δαπόντες (2016). Έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. (Επλάνεψες με Μάνα μου, στιχουργός, 2008). Πέραν των αριστείων ακαδημαϊκής επίδοσης, έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2005).

Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε πολλούς κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας στην Κύπρο. Σύντομο βίντεο για την εθελοντική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όπως και συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου.

https://www.facebook.com/Δήμητρα-Σωκράτους-Αλήθειες-όνειρα-κι-ειρήνη-Η-Μαίρη-και-το-Λευκό-Μπιζέλι-544835735678866/

 

 

 

 

 

 

Read 500 times

Latest from apostaktirio team