Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 17:33

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα του Παύλου Κουτρουμπά, «Ερωτευτείτε ανελεύθερα» (Εκδόσεις Περίπλους)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα του Παύλου Κουτρουμπά, «Ερωτευτείτε ανελεύθερα» (Εκδόσεις Περίπλους)

«Ερωτευτείτε ανελεύθερα»
Παύλος Κουτρουμπάς
Εκδόσεις Περίπλους - Διονύσης Βίτσος 

Μπορεί να κλονιστεί ο θεσμός της ελευθερίας τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, από την επικρατούσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση μιας χώρας; Ένα δυνατό συναίσθημα, όπως αυτό του έρωτα, μπορεί να νικηθεί; Οι αγώνες και οι ανησυχίες των πολιτών μιας χώρας, μπορούν να αποδώσουν σε αντίξοες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες; Αυτά είναι τα θέματα που πραγματεύεται στο βιβλίο «Ερωτευθείτε ανελεύθερα» ο Παύλος Κουτρουμπάς.  

Μέσα από μια ιστορία αγάπης, κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, παρακολουθούμε την πορεία και την αντίσταση των πολιτών, σε ένα νέο – αβάσταχτο θα έλεγα – καθεστώς, στο οποίο τους υποβάλλει το λεγόμενο «Κίνημα». Μια χούντα νέας γενιάς, θα λέγαμε, που κυρίαρχο μέλημά της είναι η δημιουργία μιας γενιάς ανθρώπων, ιδιαίτερα έξυπνων και υπάκουων. Τέτοιων, που να ακολουθούν πιστά τους κανόνες και τους νέους νόμους που θέτει το Κίνημα, με σκοπό τη διάσωση της οικονομίας.

Μια τεχνοκρατούμενη” κατάσταση λοιπόν, που απαιτεί ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση, υγιείς και αποδοτικούς σε κάθε απαίτηση της πολιτικής Αρχής.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, ανθίζει ένας έρωτας ανάμεσα σ’ έναν καθηγητή και μια φοιτήτριά του. Οι δυο τους, ενάντια στο Κίνημα, ζουν τον έρωτά τους, ο οποίος θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αλλά και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστασης απέναντι στην πολιτική πραγματικότητα. Θα περάσει από συμπληγάδες και θα δοκιμαστεί, αφού πλέον θα έχει στιγματιστεί ως ένα γεγονός που εμποδίζει την προμελετημένη πολιτική πορεία των πραγμάτων.  

Ο Παύλος Κουτρουμπάς,  με αλληγορικό τρόπο, περιγράφει τα γεγονότα αλλά και την “εκρηκτική” διάθεση των ανθρώπων ν’ αντισταθούν, μέσα από το – αναμφισβήτητα – δυνατό συναίσθημα του έρωτα. Εύστοχος ο τρόπος του συγγραφέα, αφού πολύ εύκολα μεταδίδει τα μηνύματα που θέλει, θυμίζοντάς μας, την υπάρχουσα πολιτικό-οικονομική  εξαθλίωση – αν μου επιτραπεί ο όρος – της χώρας μας. Με ύφος γραφής, ζωντανό και παραστατικό, πετυχαίνει να διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ξετυλίγοντας στα μάτια του μια κατάσταση, με την οποία θα μπορούσε ακόμη και να ταυτιστεί. Στο βιβλίο συναντάμε επίσης φράσεις που προσδίδουν συγκινησιακό τόνο, αφού είναι συναισθηματικά φορτισμένες και εγείρουν τον ψυχισμό του αναγνώστη.

Ο τίτλος του βιβλίου «Ερωτευθείτε ανελεύθερα», καθώς και το εξώφυλλο κινούνται στον ίδιο αλληγορικό τόνο, όμοιο με αυτό του κειμένου. Έξυπνη επιλογή θεωρώ, αφού μας προδιαθέτει για το περιεχόμενο, ενώ με το πέρας του βιβλίου αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον συμβολισμό. 

Μέσα από έναν εκτενή διάλογο, που εξελίσσεται στο κείμενο, ο συγγραφέας θίγει θέματα, όπως αυτό της ελευθερίας, του πολιτικού δικαιώματος, της παρρησίας του λόγου και της ηθικής. Προσωπικά, ένοιωσα έντονα τον προβληματισμό που θέλει ο συγγραφέας να περάσει μέσα από το βιβλίο του. Δεν το κρύβω ότι κατάφερε να με “ταρακουνήσει”, αφού πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα θέμα που ευαισθητοποιεί τον καθένα μας. Ξετυλίγοντας μια ερωτική ιστορία, η οποία “κινδυνεύει” από κάθε πλευρά, μας παρουσιάζει το πόσο αμείλικτα μέτρα μπορεί να πάρει μια κοινωνία προκειμένου να καταστήσει τους πολίτες της υπάκουα “στρατιωτάκια”, τα οποία θα εκτελούν διαταγές προς τα πολιτικά οφέλη της εκάστοτε κυβέρνησης. Τονίζει, με άλλα λόγια, πως ο θεσμός της δημοκρατίας είναι δικαίωμα, που εύκολα, γρήγορα και σταθερά μπορεί να αποδυναμωθεί, όταν πια, μετατρέπει μια χώρα τους πολίτες της, σε όργανα ακραίου πολιτικού προσηλυτισμού.   

Εν κατακλείδι, θεωρώ πως πρόκειται για ένα βιβλίο τόσο επίκαιρο όσο και διδακτικό, αφού περιγράφει καταστάσεις της καθημερινότητας σε μια χρονική στιγμή, δύσκολη για τη χώρα, όπως αυτή που διανύουμε. Εύχομαι να προβληματίσει κάθε αναγνώστη και να τον ωθήσει σε σκέψεις που τελικά θα αποβούν χρήσιμές τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ευχαριστούμε τον κύριο Κουτρουμπά για την ευκαιρία που μας δίνει, να αντιληφθούμε την αξία ενός θεσμού απαραίτητου για κάθε άνθρωπο, της Δημοκρατίας. 

Μουλαρτζή Χρυσούλα, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής - Τμήματος Ψυχολογίας

Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2464

 

 

Read 1870 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων