Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 14:04

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα της Τζώρτζιας Ρασβίτσου, «Μαργαρίτα… ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» (Εκδόσεις Εκάτη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα της Τζώρτζιας Ρασβίτσου, «Μαργαρίτα… ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» (Εκδόσεις Εκάτη)

«Μαργαρίτα… ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» 
Τζώρτζια Ρασβίτσου

Εκδόσεις Εκάτη

Η νουβέλα «Μαργαρίτα… ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ» είναι το πρώτο συγγραφικό έργο της Τζώρτζιας Ρασβίτσου, η οποία είναι συμβολαιογράφος και κατοικεί στο όμορφο νησί της Λέσβου. 

Πρόκειται για τις αφηγήσεις της μικρής Μαργαρίτας, η οποία στην ηλικία των πέντε ετών έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με καινούργια πράγματα και δεδομένα αλλά και με έναν αδιάκοπο παραλογισμό που αναδύουν οι ενήλικες συγγενείς της και όχι μόνο. 

Πολλά σημεία του βιβλίου θυμίζουν αυτοβιογραφικές σημειώσεις ή αν το διατυπώναμε διαφορετικά, σημαντικές εικόνες της μνήμης, οι οποίες χαράζονται για πάντα στην σκέψη μας. Άλλωστε είναι συχνό φαινόμενο καθετί που μας παραξένεψε, όταν ήμασταν παιδιά, ή που μας έδωσε μεγάλη χαρά ή λύπη, να έχει χαραχτεί για πάντα στην ψυχή μας. Έτσι λοιπόν και η Μαργαρίτα, με γλώσσα στιλέτο, καυτηριάζει, σχολιάζει, αδυνατεί να κατανοήσει όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω της. Εμμέσως γίνεται κριτική στις πολιτικές ιδεολογίες και στους ανθρώπους που τις ακολουθούν ως “πειθήνια όργανα”, στους εκκλησιαστικούς ηγέτες, που εκτρέπονται από τον ουσιαστικό θρησκευτικό τους ρόλο και υποδύονται έναν άλλο, στην ξενοφοβία, στον κόσμο των μεγάλων, οι οποίοι, όντας ανικανοποίητοι από όλα, αυτοκαταστρέφονται ή καταστρέφουν αθόρυβα τις οικογένειές τους. Καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα παίζει η ίδια η χρονική περίοδος, καθώς τα συμβάντα που περιγράφονται διαδραματίζονται κατά την επταετή δικτατορία. Κι αν οι μη συγγενείς για την Μαργαρίτα γίνονται αντικείμενο του παιδικού της “πειραματισμού”, η γλαφυρή της γλώσσα δεν αφήνει ασκίαστες τις προσωπικότητες των γονιών της. Μια μητέρα με απωθημένα και λάθη κι ένας πατέρας ανήμπορος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στα συζυγικά του καθήκοντα. 

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία η αφήγηση αλλάζει πρόσωπο, έτσι ώστε να δίνεται φωνή από τη συγγραφέα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της Μαργαρίτας. Με αυτόν τον τρόπο πληροφορούμαστε τις ενδόμυχες σκέψεις των γονιών της, τους προβληματισμούς τους αλλά και τις πεποιθήσεις τους για έναν κόσμο που μοιάζει να βιώνει μια παρατεταμένη ασθένεια. 

Οι σκέψεις τις Μαργαρίτας αν μη τι άλλο είναι ευρηματικές και διανθισμένες με αρκετές δόσεις χιούμορ. Με ιδιαίτερα όμορφο τρόπο αναδύεται ο αυθορμητισμός, η αγνότητα, η αθωότητα ενός παιδιού που βλέπει τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία. Τραγελαφικά περιστατικά που προκαλούν γέλιο στον ανυποψίαστο αναγνώστη, αλλά και σκέψεις – μαχαιριές για τον κόσμο μας που είναι γεμάτος άλυτα ζητήματα και αστείρευτες έχθρες. Μηνύματα διαχρονικά για τον άνθρωπο που ζει εγκλωβισμένος στα κοινωνικά ταμπού, στις κίβδηλες πολιτικές διακηρύξεις, στους άγονους συντηρητισμούς. 

Κρατάμε συνεπώς τις όμορφες περιηγήσεις της Μαργαρίτας στις γειτονιές της παιδικής της ηλικίας, στις μυρωδιές των οικογενειακών γιορτών και στις εικόνες των αθώων ματιών της. Βόλτες στις πλατείες, στο σινεμά, στο λιμάνι… Βόλτες και στις δικές μας παιδικές μνήμες. Όμορφες ή άσχημες, είναι αυτές που καθορίζουν το “είναι” μας. Καλή συνέχεια εύχομαι…

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σχετικά με το βιβλίο: https://www.politeianet.gr/books/9789604082469-rasbitsou-tzortzia-ekati-margarita-gis-madiam-291771

Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος. Άρθρα της, κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, δημοσιεύονται συχνά στην εφημερίδα "Η Αυγή", στο "Κουτί της Πανδώρας" και στο Lesvosnews.net καθώς και σε άλλες ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες. Ζει και εργάζεται στη Λέσβο.

 

Read 1941 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας