Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 17:45

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ειρήνης Μαθιουδάκη, «Ο Ζαχαρίας και η νεράιδα Σοκολατένια» (Εκδόσεις Ίτανος)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ειρήνης Μαθιουδάκη, «Ο Ζαχαρίας και η νεράιδα Σοκολατένια» (Εκδόσεις Ίτανος)

«Ο Ζαχαρίας και η νεράιδα Σοκολατένια»
Ειρήνη Μαθιουδάκη
 Εκδόσεις Ίτανος

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη είναι η συγγραφέας ενός ιδιαίτερα “γλυκού” παιδικού βιβλίου, που ονομάζεται «Ο Ζαχαρίας και η νεράιδα Σοκολατένια» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίτανος. 

Μέσα από την φανταστική περιπέτεια του μικρού Ζαχαρία, ο οποίος λατρεύει τα γλυκά και τη ζαχαροπλαστική, η συγγραφέας ξετυλίγει όλα όσα πρέπει να ξέρει ένα παιδί για τη σοκολάτα. Αυτό το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, που είναι, όμως άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς, τα βήματα της παραγωγής του. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα γνωστά κακαόδεντρα καλλιεργούνται αρκετά μακριά από την χώρα μας, κυρίως στη Νότια Αμερική αλλά και σε μικρότερη κλίμακα στην Αφρική και στην Ασία. Άρα μαθαίνουμε περιληπτικά για τις φυτείες, την επεξεργασία των καρπών, τα συστατικά που συνήθως προστίθενται για να έχουμε αυτήν τη γευστικότατη λιχουδιά. 

Σε πολλά σημεία, το κείμενο γίνεται έμμετρο και με όμορφες ομοιοκαταληξίες, έτσι ώστε να υπάρχει μια ευχάριστη μουσικότητα και μια αμεσότητα με τους μικρούς αναγνώστες. Η εμφάνιση του “φανταστικού” στοιχείου επιτυγχάνεται όταν μέσα από ένα “μαγικό” βιβλίο ξεπηδά η νεράιδα «Σοκολατένια», η οποία γίνεται η οδηγός και συνοδοιπόρος του Ζαχαρία σε αυτό το ευχάριστο ταξίδι. 

Στις τελευταίες σελίδες, η Ειρήνη Μαθιουδάκη περιγράφει αναλυτικά τα βασικά συστατικά της σοκολάτας, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να εφαρμόζουμε με σύνεση το γνωστό «παν μέτρον άριστον». Όλα αυτά είναι ένας μεγάλος πειρασμός για τις ανθρώπινες αισθήσεις και για τον ουρανίσκο μας, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια, αν δεν θέλουμε να βλάψουμε την υγεία μας. 

Το βιβλίο εικονογράφησε με ασπρόμαυρα σκίτσα η Ελένη Καλοχριστιανάκη, έτσι ώστε να δίδεται η ευκαιρία στα παιδιά να χρωματίσουν μόνα τους τις σελίδες, σύμφωνα με τις δικές τους χρωματικές προτιμήσεις. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: https://www.itanosbooks.gr/el/paidika-biblia/o-zaxarias-kai-h-neraida-sokolatenia 

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε τον Μάιο του 1992 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έκανε σπουδές στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έχει διακριθεί με επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ την άνοιξη του 2005 απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό παιδικής ιστορίας του Κέντρου "Γέναθλον" για την ιστορία με τίτλο "Οι περιπέτειες της Σταλίτσας". Ακόμη ασχολείται με τη συγγραφή στίχων, το χορό και τον εθελοντισμό, που σχετίζεται με τη δημιουργική απασχόληση και την ενισχυτική διδασκαλία παιδιών και εφήβων.
 

Σημείωμα οπισθόφυλλου:  

Ο Ζαχαρίας είναι ένα μικρό αγόρι που λατρεύει τα γλύκα και ειδικά τη σοκολάτα. Ένα απόγευμα που βρίσκεται μόνος στο σπίτι, ανακαλύπτει ένα υπέροχο μυστικό, καλά φυλαγμένο στο πατάρι.
Εκεί συναντά τη χαριτωμένη νεράιδα Σοκολατένια και μαζί ξεκινούν ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο του αγαπημένου του γλυκού.
Πού γεννιέται η σοκολάτα και πώς καταλήγει στο ζαχαροπλαστείο;
Θα καταφέρει άραγε ο Ζαχαρίας να ανακαλύψει όλα τα μυστικά του κακάο και να πραγματοποιήσει τα όνειρά  του;
Ένα παραμύθι γεμάτο γλυκές εικόνες για να το ζωγραφίσει κάθε παιδί με τα δικά του χρώματα!

 

 

Read 952 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας