Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 14:43

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη, «Η ευχή» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη, «Η ευχή» (Εκδόσεις Πηγή)

«Η ευχή»
Μαρία Καραγιάννη
Εκδόσεις Πηγή 

«Η ευχή» ονομάζεται το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Η κεντρική ηρωίδα, Ισαβέλλα Μορένο, που κατάγεται από την Αργεντινή, μας αφηγείται την ιστορία της. Η υπόθεση ξεκινά το 2016 από το νησί της Ύδρας, αλλά,  εν συνεχεία, πραγματοποιείται μια αναδρομή στο παρελθόν της ηρωίδας και κυρίως στα χρόνια που πέρασε στο Μπουένος Άιρες. Εκεί όπου η ίδια, μόλις στα δεκαοκτώ της (1996), βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ώστε να αρχίσει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η κατάταξη και η μετέπειτα πορεία της στην Ακαδημία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Μπουένος Άιρες θα είναι απόλυτα επιτυχημένη, ενώ χάρη στην οξυδέρκεια και την εξυπνάδα της, σύντομα θα αρχίσει να συμμετέχει σε εξιχνιάσεις υποθέσεων με την Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος στο πλευρό του έμπειρου  επιθεωρητή, Πέδρο φον Βέμπερ. 

Όλα μοιάζουν να την συναρπάζουν, καθώς και ο έρωτας γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, ώσπου … τα προσωπεία θα πέσουν και το όμορφο όνειρο θα γίνει εφιάλτης. Η μοίρα θα επιφυλάξει περίεργα παιχνίδια για την γλυκιά Ισαβέλλα, ενώ τα θαμμένα μυστικά του παρελθόντος θα επηρεάσουν άρδην την μετέπειτα ζωή της. Πράγματι, οι μεγάλες αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με κάποιες ακραίες συμπεριφορές, θα βαρύνουν τις αθώες πλάτες της. Όλα λοιπόν θα καταρρεύσουν και η ίδια θα μετατραπεί σε έρμαιο ενός πεπρωμένου που δεν επέλεξε, αλλά θα αναγκαστεί να ακολουθήσει… 

Το μυθιστόρημα αυτό δύσκολα το κατατάσσει κανείς σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, διότι εμπεριέχει ποικίλα στοιχεία από διάφορα είδη μυθιστορημάτων. Είναι ένα έργο όπου μπορεί κανείς να συναντήσει το μυστήριο, αστυνομική πλοκή, σκηνές ενός καλοστημένου θρίλερ. Παράλληλα όμως θίγονται καίρια κοινωνικά ζητήματα αλλά και περιγράφονται ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν και αμαύρωσαν την ιστορία του λαού της Αργεντινής. 

Τα συναισθήματα που προκαλούνται κατά την ανάγνωση είναι πολλά και αντιφατικά. Αρχικά, ο αναγνώστης συμπαρασύρεται σε μια αστυνομική περιπέτεια, προσπαθώντας να εξιχνιάσει εγκλήματα, ακολουθώντας την Ισαβέλλα και τον Πέδρο στις έρευνές τους. Στη συνέχεια όμως, όταν άνθρωποι αδίστακτοι και με εμμονικές συμπεριφορές εμφανίζονται στο προσκήνιο, η υπόθεση μετατρέπεται σε ένα δυνατό θρίλερ. Τότε ο αναγνώστης, όχι μόνο ταυτίζεται με την ηρωίδα, αγωνιώντας μαζί της για το εάν θα βρει διέξοδο, ώστε να  γλιτώσει από τον εφιάλτη αλλά και “νιώθει” τη ζεστή ανάσα του θύτη σε κάθε σελίδα. Ναι, η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια τραγική ηρωίδα, η οποία βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε αδιεξόδους και διλλήματα, συμπαρασέρνοντας όλους εμάς να νιώσουμε την αγωνία της και τη δεινή  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι τόσο έντονη που κυριολεκτικά ο αναγνώστης εύχεται να μπορούσε να βοηθήσει την ηρωίδα να ξεφύγει και να απελευθερωθεί από τους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς “δαίμονες” που συνεχώς την βασανίζουν. 

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, τα flash back, το κινηματογραφικό στήσιμο των σκηνών καθώς και το καλογραμμένο και σωστά δομημένο κείμενο είναι κάποια από τα στοιχεία που καθιστούν το μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη εξαιρετικό. Η συγγραφέας, έχοντας ως όχημα την αληθοφάνεια, την φαντασία, την πειστικότητα στην αφήγηση και στην πλοκή των γεγονότων, καταφέρνει να κρατά το αναγνωστικό κοινό σε εγρήγορση και σε αγωνία έως την τελευταία σελίδα. 

Η ψυχοσύνθεση του κάθε ήρωα και το πώς αυτός συμπεριφέρεται σε κάθε περίσταση  περιγράφεται με “χειρουργική ακρίβεια”. Ιδιαίτερα το δίπολο “θύτης - θύμα” είναι αυτό που καταδεικνύεται επακριβώς. Ο τρόπος προσέγγισης του θύτη, μέσω του εντυπωσιασμού και τα στάδια της θυματοποίησης (λεκτική κακοποίηση → σωματική κακοποίηση → συναισθηματικός εγκλωβισμός → παθητικότητα και φόβος). 

Διαβάζοντας το πόνημα της Μαρίας Καραγιάννη μαθαίνουμε αρκετές πληροφορίες για την σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής και τις μαύρες σελίδες της δικτατορίας του 1976. Συλλήψεις, βασανισμοί, εκτελέσεις, εξαφανίσεις ενηλίκων μα και πολλών παιδιών. Γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία του κινήματος «Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου», από αργεντινές μητέρες που έψαχναν να βρουν τα εξαφανισμένα παιδιά τους.   

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την συγγραφέα για το εξαίσιο και πρωτότυπο μυθιστόρημά της, που μας άφησε στη μνήμη εικόνες, γνώση και πολλούς προβληματισμούς. Εύχομαι στην Μαρία Καραγιάννη να την ξαναδούμε σύντομα “εν δράσει” με ανάλογης ποιότητας πνευματικά έργα. 

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.pigi.gr/?product=h-eyxh 

H Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Καλαμάτα. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και πολύ σύντομα πέρασε τις πύλες της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά. Εξισορροπεί την καθημερινότητά της με την έμπνευση και την ευαισθησία της γραφής. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και με κάθε ευκαιρία στριμώχνει όνειρα και προσδοκίες σε μια μικρή βαλίτσα και ταξιδεύει στις πόλεις του κόσμου.

Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, Στη σκιά της σιωπής, από τις εκδόσεις Πηγή, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και παγκόσμια αποδοχή καθώς μεταφράστηκε στην αγγλική και κινεζική γλώσσα, ενώ το 2017 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος Το σπίτι των γλάρων, το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο Facebook στη σελίδα Μαρία Καραγιάννη – Συγγραφέας. 

 

 

 

Read 1545 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.