Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 15:18

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Τόνιας Κοντοπούλου, «Άρωμα βροχής» (Εκδόσεις Ελκυστής)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Τόνιας Κοντοπούλου, «Άρωμα βροχής» (Εκδόσεις Ελκυστής)

«Άρωμα βροχής»
Τόνια Κοντοπούλου
Εκδόσεις Ελκυστής 

«Άρωμα βροχής» ονομάζεται το νέο μυθιστόρημα της Τόνιας Κοντοπούλου, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής. 

Μία νέα και πολλά υποσχόμενη επιστήμονας, η Ιόλη, προσλαμβάνεται από μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Οι πρώτες της εμπειρίες από τη νέα της εργασία είναι αντιφατικές. Από τη μια ένας καλοσυνάτος και ελκυστικός νεαρός που της κεντρίζει το ενδιαφέρον και από την άλλη η ιδιοκτήτρια της εταιρείας με τον πρώην σύζυγό της που φαίνεται πως κρύβουν αρκετά “βρώμικα” μυστικά, παίζοντας, πιθανόν, ένα ιδιαίτερα μυστήριο παιχνίδι. Άνθρωποι εξαφανίζονται, στελέχη καταδιώκονται και η Ιόλη, λόγω κυρίως μιας έμφυτης περιέργειας που την διακατέχει, μπλέκει όλο και περισσότερο σε καταστάσεις δύσκολες κι επικίνδυνες. 

Τα συμβάντα, κατά την συγγραφέα, εξελίσσονται ραγδαία, σχεδόν από την πρώτη μέρα που η Ιόλη αναλαμβάνει τα καθήκοντά της. Έτσι σχηματίζεται μια υπόθεση που η ροή της τρέχει με ιλιγγιώδη, θα λέγαμε, ταχύτητα, κάτι που συμπαρασέρνει άμεσα και τον αναγνώστη κάνοντάς τον να αγωνιά για την συνέχεια. Εκτός όμως από τις δολοπλοκίες και τα ανθρωποκυνηγητά, συχνά κάνει την εμφάνισή του και ο έρωτας, η φιλία και ο ανθρωπισμός, με την έννοια ότι πρέπει να διαφυλάττουμε την ηθική και την λογική με κάθε τίμημα για το καλό της ανθρωπότητας. Η διαρκής πάλη, στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να υπερισχύσει η επωφελής για τον άνθρωπο επιστήμη και όχι η τάση για πλουτισμό ή υλισμό. 

Φαίνεται πως η Τόνια Κοντοπούλου επέλεξε μια πιο λιτή και άμεση γραφή, χωρίς τα στοιχεία εκείνα που θα χαρακτήριζαν το έργο ως “αμιγώς λογοτεχνικό”, καθώς η πλοκή είναι τέτοια που δεν θα ταίριαζε ιδιαίτερα ένας διαφορετικός δρόμος. Δανείζεται την “επιδερμική” περιγραφή των noir αστυνομικών μυθιστορημάτων, χωρίς να προλαβαίνει να διεισδύσει περισσότερο σε θέματα που αφορούν τα εσώψυχα ή τις βαθύτερες σκέψεις των ηρώων. Όλα γίνονται μπροστά στα μάτια σου, με έντονες και εγκληματικής φύσεως σκηνές και  με τρόπο που να θυμίζει περισσότερο σενάριο ταινίας. Άλλωστε τα αμαρτωλά μυστικά των Φαρμακοβιομηχανιών πολλές φορές έχουν καταγραφεί από συγγραφείς και σεναριογράφους, αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά τις ταινίες «Ο επίμονος κηπουρός», «Side Effects», «Le nouveau protocole» και «Fire in the Blood». Μυστικά πειράματα, αλλοιωμένα αποτελέσματα, δολοφονίες ακτιβιστών ή τίμιων ερευνητών, άνθρωποι φτωχών χωρών που χρησιμοποιούνται εν αγνοία τους ως “πειραματόζωα”. Όλα αυτά συνθέτουν λοιπόν ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, με σασπένς και πολλές ανατροπές, προσαρμοσμένο όμορφα στα ελληνικά δεδομένα. 

Σημαντικό στοιχείο της αφήγησης, οι δυνατές φιλίες και η συνεισφορά τους σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Αυτό το στυλ παρέας γυναικών, που εμένα προσωπικά μου θύμισε σκηνές «sex and the city», φαίνεται πως γοητεύει την συγγραφέα και αντικατοπτρίζει ενδεχομένως και την δική της εξωστρεφή φύση. Άλλωστε, όπως πολλοί λένε, “είμαστε ότι γράφουμε”. Επίσης φαίνεται πως η συγγραφέας γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων φαρμακευτικής ανάλυσης, απολύτως λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι και η ίδια είναι Χημικός. 

Εύχομαι στην συγγραφέα, να την ξανασυναντήσουμε σε νέους συγγραφικούς δρόμους, που εγώ, προσωπικά, θα τους προτιμούσα σε πιο αργούς και ξεκούραστους ρυθμούς. Όμως όλα αυτά είναι υποκειμενικά και εξαρτούνται από τον τρόπο που ο κάθε αναγνώστης εκλαμβάνει κάθε έργο. Θεωρώ πάντως ότι Τόνια Κοντοπούλου βάζει τις βάσεις για ακόμα σημαντικότερα πράγματα. 

Σελίδα του βιβλίου: https://elkistis.gr/product/άρωμα-βροχής/ 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
   

 

Η Τόνια Κοντοπούλου γεννήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο ΚΕΠ της περιοχής όπου ζει με την οικογένειά της. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού κι ενός αγοριού. Έχει επίσης γράψει το μυθιστόρημα Ήσουν πάντα εκεί, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ελκυστής».

 

 

 

 

Read 864 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας