Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 12:00

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο: Αστεροειδής Γλυκάνισος, Βάλια Καραμάνου (Εκδόσεις Γαβριηλίδη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο: Αστεροειδής Γλυκάνισος, Βάλια Καραμάνου (Εκδόσεις Γαβριηλίδη)

Νουβέλα - Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Ο «Αστεροειδής Γλυκάνισος» της Βάλιας Καραμάνου μπορεί να είναι ένα μικρό σε μέγεθος βιβλίο, περικλείει ωστόσο στο εσωτερικό του μεγάλα ανθρώπινα πάθη.  

Η όμορφη ζωγράφος Έλενα συνδέεται ερωτικά με τον παντρεμένο σπιτονοικοκύρη της, Νίκο, και δίχως να το αντιλαμβάνονται και οι δυο οδεύουν προς την καταστροφή. Υπόθεση από τις εκατοντάδες που συμβαίνουν γύρω μας, τόσο αληθινή και συνάμα τόσο σοβαρή. Η συγγραφέας στήνει με μαεστρία τη δική της «ολέθρια σχέση» και την τυλίγει με συναισθήματα πάθους, ζήλειας και απόγνωσης. Ποιος θα βγει νικητής; Θα κρίνετε μόνοι σας στο τέλος… Αν μπορούμε να πούμε βέβαια ότι από μια τέτοια «αμαρτωλή» διαδικασία μπορεί να βγει αλώβητος ο ένας από τους δυο. Γεγονός είναι ότι οι πρωταγωνιστές της παράνομης σχέσης αγγίζουν τα όριά τους, καθώς μια ενδεχόμενη αποκάλυψη θα τίναζε στον αέρα τις ζωές τους. Την οικογενειακή γαλήνη του Νίκου και τα σαθρά όνειρα της Έλενας. Η εξίσωση οδυνηρή και τραγική. Ο έρωτας γίνεται πάθος και το πάθος κτηνωδία. Η παθολογικά ερωτευμένη κοπέλα, εγκλωβισμένη σε μια αρρωστημένη κατάσταση, αποκτά βίαιους συνειρμούς. Με ιδιαίτερο τρόπο η συγγραφέας παρουσιάζει την πάλη της ηρωίδας με το σκοτεινό υποσυνείδητό της, που επιδιώκει να την ωθήσει σε ακρότητες. Στο ίδιο σημείο αχνοφαίνονται και κάποια μεταφυσικά στίγματα, τα οποία ωστόσο παραμένουν επιδερμικά.  

Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα πράγματα για να μην χαθεί το σασπένς. Ο «Αστεροειδής Γλυκάνισος» σου αφήνει μια πικρόγλυκη γεύση στο τέλος. Επέρχεται τελικά η λύτρωση; Τιμωρείται η απιστία; Τιμωρούνται τα ανθρώπινα πάθη; Η Βάλια Καραμάνου μας προσφέρει τη δική της εκδοχή. Και το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία…

Αλέξανδρος Ακριτίδης 

 

Read 2427 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας