Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 08:23

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Στέλλας Καραμπακάκη, «Το μεγάλο Τζέρτζελο» (Εκδόσεις Πολύτροπον)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Στέλλας Καραμπακάκη, «Το μεγάλο Τζέρτζελο» (Εκδόσεις Πολύτροπον)

 Πολιτική Σάτιρα - Εκδόσεις Πολύτροπον

Το «Μεγάλο Τζέρτζελο» της Στέλλας Καραμπακάκη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πολύτροπον, είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό έργο. Πολιτική σάτιρα το  χαρακτηρίζει η ίδια, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια ευρύτερη σατιρική προσέγγιση όλων όσων απασχολούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι Θεοί του Ολύμπου αποφασίζουν να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας και εκεί γίνεται….το έλα να δεις! Απίστευτα περιστατικά που προκαλούν γέλιο αλλά και αντιφατικά συναισθήματα στον αναγνώστη. Οι συσχετισμοί με σημερινούς “ήρωες” της καλλιτεχνικής και πολιτικής σκηνές, άμεσοι. Τώρα το πώς καταφέρνει η συγγραφέας να συνδέσει τόσο όμορφα το σήμερα με την Θεογονία του Ησίοδου, αυτό μόνο ως ευρηματική ικανότητα εκ μέρους της, μπορεί να χαρακτηριστεί. Τίποτα δεν αφήνει ασχολίαστο η Στέλλα Καραμπακάκη. Παρακολουθεί από κοντά κάθε πολιτικό-κοινωνική εξέλιξη και την σατιρίζει με τρόπο που να θέλεις να γελάσεις αλλά και που σε προβληματίζει ταυτόχρονα. Τελικά θα έρθει η επανάσταση; Κι αν έρθει, θα είναι όπως την περιμένουμε; Ίντριγκες, κρυφές ζωές, πάθος για εξουσία, μεγαλομανία και άγνωστες πτυχές της ζωής Θεών και ανθρώπων, είναι μερικά από τα τόσα που καυτηριάζει η συγγραφέας στο βιβλίο της.

Αυτό που χαρακτηρίζει το «Το Μεγάλο Τζέρτζελο» είναι σίγουρα η ιδιαιτερότητα της γραφής του. Είναι ένα αλληγορικό κείμενο που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και σε αναγκάζει να μην μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωση. Ένα κείμενο γεμάτο φρεσκάδα, ευφυολογήματα και τραγελαφικές καταστάσεις, σχεδόν Αριστοφανικές. Να σταθώ φυσικά και στην εικονογράφηση του βιβλίου που ακολουθεί πιστά τις επιταγές της ανάγνωσης.

Η Στέλλα Καραμπακάκη καταφέρνει για άλλη μια φορά να πρωτοτυπήσει αλλά και να παραμένει επίκαιρη. Άλλωστε τα ίδια συναισθήματα είχαμε νιώσει όταν είχαμε σχολιάσει το επίσης “εναλλακτικό” της βιβλίο «Ένα μπακούρι στην Αθήνα». Με αγωνία θα περιμένουμε τους επόμενους "πειραματισμούς" της στην λογοτεχνία.

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Λογοτέχνης - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

 

Read 3098 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας