Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 00:00

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο του Λουκά Κονανδρέα "Καλύτερα σκοτωμένη παρά χωρισμένη"

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο του Λουκά Κονανδρέα "Καλύτερα σκοτωμένη παρά χωρισμένη"

 

 

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ»

Λουκάς Κονανδρέας

 

Πόσες φορές δεν έχουμε παραδεχτεί ότι η πραγματικότητα ουκ ολίγες φορές ξεπερνά το πιο ακραίο, φανταστικό σενάριο αλλά και ότι το έμφυτο λογοτεχνικό τάλαντο ωχριά μπροστά στην πραγματική ζωή;

Το παραπάνω ερώτημα περίτρανα επαληθεύεται ξεφυλλίζοντας τις σελίδες μιας αληθινής ιστορίας με τίτλο «Καλύτερα σκοτωμένη παρά χωρισμένη-Αληθινή ιστορία του φόνου της Παναγιώτας».

Ομολογουμένως, ο τίτλος είναι υπέρ το δέον σαφής και περιεκτικός με αποτέλεσμα να μην πλανάται κάποιο πέπλο μυστηρίου. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία φόνου που συνέβη πριν από έξι δεκαετίες σε ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, στο Κουπάκι. Το χρονικό αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος φτάνει σ’ εμάς χάρη στην εξονυχιστική προσπάθεια του γιου του ξαδέρφου του θύματος, της Παναγιώτας. Ο Λουκάς Κονανδρέας ,επιφανής ιατρός στις ΗΠΑ, επιφορτίζεται με το ηθικό χρέος να συγγράψει ένα βιβλίο-φόρο τιμής στην αδικοχαμένη θεία του για να δικαιωθεί η μνήμη της.

Γινόμαστε θεατές ενός προμελετημένου φονικού και των δικαστικών αγώνων του ξαδέρφου του θύματος προκειμένου να τιμωρηθούν όσοι κρύβονται πίσω από την θανάσιμη ενέδρα το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1953.

Η ανάγνωση δεν μπορεί εύκολα να διακοπεί καθώς είναι τόσο καταιγιστικές οι εξελίξεις που και ο πιο ψύχραιμος αναγνώστης αισθάνεται να βρίσκεται παρών στη δικαστική αίθουσα. Αφενός κεντρίζουν την προσοχή όλες οι πληροφορίες που παρατίθενται από τις δυο δικογραφίες και τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού και περιφερειακού τύπου κι αφετέρου θέματα όπως η μοιχεία, ένας κατ’ εντολήν δολοφόνος και ένας αγώνας δικαίωσης μέχρις εσχάτων ζωντανεύουν ξανά στις μνήμες μας την συντηρητική, ελληνική κοινωνία στις αρχές του 1950. Όμως εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν και κατά πόσο η σύγχρονη κοινωνία μας έχει ‘’θεραπεύσει’’ αυτά τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας.

Η πένα του Λουκά Κονανδρέα είναι γλαφυρή και παραστατική. Οι καταθέσεις των μαρτύρων, οι διάλογοι, οι στιχομυθίες μεταξύ δικαστικών και πολιτών αποδίδονται στο χαρτί με τέτοιο τρόπο ώστε να φωτίζεται κάθε πτυχή του έγγαμου βίου των πρωταγωνιστών. Δεν υπάρχει καμιά δόση εξιδανίκευσης και ωραιοποίησης της πραγματικότητας κι αυτό κυρίως οφείλεται στον αφηγητή-παιδί, η πρόσληψη του οποίου ούτε χρωματίζεται ούτε τοποθετείται σε κάποιο στρατόπεδο. Η συγγραφική απόπειρα του διαπρεπούς επιστήμονα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καταξιωμένους λογοτέχνες , ίσως γιατί είναι τόσο έντονη η επιθυμία να δικαιωθεί η μνήμη της αποθανούσας που η ίδια γίνεται η μούσα του.

Ποιος θα ήταν, άραγε, ο επίλογος αυτής της αληθινής ιστορίας αν η Παναγιώτα εναντιωνόταν στις κοινωνικές συμβάσεις εκείνης της εποχής, αν διεκδικούσε το αναφαίρετο δικαίωμα της σε μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή;

 

 

 

Γούτση Δήμητρα

Φιλόλογος

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λουκάς Αθανασίου Κονανδρέας είναι γιατρός και γεννήθηκε στο Κουπάκι Φωκίδας. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία και το «αγροτικό ιατρείο»μετανάστεψε στον Καναδά και στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση στην Ιατρική (Τορόντο, Σικάγο και Καλιφόρνια). Άσκησε επείγουσα ιατρική σε διάφορα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ, όπου οργάνωσε και διευθύνει μέχρι σήμερα ένα ιατρικό κέντρο επειγόντων περιστατικών. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία, η οποία είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας και έχουν δυο γιους που βρίσκονται στο στάδιο των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

 

Τίτλος: Καλύτερα Σκοτωμένη Παρά Χωρισμένη- Αληθινή Ιστορία του Φόνου της Παναγιώτας


Συγγραφέας: Λουκάς Κονανδρέας


Σελίδες: 312 
Εκδότης: Ιδιωτική έκδοση

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά στην Αμερική, έχει λάβει τις εξής διακρίσεις:

Χρυσό Βραβείο Beverly Hills, Book Awards, κατηγορία True Crime, 2016 
Χρυσό Βραβείο eLit Awards, Illuminating Digital Publishing Excellence, κατηγορία True Crime, 2016
Βραβείο Nonfiction Authors Association, 2014, ΗΠΑ

Το βιβλίο θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο greekbooks.gr

 

 

Read 2297 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος