Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 08:30

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο του Δημήτρη Μπουζάρα "Έχω ήδη μεγαλώσει!" (Εκδόσεις Μέθεξις)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο του Δημήτρη Μπουζάρα "Έχω ήδη μεγαλώσει!" (Εκδόσεις Μέθεξις)

Δημήτρης Μπουζάρας

"Έχω ήδη μεγαλώσει!"

Εκδόσεις Μέθεξις 

Κάποτε ζούσε ένα μικρό κοκοράκι σε έναν λόφο με γάργαρα νερά,  ένα μέρος φωτεινό, χωρίς αγγαρείες και βία. Κι όμως όλα αυτά στα μάτια του φάνταζαν σαν φυλακή και το κοκοράκι ήθελε να δραπετεύσει από αυτόν τον κόσμο! Παρ’ όλες  τις συμβουλές των γονιών του και τις προειδοποιήσεις των φίλων του, το ίδιο δεν άλλαζε γνώμη. Γνώρισε κι ένα φίλο από το Διαδίκτυο, που φαινόταν καλός. Μήπως να πήγαινε να τον συναντήσει και μ’ αυτόν τον τρόπο να ανοίξει τα φτερά του για μια νέα ζωή, όπως την ονειρευόταν; Πού θα τον οδηγήσει αυτή του η απόφαση; Ποιος πραγματικά είναι ο καινούριος του φίλος; Τελικά τι θα συμβεί μ’ αυτή την συνάντηση; 

Το παιδικό βιβλίο του Δημήτρη Μπουζάρα, με τίτλο “Έχω ήδη μεγαλώσει!” περιλαμβάνει μια ωραία και σύγχρονη ιστορία, που πραγματεύεται σημαντικά ζητήματα για τον κόσμο των ανηλίκων. 

Αρχικά ο συγγραφέας αναφέρεται στην ανάγκη των παιδιών για ανεξαρτησία και στην επιθυμία τους να απαλλαγούν από τους κανόνες που τους θέτουν οι γονείς τους. Έπειτα, καταδεικνύει την αξία των πραγματικών φίλων και το πώς αυτοί συχνά μας προστατεύουν, συμβουλεύοντάς μας. Ακόμα κι όταν παίρνουμε λάθος δρόμους, αυτοί είναι πάντα εκεί και μας συμπαραστέκονται. Κυρίως όμως η ιστορία του Δημήτρη Μπουζάρα παραθέτει τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και το πόσο εύκολα μπορεί να παγιδευτεί ένα μικρό παιδί στις δαγκάνες κακόβουλων και επιτήδειων ανθρώπων. Αφενός μεν θίγεται η εύκολη και ανεξέλεγκτη πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφετέρου δε η έλλειψη επαρκών τρόπων απομόνωσης των επικίνδυνων ατόμων, τα οποία με ψεύτικα προφίλ εξαπατούν και παρασέρνουν εκατοντάδες παιδιά στα πονηρά τους παιχνίδια. Βέβαια στη συγκεκριμένη ιστορία, υπάρχει μια διαφοροποίηση. Ο κακός δεν είναι απαραιτήτως κάποιος άγνωστος περιθωριακός τύπος. Μα κάποιος ήδη γνωστός καλλιτέχνης που δείχνει να έχει τους τρόπους να βοηθήσει στην όποια επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη. Όμως αυτό που λάμπει είναι πάντα χρυσάφι; 

Ο Δημήτρης Μπουζάρας καταφέρνει με τις έξυπνες ιδέες του και τη μουσικότητα που προσφέρουν οι έμμετροι και ομοιοκατάληκτοι στίχοι του να κάνει τους μικρούς αναγνώστες να προβληματιστούν και να αντιληφθούν το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η αλόγιστη χρήστη του διαδικτύου, η απόκρυψη ύποπτων συνομιλιών από τους γονείς και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους. 

Η όμορφη εικονογράφηση  της Νεφέλης Καραδέδου – Ισουά συμβάλει στην κατανόηση αυτών των μηνυμάτων. Οι χρήσιμες συμβουλές του συγγραφέα αλλά και οι ηλεκτρονικές σελίδες με οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης, που δίδονται στο τέλος του βιβλίου,  ολοκληρώνουν με άριστο τρόπο τους σκοπούς της συγγραφής του.  

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Δημήτρη Μπουζάρα για την όμορφη και διδακτική ιστορία που προσέφερε στους μικρούς αναγνώστες και να του ευχηθώ, αυτή η συγγραφική του προσπάθεια να έχει πάντα χρήσιμα αποτελέσματα.  

Παπακώστα Ελένη  

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Ακριτίδης, Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών - Συγγραφέας 

Read 1535 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.