Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 16:31

Ελισάβετ Τάρη, Θρησκευτικό μάθημα, Εκδόσεις Φυλάτος

Written by
650
Ελισάβετ Τάρη, Θρησκευτικό μάθημα, Εκδόσεις Φυλάτος

Ελισάβετ Τάρη

Θρησκευτικό μάθημα

Εκδόσεις Φυλάτος

21,20 €

ISBN: 978-618-5123-54-3
Σελίδες: 158
 

Οι κατά καιρούς έντονες αντιπαραθέσεις για το σκοπό και το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών δεν συνιστούν απλά ένα από τα πολλά επιστημονικά προβλήματα που ταλανίζουν την Εκπαίδευση. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που, μεταξύ των άλλων, δοκιμάζει τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας με αποτέλεσμα οι ιδεολογικές προσεγγίσεις συχνά να υπερισχύουν των αντίστοιχων επιστημονικών.
Στο ζήτημα αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η αδιαμφισβήτητη αξία της θρησκευτικής αγωγής, που σήμερα εκφράζεται και υλοποιείται μέσω ενός μονοφωνικού-δογματικού μαθήματος, συμβαδίζει με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, το εσωτερικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό  κεκτημένο.
Η παρούσα έκδοση προσπαθεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, όχι ιδεολογικά, αλλά με κριτήρια επιστημονικά, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο το παιδαγωγικό πλαίσιο, όσο και τις νομικές προϋποθέσεις και με την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα θα συμβάλουν στον τερματισμό της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης. 

Περιγραφή 

Tο νέο παιδαγωγικό βιβλίο  της Ελισάβετ Τάρη με τίτλο “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ: Παιδαγωγικό πλαίσιο και νομικές προϋποθέσεις” προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, εάν η αδιαμφισβήτητη αξία της θρησκευτικής αγωγής συμβαδίζει με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, το εσωτερικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όχι ιδεολογικά, αλλά με κριτήρια επιστημονικά.

 

Η Ελισάβετ Τάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και έλαβε την εγκύκλια μόρφωσή της. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενική Αγωγή στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Είναι επίσης πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της ίδιας Σχολής στον Τομέα της Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου, με ειδίκευση στη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση. Διορίστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση και εργάστηκε σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Υπηρέτησε επίσης ως διευθύντρια στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Το 2012 επιλέχθηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην 1η Εκπαιδευτική Περιφέρεια του Ν. Πέλλας. Ως εκπαιδευτικός, ασχολήθηκε με θέματα αντιρατσιστικής αγωγής, κοινωνικού αποκλεισμού και ισότητας ευκαιριών στην Εκπαίδευση με δημοσίευση άρθρων και παρουσίαση εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με προγράμματα φιλαναγνωσίας στην εκπαίδευση και έχει εκδώσει βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. 

 

 

 

 

 

 

 

Read 650 times

Latest from apostaktirio team