Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 16:25

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Νατάσας Κυρκίνη - Κούτουλα «Η χρυσή κύλικα» (Άνεμος Εκδοτική)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Νατάσας Κυρκίνη - Κούτουλα «Η χρυσή κύλικα» (Άνεμος Εκδοτική)

«Η χρυσή κύλικα» της Νατάσας Κυρκίνη - Κούτουλα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, σπουδαίων αξιώσεων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος Εκδοτική. Διαδραματίζεται καθόλη την ακμή της Μακεδονικής υπεροχής μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και την εξορία και επαναπατρισμό του Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη. Ο χρόνος, όμως, της αφήγησης δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στην αρχαιότητα, γεγονός που με γοήτευσε περαιτέρω, καθώς η αφήγηση και αναπαραγωγή όλων αυτών των ιστορικών γνώσεων, με τις πιο λεπτές αποχρώσεις εκείνης της εποχής, κυλά αβίαστα, δίχως ίχνος επιστημονικής έπαρσης. 

Ο χρόνος της αφήγησης, λοιπόν, εναλλάσσεται με το παρόν με μια μυστηριώδη δολοφονία μιας νεαρής φιλολόγου και την προσπάθεια εξιχνίασης της από την ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή της επιστήθιας φίλης της δολοφονηθείσας. Δίχως καμία ιδιαίτερη έκπληξη η λύση του μυστηρίου οδηγεί στην εξάρθρωση της δράσης μιας συμμορίας αρχαιοκαπήλων, που για πολλούς αρχαιολόγους αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τον Αρχαίο Πολιτισμό μας. Ωστόσο, αυτή η εναλλαγή διανθίζει όλο το έργο με τις αρετές του αστυνομικού μυθιστορήματος, εγείροντας την αγωνία και το αμείωτο ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Αυτά τα δυο χρονικά πεδία ενώνονται χάρη σε μια βαρύτιμη κύλικα, η οποία έχει άρρηκτη σχέση με το γνωστό οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο εκείνης της εποχής, τα περίφημα “αρπάλεια χρήματα”. Παράλληλα το ίδιο σκεύος θα παγιδεύσει και θα οδηγήσει τους σύγχρονους ήρωες του βιβλίου σε επικίνδυνα μονοπάτια. 

Οφείλω να αναφερθώ στους ήρωες που παρελαύνουν μέσα στις σελίδες. Ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Δημοσθένης, που η φήμη τους ξεπερνάει τα εγχώρια δεδομένα. Ωστόσο, η σκιαγράφησή τους είναι τόσο αναπαραστατική και γλαφυρή σε σημείο που ο αναγνώστης αισθάνεται ένα ξάφνισμα, αφενός λόγω των παθών τους, αφετέρου λόγω της συμπεριφοράς τους. Βέβαια, μεγαλύτερη μνεία αξίζει η κεντρική ηρωίδα, η Καλλινίκη, από την Αρχαία Όλυνθο της Μακεδονίας, η οποία αποκτά διαστάσεις συμβόλου. Μια γυναίκα δυναμική μα συνάμα ανδρείκελο της γυναικείας φύσης, ορθολογίστρια μα ταυτόχρονα δέσμια των συναισθημάτων της. 

Αντί επιλόγου, δηλώνω ευθαρσώς θαυμάστρια της συγγραφικής δεινότητας της Νατάσας Κυρκίνη-Κούτουλα και αδημονώ για τη συνέχεια. Αυτό που η ίδια τόσο αγαπά, η Επιστήμη της Ιστορίας συνομιλεί με τη Λογοτεχνία ως τέχνη του λόγου και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Γούτση Δήμητρα, Φιλόλογος

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/kilika.html

Βιογραφικό σημείωμα  

Η Νατάσα Κυρκίνη-Κούτουλα γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ιστορία.

Υπηρέτησε ως καθηγήτρια Φιλολογίας σε Γυμνάσια και Λύκεια και ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Διετέλεσε επίσης, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με αρμοδιότητα το μάθημα της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ιστορικά και παιδαγωγικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικών με τη διδακτική του μαθήματος της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με τη νεότερη ελληνική Ιστορία.

Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά μιας εγγονής. Από τότε που συνταξιοδοτήθηκε, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και στη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων.

 

 

 

 

 

 

Read 1618 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος