Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 18:47

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Κάλλιας Πεδιαδίτη - Prud’Homme "Η μικρή μπαλίτσα" (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Κάλλιας Πεδιαδίτη - Prud’Homme "Η μικρή μπαλίτσα" (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Η μικρή μπαλίτσα

Κάλλια Πεδιαδίτη – PrudHomme

Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 

«Η μικρή μπαλίτσα» της Κάλλιας Πεδιαδίτη PrudHomme, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, είναι ένα παιδικό βιβλίο, με ιδιαίτερο περιεχόμενο. Και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί. Συνήθως, οι γονείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν για τα παιδιά τους έναν κόσμο όμορφο και ονειρικό, χωρίς προβλήματα και έγνοιες, με αρκετές στιγμές χαράς και παιχνιδιού. Κύριά τους μέριμνα είναι να καλύπτουν τις βασικές υλικές και μορφωτικές τους ανάγκες αλλά και να τους εξασφαλίζουν την ψυχική τους ηρεμία και ισορροπία, χωρίς να τα φορτίζουν με τα δικά τους προβλήματα, οικονομικής ή επαγγελματικής φύσεως. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν φορές που το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να κλονιστεί από ένα αναπάντεχο γεγονός, που είναι αδύνατο να αποφευχθεί αλλά και να αποκρυφτεί από τα παιδιά, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού μιας μητέρας. 

Τι είναι όμως «Η Μικρή μπαλίτσα»; Με έναν γλυκό τίτλο, που λειαίνει το πραγματικό πρόσωπο της δύσκολης αρρώστιας, η συγγραφέας περιγράφει την περιπέτεια που ζει μια οικογένεια αξιολάτρευτων μαϊμούδων, η οποία έρχεται αντιμέτωπη απροσδόκητα μ’ αυτήν.  Έμμετρα και με προσεγμένη ρίμα, η συγγραφέας πλάθει μια ιστορία, παρόμοια με τόσες που συμβαίνουν γύρω μας, με άκρως ρεαλιστικά στοιχεία και με αίσιο κι ελπιδοφόρο φινάλε. 

«Η μικρή μπαλίτσα», λοιπόν, είναι ένα βιβλίο – εγχειρίδιο, που αναφέρεται στην  “περιπέτεια” του καρκίνου, ο οποίος δεν πλήττει την οικογένεια μόνο ως σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά και που έχει συνήθως σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Και χρησιμοποιώ τη λέξη εγχειρίδιο, διότι στο τέλος του βιβλίου δίδονται συμβουλές από την ψυχολόγο Νίκη Προδρόμου για το πώς θα προσεγγίσουμε, θα μιλήσουμε και θα προετοιμάσουμε, ανάλογα με την ηλικία του, το κάθε παιδί, που πρόκειται να βιώσει αυτό το απρόοπτο συμβάν. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο προτείνεται να διαβάζεται στα παιδιά, αφού πρώτα μελετηθεί από τους ενήλικες και αφού ακολουθηθούν πιστά οι συμβουλές της ψυχολόγου. Η όμορφη εικονογράφηση της Βανέσσας Ζώχιου έρχεται να βοηθήσει σ’ όλο αυτό το εγχείρημα, κάνοντας την ιστορία πιο ευχάριστη για τους μικρούς αναγνώστες. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη συγγραφέα, διότι, εφόσον η ίδια βγήκε νικήτρια από αυτήν την περιπέτεια, θέλησε να βοηθήσει κι άλλους συνανθρώπους της να προετοιμαστούν “για τις επικείμενες αλλαγές στην καθημερινότητά τους”. Θέλω λοιπόν να επαινέσω το μεγαλείο ψυχής και την αλτρουιστική της στάση και να της ευχηθώ να βγαίνει πάντα αλώβητη από όποια “μάχη” κι αν καλείται να δίνει στη ζωή της. Η αισιοδοξία και η ελπίδα πρέπει να είναι τα όπλα και οι ισχυροί σύμμαχοι, για τον καθένα από εμάς, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. 

Παπακώστα Ελένη  

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.    

Επίσημη σελίδα του βιβλίου: https://siderisbooks.gr/product/i-mikri-mpalitsa/

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  

Η Κάλλια Πεδιαδίτη-Prud’homme είναι μητέρα δύο παιδιών, του Αλέξανδρου και της Αριάδνης, με καταγωγή από την Κρήτη. Τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 34 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους και όπως εκατοντάδες νέες μητέρες που προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια κάθε χρόνο στην Ελλάδα έψαξε να βρει ένα βιβλίο το οποίο θα τη βοηθούσε να εξηγήσει και να προετοιμάσει τα παιδιά της για την περιπέτεια που ξεκινούσε και τις επικείμενες αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς, τέτοιο βιβλίο δεν υπήρχε στα ελληνικά και έτσι εμπνευσμένη από την εμπειρία των παιδιών της και με την υποστήριξη της ομάδας ψυχολόγων και παιδοψυχίατρων ενός από τα μεγαλύτερα Ινστιτούτα της Γαλλίας για τον καρκίνο, το “Institut Paoli Calmettes”, αποφάσισε να γράψει τη Μικρή μπαλίτσα θέλοντας να βοηθήσει με τη σειρά της κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά που ξεκινά τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.

 

 

Read 1885 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.