Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 21:48

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Απόστολου Αλλαμάνη «Το στοίχημα» (Εκδόσεις Περίπλους)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Απόστολου Αλλαμάνη «Το στοίχημα» (Εκδόσεις Περίπλους)

«Το στοίχημα»

Απόστολος Αλλαμάνης 

Εκδόσεις Περίπλους - Διονύσης Βίτσος

«Το στοίχημα» του Απόστολου Αλλαμάνη από τις Εκδόσεις Περίπλους είναι ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας μας, στην εποχή της κρίσης. Ο συγγραφέας βάζει ο ίδιος στοίχημα με τους αναγνώστες σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία καθημερινά επιβεβαιώνεται η αμηχανία της αριστεράς, αποκαλύπτονται σκάνδαλα και φαινόμενα διαφθοράς, διαδοχικά το ένα μετά το άλλο, με τη νεοελληνική ψυχολογία να συνθλίβεται ανεπανόρθωτα.

 

Με φόντο αυτή την εποχή ένας φέρελπις δικηγόρος πολιτεύεται, αποκτώντας πολύ σύντομα υπουργικό θώκο. Στην προσωπική του ζωή επαληθεύει το στερεότυπο του αρσενικού-κυνηγού, που έχει επίγνωση της εξουσίας του, καθώς μοιράζεται μεταξύ δυο γυναικών. Κοντά του θα βρεθεί και μια τρίτη γυναικεία ύπαρξη, η γραμματέας του η Μιράντα, με την οποία θα αναπτύξει μια ιδιόρρυθμη σχέση. Το ζήτημα, όμως, που προκύπτει είναι κατά πόσο η συνεργασία τους μπορεί να παραμείνει μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο ή θα επιβεβαιώσει το αιώνιο θέμα αντιπαράθεσης και πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των φύλων, δηλαδή αν πίσω από τη συνύπαρξη του άνδρα και της γυναίκας ελλοχεύει η ερωτική έλξη. Στο βιβλίο, μάλιστα, το εν λόγω θέμα παίρνει τη μορφή στοιχήματος.

 

Ο τρόπος γραφής του Απόστολου Αλλαμάνη είναι τόσο καθημερινός και άμεσος, που ο αναγνώστης συμπάσχει με τα ηθικά διλήμματα των ηρώων. Θαυμάζει την εντιμότητα και την εργατικότητα του υπουργού που από τη μια πλευρά καταβάλλει τα μέγιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στην επίλυση των προβλημάτων που του εμπιστεύτηκε ο λαός. Από την άλλη, μέσα του μάχεται η ερωτική του παρόρμηση προς το άλλο φύλο με την τιμιότητα προς την επίσημη μνηστή του. Αυτό το ηθικό δίλημμα τον καθιστά οικείο και ανθρώπινο, χωρίς στιγμή να “πέφτει” στα μάτια των αναγνωστών, γιατί το “γνώθι σαυτόν” δίνει τη δική του μάχη. Εξίσου αναπαραστατικά περιγράφεται η Μιράντα η οποία προσπαθεί να αποποιηθεί το ρόλο της πρωτόπλαστης Εύας, αποφεύγοντας τις ολέθριες συνέπειες. Γυναικεία φιγούρα τόσο ρεαλιστικά ιδωμένη, δίχως ίχνος συναισθηματικής αμετροέπειας και ναρκισσιστικής διάθεσης. Όμως, οι χαρακτήρες και οι σχέσεις δοκιμάζονται από τον αστάθμητο παράγοντα του έρωτα, ο οποίος άπαξ με το βέλος του πετύχει το “θύμα” του, έρχεται να ανατρέψει δεδομένα και ισορροπίες.

 

«Το στοίχημα» είναι μια ευχάριστη συντροφιά για κάθε αναγνώστη, όχι μόνο επειδή είναι ευανάγνωστο αλλά και γιατί αφήνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα για τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος

 

 Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2394

 

Δυο λόγια για τον συγγραφέα:

 

Ο Απόστολος Αλλαμανής γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε, αρχικά στο Κολλέγιο Αθηνών, μετά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και τέλος μεταπτυχιακό στο Οικονομικό πανεπιστήμιο.
Έλαβε μέρος σε συνέδρια τεχνοοικονομικών μοντέλων και ναυτιλιακών προβλέψεων. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τα κοινά.
Τιμήθηκε με το βραβείο EUROPE 500 για τον 21ο αιώνα.
Έγραψε πραγματείες ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, διοίκησης επιχειρήσεων και διάνοιξης σηράγγων.
Το 2007 ο Απόστολος Αλλαμανής περνώντας στο συγγραφικό χώρο, γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο ήλιος ανέτειλε μεσάνυχτα», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ.

Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ κυκλοφορούν επίσης  τα βιβλία του:

«Αντικατοπτρισμοί, μια σύγχρονη βυζαντινή ιστορία πολιτικής διαπλοκής», 2009

«Αν δεν κοιμάσαι, μη φοβάσαι», 2012

«Το λυκόφως των ιδεολογιών/ Ιστορικό μυθιστόρημα …χωρίς πάθος», 2015

 

 

Read 1491 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος