Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 19:22

NON FICTION : Μια ζωή χωρίς άλλοθι της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ

Written by
316
NON FICTION : Μια ζωή χωρίς άλλοθι της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ

NON FICTION 

Μια ζωή χωρίς άλλοθι της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ βουτάει στο παρελθόν και αφηγείται στον δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο την ταραχώδη και ενδιαφέρουσα ζωή της, χωρίς φόβο αλλά με πάθος.
Από τα προσφυγικά σπίτια στον Βύρωνα, όπου εξακολουθεί να μένει, και τα βουνά της Στερεάς, ως Επονιτάκι, στο κέντρο του Παρισιού, πρύτανης όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είχε μια ταραχώδη όσο και ενδιαφέρουσα ζωή. Η ίδια την τιτλοφορεί «χωρίς άλλοθι», γιατί πολλές φορές κινήθηκε στα όρια των εποχών με ρίσκο και θράσος.
Μέσα από την αφήγησή της διακρίνουμε μια αγωνίστρια της ζωής αλλά και της επιστήμης. Είτε ως γραμματέας της ΕΠΟΝ Βύρωνα είτε ως καθηγήτρια στη Σορβόννη στη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του '68, αυτή η μικρόσωμη γυναίκα είχε βαθιά πίστη στον εαυτό της και στις δυνάμεις της. Οι έρευνες για το Βυζάντιο είναι η μεγάλη προσφορά της στον νεότερο ελληνισμό, καθώς συνέδεσε το όνομά της με την ανάδειξη μιας εποχής που για χρόνια θεωρούνταν «σκοτεινή».
 
«Αναγκαστικά η διδασκαλία μεταφέρθηκε σε διάφορα σπίτια κάπου κοντά στο Α' Νεκροταφείο, στη Γούβα. Είμαι πια Γ' Γυμνασίου, 1941 και πηδώ πάνω από πτώματα για να φτάσω στο σχολείο, το οποίο ήταν απλώς ένα σπίτι, όπου είχαν βάλει τη Γ' τάξη. Πού ήταν οι άλλες τάξεις δεν θυμάμαι. Θυμάμαι ότι έφτανε το καρότσι του Δήμου και μάζευε τα πτώματα για να τα βάλει σε ομαδικό τάφο, σε έναν λάκκο. Κάποτε με βρίσανε εδώ κάποιοι γιατί είπα "Ποια κρίση, ποια κρίση τώρα;" Τέλος πάντων. Αλλά αυτό βέβαια δεν τολμώ πια να το ξαναπώ. Βέβαια υπάρχει κρίση, όταν χάνεις αυτά που είχες». 
απόσπασμα από το βιβλίο
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Γιατί το Βυζάντιο.

 

Read 316 times

Latest from apostaktirio team