Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 16:44

Εκδόσεις Περίπλους: ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΜΕΝΕΞΗΣ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗ

Written by
322
Εκδόσεις Περίπλους: ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΜΕΝΕΞΗΣ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΜΕΝΕΞΗΣ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗ 

Αναμνήσεις που ξεκινούν από τη θύελλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και προχωρούν στη δεινή περιπέτεια του ελληνικού εμφυλίου με επακόλουθο τον ξεριζωμό της ελληνικής υπαίθρου και τη διασπορά της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Πολλοί κατατρεγμένοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, καταφεύγουν ναυτεργάτες σε ελληνικά και ξένα καράβια. 

Ο συγγραφέας, με γλαφυρό, πρωτότυπο και άμεσο τρόπο, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη την ιστορία της ζωής του, που είναι και η ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας αλλά και της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας όλης της ανθρωπότητας στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται.

Οι καταστροφικές συνέπειες του Εμφυλίου πολέμου, ο Μακαρθισμός στην Αμερική, ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αγώνες των χωρών της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο της καρδιάς και της ματιάς του συγγραφέα σ’ αυτή την περιπέτεια της αναζήτησης του νοήματος της ζωής. 

απόσπασμα από βιβλίο: 

Αφού ξεφορτώσαμε σε οκτώ διάφορα λιμάνια, αναχωρήσαμε κενοί για το Ρότερνταμ. Εκτός από τον Γιάννη από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και από ένα Γερμανό ναύτη, το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν όλοι Ολλανδοί. 

Όταν στις 8 Μαΐου προσεγγίσαμε στο Λιβόρνο της Ιταλίας για να πάρουμε ένα μέρος φορτίου, το βράδυ πήγαμε με το ναύτη Γιόπ φαν Χήντερ σ’ ένα παραλιακό κέντρο. Ο Γιόπ ήταν ένας από αυτούς που ταξίδευαν εννέα μήνες το χρόνο έως ότου να συμπληρώσουν το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους για να απαλλαγούν από τη στρατιωτική τους θητεία. Όταν είχε άδεια δούλευε σαν ταξιτζής, γι’ αυτό, όταν πήγε να χορέψει φορώντας το μπλε κοστούμι του ταξιτζή, η φθορά του παντελονιού ήταν ορατή στο πίσω μέρος. Την άλλη ημέρα το βράδυ μας φώναξαν για να κλείσουμε το νούμερο δύο αμπάρι. Από το πλήρωμα του καταστρώματος ήμαστε μόνον εγώ και δύο ναυτόπαιδες. Οι υπόλοιποι εννέα δεν ήταν στο καράβι. Ο υποπλοίαρχος έστειλε έναν από τους δύο ναυτόπαιδες να πάει να βρει το τσούρμο. Όταν το πρωτόμπαρκο παιδί τους βρήκε, αντί να έλθουν στο καράβι κράτησαν με το ζόρι τον ναυτόπαιδα μαζί τους. Όταν επιτέλους ένας ανθυποπλοίαρχος μαζί μ’ ένα μηχανικό πήγαν για να τον βρουν στα κοντινά μπαρ, άρχισαν σιγά σιγά να επιστρέφουν στο καράβι. Όταν μοιραστήκαμε πλώρα-πρύμνα πήγα στην πλώρη μαζί με άλλους πέντε που ήταν μεθυσμένοι. Όταν βιράριζα ένα συρματόσχοινο που τους είχε φύγει σχεδόν εκατό μέτρα στη θάλασσα, ένας ναύτης, ο Χενγκ Όστερμπαν, ψηλός άνδρας προσπαθούσε να μαζέψει το συρματόσχοινο δίπλα μου. Κάθε φορά που προσπαθούσε να μαζέψει με βόλτες το συρματόσχοινο έπεφτε κάτω… 

ο συγγραφέας: 

Ο Γιώργος Π.Μενεξής γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Λακωνίας. 

Το 1939, σε ηλικία οκτώ ετών, ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι με το καΐκι του πατέρα του. Από τότε θα βρεθεί σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες τις υφηλίου ναυτόπαις, ναυτεργάτης, ναύτης, ανθυποπλοίαρχος και πλοίαρχος μέχρι το 1993 που βγήκε στη σύνταξη. 

Μετά τον Εμφύλιο εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη και ένα γιο. 

Η συνδικαλιστική του δράση άρχισε το 1962 από την Ομοσπονδία Ναυτεργατών Ολλανδίας και κράτησε μέχρι το 1975 σε διάφορα σημαντικά πόστα. Πλούσια υπήρξε και η αντιδικτατορική του δράση την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών και μέχρι το 1974. 

Έτος έκδοσης: 2018 

ISBN: 978-960-438-206-4 

Σελίδες: 500, Τιμή: € 21,20

 

 

 

 

Read 322 times

Latest from apostaktirio team