Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 17:13

Παρουσίαση βιβλίου: "Ασκήσεις Ψυχοθεραπείας" του Μιχάλη Λεβέντη, POLIS ART CAFE, 20/11

Written by
162
Παρουσίαση βιβλίου: "Ασκήσεις Ψυχοθεραπείας" του Μιχάλη Λεβέντη, POLIS ART CAFE, 20/11

ΤΡΙΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 1900 

POLIS ART CAFE, ΑΙΘΡΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ 

Πεσμαζόγλου 5, εντός της Στοάς του Βιβλίου, Αθήνα 

Οι εκδόσεις Πορφύρα με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Λεβέντη, Ασκήσεις Ψυχοθεραπείας, Διάλογος με τον Θεό και τον Άνθρωπο. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο π. Μάρκελλος Καμπάνης και ο δρ φιλοσοφίας Δημήτρης Μπαλτάς. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι φιλόλογοι Αγγελική Λεβέντη και Λιάνα Μητσακάκη. Ο συνθέτης Γιώργος Στεφανάκης στο πιάνο και ο τραγουδιστής Τάκης Μπινιάρης θα παρουσιάσουν τραγούδια από το διπλό άλμπουμ «Διαρκώς παρών» σε στίχους του Μιχάλη Λεβέντη και σύνθεση του Γιώργου Στεφανάκη.         

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Διάλογος με τον Θεό και τον άνθρωπο 

Το νέο βιβλίο του φιλόλογου και ψυχολόγου Μιχάλη Λεβέντη, Ασκήσεις ψυχοθεραπείας. Διάλογος με τον Θεό και τον άνθρωπο, είναι μάλλον ασυνήθιστο. Ένας άνθρωπος, ο ίδιος ο συγγραφέας, κάνει διάλογο με το «μέσα» του, με τον εσωτερικό του εαυτό, με τη «σπίθα Θεού που όλοι φέρουμε», και το αποτέλεσμα, όπως γρήγορα θα διαπιστώσει κάποιος, είναι εντυπωσιακό. 

Είμαστε σε θέση να «επικοινωνούμε» με έναν εσωτερικό συνομιλητή, και ποιος μπορεί να είναι αυτός; Μπορούμε να του εξομολογούμαστε όσα μας απασχολούν και να δεχόμαστε απαντήσεις; Και αν γίνεται κάτι τέτοιο, πώς γίνεται; Είναι εύκολο; Είναι ασφαλές; Είναι υγιές και «νόμιμο»; Πού είναι δυνατόν να σε οδηγήσει η συγκεκριμένη διαδικασία; Είσαι σε θέση να την κάνεις μόνος ή χρειάζεσαι επίβλεψη εξωτερική και βοήθεια; Αξίζει τον κόπο; Και ακόμη: Πόσο χρήσιμο για τους άλλους θα είναι όταν ένας τέτοιος διάλογος έρθει στο φως και ο γράφων εκθέσει τις θέσεις του και εκτεθεί; 

Ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να δείξει με απλό και ξεκάθαρο τρόπο έναν δρόμο προς την εσωτερική ελευθερία. Αλλά και οι λογοτεχνικές αρετές του έργου, εκείνες που θα διακρίνουν πιο πολύ όσοι ασχολούνται ιδιαίτερα μαζί τους, δεν είναι διόλου αμελητέες. Ο συγγραφέας έχει θητεύσει για χρόνια στη γραφή, και ιδιαίτερα στην ποίηση. Εν ολίγοις: πρόκειται για ένα βιβλίο που προορίζεται και για το προσκεφάλι αλλά και για την καρδιά του κάθε αναγνώστη. 

Μ. Ἄρα, λοιπόν, νά συνεχίζω νά σέ λέω Θεό; Ἀλλά δέν θέλω νά σέ φοβᾶμαι... Ἐφόσον εἶσαι ἐντός μου, σημαίνει ὅτι μέ ἀγαπᾶς. Κι ἐγώ θέλω μόνο νά σέ ἀγαπῶ καί νά σέ σέβομαι, ὅπως κάνω μέ τούς ἀγαπημένους μου. 

Θ. Κι ἐγώ θέλω νά μέ ἀγαπᾶς. Ἄλλωστε, δέν σοῦ ζητῶ κάτι ἄλλο. Ἀγάπα με καί τά ἄλλα θ᾽ἀκολουθήσουν. 

Μ. Μήπως θέλεις νά μοῦ ἐξηγήσεις τί ἐννοεῖς ἐσύ μέ τό «σ᾽ἀγαπῶ», πού λές; 

Θ. «Σ᾽ἀγαπῶ» σημαίνει ὅτι σέ δημιουργῶ ὅπως εἶμαι καί ὁ ἴδιος. «Σ᾽ἀγαπῶ» σημαίνει ὅτι εἶμαι ταπεινός καί θυσιάζομαι γιά χάρη σου, ὅπως μέ τό νά ἔλθω ὡς Υἱός, γιά νά σέ βοηθήσω νά γίνεις ὅμοιός μου. «Σ᾽ἀγαπῶ» σημαίνει ὅτι σέ δέχομαι ὅπως εἶσαι, χωρίς νά ἐπηρεάζομαι ἀπ᾽τά λάθη σου καί ἀφήνοντάς σε ἐλεύθερο στίς ἐπιλογές σου. «Σ᾽ἀγαπῶ» σημαίνει πώς ἐγώ εἶμαι ἐσύ καί περιμένω νά μέ ἐκφράσεις. 

ISBN 978-618-81751-8-1, 14X20,5 εκ., σελ. 208 

Ὁ Μιχάλης Λεβέντης γεννήθηκε τό 1952 στήν Ἐλευσίνα, ὅπου μεγάλωσε, ζεῖ καί δραστηριοποιεῖται μέχρι σήμερα. Σπούδασε φιλολογία στήν Ἀθήνα (1975) καί ψυχολογία στό Παρίσι (1985). Ἔχει ἐκδώσει βιβλία ποίησης καί πεζογραφίας καί ἔχει ὑπάρξει ἐπιμελητής ἐκδόσεων, ἐνῶ διαθέτει μεγάλη ἐμπειρία στόν χῶρο τῆς ψυχοθεραπείας καί τῶν ἀνθρωπίνων σχέσεων. Ἐργάζεται ὡς ἐκπαιδευτικός στή Μέση Ἐκπαίδευση. 

Ἄνθρωπος μέ ἰδιαίτερη ἀγάπη γιά κάθε τί τό ὡραῖο, μέ τό ἔργο του ἔχει ἑστιάσει στήν ἀνάδειξη τῆς ὀμορφιᾶς ὄχι μόνο ἑνός τόπου πληγωμένου ὅπως ἡ Ἐλευσίνα, ἀλλά καί αὐτῆς πού λανθάνουσα βρίσκεται μέσα στόν καθέναν ἀπό ἐμᾶς.

 

 

 

Read 162 times

Latest from apostaktirio team