Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 20:42

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '70 [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ]

Written by
195
ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '70 [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ]

 

 

 

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '70 [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ]

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ, συνεχίζοντας να προωθούν την υπόθεση της ποίησης και δή της σύγχρονης ποιητικής παραγωγής, σχεδίασαν μια νέα σειρά που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στην ποιητική γενιά του ’70. Πολλοί από τους εκπροσώπους της γενιάς αυτής εξακολουθούν να γράφουν ποίηση που διαβάζεται και αποτελεί έμπνευση και σημείο αναφοράς για τους νεότερους ποιητές. Αλλά και όσοι δεν βρίσκονται πια εν ζωή, έχουν ωστόσο αφήσει ένα ποιητικό κληροδότημα που αποτυπώνει όχι μόνο τις πολύ ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του δεύτερου ημίσεως του προηγούμενου αιώνα αλλά και οριοθετεί μια γενιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Η σειρά των εν λόγω μονογραφιών είναι στενά συνδεδεμένη με τον πέμπτο κύκλο των Ποιητικών Διαλόγων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βιβλιοπωλείο De Profundis των Εκδόσεων Γκοβόστη, με προσκεκλημένους τους σημαντικότερους ποιητές της Γενιάς του ’70 και ο οποίος θα συνεχιστεί και για δεύτερο χρόνο. Οι προσκεκλημένοι ποιητές παρουσιάζουν το έργο τους «συνομιλώντας» ποιητικά και με το έργο ενός μη ζώντα ομοτέχνου τους της γενιάς του ’70. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, και υποστηρικτικά προς αυτές τις ποιητικές συναντήσεις, εκδίδουμε τη σειρά για τη Γενιά του ’70, που περιλαμβάνει μια μελέτη για το έργο του εκάστοτε ανθολογούμενου από έναν έγκριτο κριτικό της λογοτεχνίας ή ποιητή και ανθολόγηση των σημαντικότερων ποιημάτων του από τον ίδιο ή τον συγγραφέα, καθώς και μια συνέντευξη του ανθολογούμενου ποιητή. Παράλληλα κυκλοφορεί ήδη το Ημερολόγιο Ποίησης του 2019 με Έλληνες ποιητές της γενιάς του ’70 δίπλα από τις εβδομάδες του έτους, εισαγωγή της Τιτίκας Δημητρούλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χώρο για σημειώσεις και, πολλούς στίχους.

Η σειρά της Γενιάς του ’70, με τη φροντίδα του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ’70 (Μελέτες των: Τιτίκα Δημητρούλια, Μαρία Ν. Ψάχου, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Γιώργου Λίλλη, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου)

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

(Γράφει ο Στέφανος Μπεκατώρος)

ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

(Γράφει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ

(Γράφει ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

(Γράφει ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Γράφει η Τιτίκα Δημητρούλια)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

(Γράφει ο Θωμάς Τσαλαπάτης)

ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ

(Γράφει ο Γιάννης Στρούμπας)

ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ

(Γράφει η Μαρία Ν. Ψάχου)

Ευελπιστούμε στη νέα αυτή σειρά να συμπεριληφθούν, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι και πιο σημαντικοί ποιητές της Γενιάς του ’70.

Κωνσταντίνος Ι. Γκοβόστης

 

Read 195 times

Latest from apostaktirio team