Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 10:11

Παρουσίαση 15/05/19 (Θεσσαλονίκη): Ο Ποντιακός Χορός ως Αεροβική Άσκηση , Σταύρος Μουμουλίδης - Σοφία Αμοιρίδου

Written by
98
Παρουσίαση 15/05/19 (Θεσσαλονίκη): Ο Ποντιακός Χορός ως Αεροβική Άσκηση , Σταύρος Μουμουλίδης - Σοφία Αμοιρίδου

Ο ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση
(Τετάρτη 15 Μαΐου, 20:00)

Οι εκδόσεις iWrite και ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή" σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο "Ο ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση" την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 20:00, στο Φουαγιέ του δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς του Σταύρος Μουμουλίδης (καθηγητής φυσικής αγωγής) και Σοφία Αμοιρίδου (καθηγήτρια φυσικής αγωγής) και ο Θωμάς Μπαϊραχτάρης (χοροδιδάσκαλος, λυράρης).

Η παρουσία σας θα είναι τιμή μας. 

Σας περιμένουμε! 

Οπισθόφυλλο

Βλέποντας το τμήμα της νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» να χορεύει σε υψηλές εντάσεις, γεννήθηκε η ιδέα της χρησιμοποίησης του ποντιακού χορού ως αεροβικής γυμναστικής. 

Η ιδέα έγινε πειραματισμός, που με τη σειρά του γέννησε την ανά χείρας μελέτη που αποδεικνύει πως ο ποντιακός χορός προσφέρει οφέλη και στο επίπεδο της άθλησης. 

Και το κάνει διότι ως ομαδικός χορός προσφέρεται για κοινωνική επαφή και κοινωνικοποίηση. Είναι άθληση μέσα από τη συναναστροφή.

 Στον ποντιακό χορό ως αεροβική γυμναστική υπάρχει συντονισμός, συγχρονισμός και πειθαρχία των χορευτών-αθλητών. Ο αθλητής-χορευτής πρέπει να ακολουθήσει την ένταση και τη συμπεριφορά του υπόλοιπου χορού, και αυτό μας έδειξε η μελέτη την οποία διεξαγάγαμε. Ο αθλητής-χορευτής γίνεται ένα με τον υπόλοιπο χορό, αρνείται να υποχωρήσει, αρνείται να εγκαταλείψει τον χορό και δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσει την άσκηση. 

Οι συγγραφείς 

Μουμουλίδης Σταύρος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Προπονητής στίβου. Δοκιμιογράφος, αρθρογράφος. Συγγραφέας των αλληγορικών παραμυθιών «Η Ανδρομάχη και οι δράκοι», «Ο Πέτρος κι ο Μιχαλάκης το αρκουδάκι», της ποιητικής συλλογής «Λαθραία ζωή» και του θεατρικού «Ο Καραγκιόζης κι ο Αριστερός πασάς». Έχουν μελοποιηθεί 12 ποιήματά του. Έπαιξε επί μια δεκαετία αλτικόρνο σε φιλαρμονική. 

Αμοιρίδου Σοφία

Η Σοφία Αμοιρίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., με κύρια ειδικότητα στις «Αθλητικές Δραστηριότητες Κλειστού Χώρου» και δευτερεύουσα στον «Μοντέρνο Χορό και Χορογραφία». Η αγάπη της για την παράδοση και για τους ποντιακούς χορούς, βρίσκει έκφραση μέσα από την πολυετή συμμετοχή της σε τοπικούς ποντιακούς συλλόγους. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται σε τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και ως εκπαιδεύτρια zumba, εμπνέοντας και παροτρύνοντας μικρούς και μεγάλους να ασχοληθούν με τον χορό και τον αθλητισμό. Παράλληλα, εργάζεται ως γυμνάστρια στα Δημοτικά Γυμναστήρια των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης. 

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ιδρύθηκε το 1980 και φέρει το όνομα του ιστορικού γυναικείου μοναστηριού Παναγία Κρεμαστή (περιοχή Ματσούκας του Πόντου). Ο σύλλογος πλησιάζει τα 39 χρόνια ζωής και δράσης και συνεχίζει να έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό στόχο του την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του, δηλαδή τη διατήρηση, συνέχιση και ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά στην τοπική κοινωνία του Ευόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, που προσδιορίζει την ίδια την ταυτότητά του, την ανάγκη ύπαρξης και δράσεων του, ο σύλλογός μας υλοποίησε και παρουσιάζει μια πρωτοποριακή ιδέα που προάγει ταυτόχρονα την παράδοση και τη φυσική αγωγή. Τα μαθήματα αεροβικής γυμναστικής με Ποντιακό χορό γίνονται μόνο στον σύλλογό μας.

Read 98 times

Latest from apostaktirio team