Print this page
Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 12:45

Σειρά Σύγχρονοι Κλασσικοί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής

Written by
294
Σειρά Σύγχρονοι Κλασσικοί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής

Σειρά Σύγχρονοι Κλασσικοί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής   

Οι εκδόσεις Ταξιδευτής  εγκαινίασαν μια ιδιαίτερα σημαντική σειρά της σύγχρονης Παγκόσμιας  Λογοτεχνίας, με τίτλο: Σύγχρονοι Κλασσικοί.

Στόχος της σειράς είναι η διατήρηση και η διαχρονική υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, με έμφαση στους νεότερους αναγνώστες, έργων που σημάδεψαν την παγκόσμια λογοτεχνία αλλά και την ελληνική (μέσω των μεταφράσεών) τους.

Συγγραφείς όπως ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο Ντάσιελ Χάμμετ, ο Οράτιος ΜακΚόϋ, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο Κνουτ Χάμσουν, ο Τζον Στάιμπεκ, ο Μπόρις Πολεβόϊ, ο Ντέϊβιντ Λώρενς και άλλοι, συναντούν τις Μεταφράσεις των Μάριου Πλωρίτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστα Κοτζιά, Φοίβου Γκικόπουλου, Πάνου Κυπαρίσση, Κατερίνας Ροντογιάννη και άλλων, τα έργα των οποίων αποτελούν διαμάντια μέσα στον Χρόνο. 

Οι πρώτοι τέσσερεις τίτλοι που κυκλοφορούν είναι: 

Μπ.Μπρεχτ: Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν. 
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, απόδοση ποιημάτων: Νικηφόρος Βρεττάκος 

Βλ. Ναμπόκοφ: Γέλιο στο σκοτάδι. 
Μετάφραση: Κατερίνα Ροντογιάννη 

Ντ. Χάμμετ: Το μυστικό του χρηματοκιβωτίου και άλλες νουβέλες.
Μετάφραση: Nick Vestergard, επιμέλεια: Θωμάς Γκόρπας 

Ορ. ΜακΚόϋ: Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν.

Μετάφραση: Δημήτρης Ζορμπαλάς 

Το μυστικό του χρηματοκιβωτίου και άλλες Νουβέλες
Συγγραφέας: Ντάσιελ Χάμμετ
Μετάφραση: Nic Vestergard
Σειρά: Σύγχρονοι Κλασσικοί Νο 4 

  Το αφηγηματικό έργο του Χάμμετ αποτελείται από 8 μυθιστο¬ρήματα και διακόσιες τουλάχιστο νουβέλες και διηγήματα. Με την “Κόκκινη Σφαγή” (1927), καθιερώθηκε, ενώ το “Μαλτέζικο γε¬ράκι” (1929) –που θεωρείται το τελειότερο από τ’ αριστουργήματά του–, είναι το πιο γνωστό του μυθιστόρημα.

   Ο “θεσπέσιος Ντας” –όπως τον αποκαλούσαν οι θαυμαστές του–, το σημαντικότερο θύμα του μακκαρθισμού, ο άνθρωπος που μπορούσε να συζητάει με συναρπαστικό τρόπο για τα πιο ετερόκλιτα πράγματα: τον ιουδαϊσμό, την αρχιτεκτονική της Νέας Ορλεάνης, το πλάσμα, τις διασταυρώσεις του καλαμποκιού, τον Μαρξ και τον Ένγκελς, τους κατασκευαστές όπλων στη Γερμανία του 19ου αιώνα... θ’ απαχθεί μετά το 1930 κυριολεκτικά από τον κινη¬ματογράφο, και ως το 1940 θα έχει δύο περιόδους διαμονής στο Χόλλυγουντ, όπου, με τις ιστορίες του, θα γίνει απ’ τους στυλοβάτες του μεγάλου αμερικάνικου φιλμ Noir εκείνης της εποχής, αλλά και ο πρωτεργάτης της ανανέωσης της αισθητικής του κινουμένου σχεδίου...

   Έχουν γυριστεί 17 ταινίες με ιστορίες του.

   Ο Χάμμετ είναι ο πρώτος που περνάει τους γκάγκστερς και τον κόσμο τους στην λογοτεχνία.

   Είναι ο γενάρχης της σύγχρονης Noir λογοτεχνίας κι ο πρώτος που γράφει ιστορίες οι οποίες ανασαίνουν με τον ρυθμό ενός φιλμ.

   Για την αμερικάνικη λογοτεχνία είναι ο νεότερος “Τζακ Λόντον”.

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται οι νουβέλες: 

Το μυστικό του χρηματοκιβωτίου

“The secret of the safe” (Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μαύρη Μάσκα τον Αύγουστο του 1929)

Το σπίτι της οδού Τουρκ

“The house in Turk street” (Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μαύρη Μάσκα τον Απρίλιο του 1924)

Το κρέας και το μαχαίρι

“A knife will cut for anybody” (Αδημοσίευτο όσο ο Χάμμετ ήταν εν ζωή. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 2013) 

Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν

Συγγραφέας: Οράτιος Μακ Κόϋ
Μετάφραση: Δημήτρης Ζορμπαλάς
Σειρά: Σύγχρονοι Κλασσικοί Νο 3 

Ζεστή, έντονη, καυτή, θα λέγαμε, μαρτυρία για μιαν ορισμένη εποχή(;), αποτελεί το θαυμάσιο αυτό βιβλίο του Οράτιου Μακ Κόϋ «Σκοτώνουν  τ’ άλογα όταν γεράσουν…».

   Γραμμένο την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του μεσοπολέμου, με αντίστοιχες επιπτώσεις στο γκρέμισμα, την καταρράκωση των ηθικών αξιών, θαρρείς ότι απηχεί σημερινές θέσεις και καταστάσεις.

   Το οικονομικό αυτό «κραχ» της Αμερικής, είχε -τότε- τον μεγαλύτερο αντίκτυπό του στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και, ιδιαίτερα, στους νέους. Τους νέους, που δεν άργησαν να γίνουν αντικείμενα της πιο αισχρής εκμετάλλευσης από διάφορους αδίστακτους ανθρώπους, αυτούς που ξεπηδούν συνήθως από τέτοιες θολές και ανώμαλες καταστάσεις.

   Μέσα σε ένα τέτοιο φοβερό πεδίο στυγνής εκμετάλλευσης μας μεταφέρει, με το συγκλονιστικό βιβλίο του, ο Οράτιος Μακ Κόυ.

   Το κείμενό του, θαρρείς πως δεν είναι γραμμένο για χθες, αλλά για σήμερα.

Γιατί ο συγγραφέας του διαθέτει το ευλογημένο προνόμιο κάθε αληθινά προικισμένου δημιουργού, να μη γράφει για την παρούσα στιγμή, αλλά να συλλαμβάνει το βαθύτερο νόημα της ζωής πέρα από δεδομένα χρονικά όρια. Και να το αποδίδει με το γερό του ταλέντο, στιλπνό, άπεφθο και ακέραιο –απόσταγμα βιώματος και εμπειρίας συνάμα. 

O Horace Stanley Mccoy (1897-1955) ήταν αμερικανός μυθιστοριογράφος, ο οποίος με τα σκληρά και ταυτόχρονα ευαίσθητα μυθιστορήματά του αποτύπωσε τις διαχρονικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια του Κραχ και της κατάθλιψης της μεσοπολεμικής περιόδου.

Ο Οράτιος Μακ Κόϋ μεγάλωσε στο Τεννεσί και το Τέξας. Μετά τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ηθοποιός, και σεναριογράφος. Έγραψε πέντε μυθιστορήματα συμπεριλαμβανομένου και του κλασικού Χαιρετίσματα στο αύριο (1948). Καθιερώθηκε το 1935 με το Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

Παρά το γεγονός ότι η αξία του δεν είχε εκτιμηθεί στα χρόνια της ενεργού δράσης του, ο Μακ Κόϋ αναγνωρίζεται ως  ο μέντορας των Ντάσιελ Χάμμετ και Τζέιμς Κέιν.

Πέθανε στο Μπέβερλυ Χιλς της Καλιφόρνιας, το 1955.

Read 294 times

Latest from apostaktirio team