Print this page
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 16:44

Σάλλυ Ρούνεϋ - Συζητήσεις με φίλους. Μόλις κυκλοφόρησε!

Written by
320
Σάλλυ Ρούνεϋ - Συζητήσεις με φίλους. Μόλις κυκλοφόρησε!

Το βιβλίο «Συζητήσεις με φίλους», το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Σάλλυ Ρούνεϋ, κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία το 2017. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο εξωτερικό, όπου μεταφράζεται σε περισσότερες από 19 γλώσσες, κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Το μυθιστόρημα διακρίνεται για την ξεχωριστή του γραφή, το χιούμορ και τη ρεαλιστική απεικόνιση των διαπροσωπικών σχέσεων των νέων ανθρώπων του 21ου αιώνα. Η Ρούνεϋ ζωντανεύει τις βαθιές επιθυμίες και τα βάσανα των συνομηλίκων της, αλλά και τις αιχμηρές γωνίες της γυναικείας φιλίας. Έτσι, γίνεται η φωνή της γενιάς της, των παιδιών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990, στον δρόμο τους προς την ενηλικίωση. 

Bραβείο Νέου Συγγραφέα της Χρονιάς από την εφημερίδα Sunday Times

Βιβλίο της Χρoνιάς από τις εφημερίδες Sunday Times, Observer και Telegraph 

Συζητήσεις με φίλους

H Φράνσις είναι είκοσι ενός ετών και σπουδάζει στο Δουβλίνο· μια συγκρατημένη και μελαγχολική νεαρή γυναίκα, που παρατηρεί τα πάντα γύρω της και την ενδιαφέρει, αν και χαλαρά, να γίνει συγγραφέας. Πρώην ερωτική της σύντροφος και τώρα καλύτερή της φίλη είναι η όμορφη Μπόμπι, που δε χάνει στιγμή την αυτοκυριαρχία της. Ένα βράδυ, ύστερα από μια ποιητική περφόρμανς των δυο τους σε μια από τις σκηνές της πόλης, συναντούν τη γνωστή δημοσιογράφο Μελίσσα, γνωρίζουν έπειτα τον όμορφο σύζυγό της Νικ και σταδιακά εμπλέκονται στον κόσμο τους: πολυτελή σπίτια, ξέφρενα πάρτι, διακοπές στη Βρετάνη. Το διασκεδαστικό φλερτ ανάμεσα στη Φράνσις και στον Νικ, όπως φαινόταν στην αρχή, θα εξελιχθεί σε μια παράξενη —κι έπειτα οδυνηρή— οικειότητα. 

Είπαν για το βιβλίο:

«Η Σάλλυ Ρούνεϋ στις Συζητήσεις με φίλους μας κάνει να νομίζουμε πως έχει ξαναγεννηθεί ο Τρούμαν Καπότε μαζί με μία δόση παραπάνω από την υψηλή ευφυΐα της Ελίζαμπεθ Μπάουεν». Σεμπάστιαν Μπάρρυ 

«Οι διάλογοι είναι υπέροχοι, όπως και η διορατικότητα με την οποία παρουσιάζεται η ανθρώπινη επαφή στην εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Ρούνεϋ έχει τη μαγική ικανότητα να γράφει σε τέτοιο βαθμό αληθοφανείς σκηνές, που ακόμα και αν εξελίσσεται ελάχιστα κάτι ως προς τη δράση, ο αναγνώστης ενθουσιάζεται». The Week 

«Έξυπνο, με στιλ, καυστικό και με απόλυτη αυτοπεποίθηση, το Συζητήσεις με φίλους είναι το ντεμπούτο ενός εκρηκτικού νέου ταλέντου. Συλλαμβάνει με έντονο, οδυνηρό και ολοκληρωμένο τρόπο πώς είναι να είσαι είκοσι και κάτι στην Ευρώπη στον εικοστό πρώτο αιώνα: υπερβολικά ευφραδής και με αυτεπίγνωση, αλλά τελείως χαμένος. Πρόκειται για τον Φύλακα στη σίκαλη για μια ολόκληρη γενιά νέων γυναικών». Lucy Caldwell, Rooney Prize for Irish Literature 

«Μια μεταφορά του Καλημέρα, θλίψη στο σημερινό Δουβλίνο». Sunday Times 

Η Σάλλυ Ρούνεϋ γεννήθηκε το 1991 στο Κάσλμπαρ της Ιρλανδίας και σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου. Λογοτεχνικά κείμενά της έχουν δημοσιευ­τεί στα περιοδικά Granta, Dublin Review, The White Review, The Stinging Fly και στην ανθολογία Winter Pages. Το Συζητήσεις με φίλους (2017) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νέου Συγγραφέα της Χρονιάς από την εφημερίδα Sunday Times, ενώ επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφημερίδες Sunday Times, Observer και Telegraph. 

Το 2018 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της Normal People (προσεχώς από τις Εκδόσεις Πατάκη), το οποίο συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το Μan Booker Prize, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος στα Irish Book Awards, καθώς και το Costa Book Award.

Read 320 times

Latest from Super User