Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 11:43

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του αστροφυσικού Διονύση Π. Σιμόπουλου,

Written by
395
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του αστροφυσικού Διονύση Π. Σιμόπουλου,

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι
Η περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος
 
Πώς φτάσαμε τόσο μακριά στο Διάστημα;
Ο κορυφαίος αστροφυσικός μάς αφηγείται την πορεία μας προς τα άστρα
και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής.
 
Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου βιβλίου του Διονύση Π. Σιμόπουλου 

ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
Η περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος


την Τετάρτη2 Οκτωβρίου 2019, στις 9 μ.μ.,
στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1).

Με τον Διονύση Σιμόπουλο θα συζητήσουν
ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος,
ο Αδριανός Γολέμης, ιατρός των επανδρωμένων αποστολών
του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA),
η Νομική Σύμβουλος της εταιρείας Hellas Sat Λουκία Βαφειάδου
και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος,
διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «O Αναγνώστης».
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης, ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου μάς αφηγείται την πορεία μας προς τα άστρα και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής, όταν στα τέλη του 1968 το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Ορλεάνης τον ειδοποίησε ότι μία εφημερίδα στην Αθήνα ζητούσε κάποιον Έλληνα που ασχολούνταν με τη διάχυση της επιστήμης για να καλύψει δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές του προγράμματος Απόλλων.
 
Καθώς ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ο πρώτος άνθρωπος ήταν έτοιμος να κατέβει και να περπατήσει πάνω στο παράξενο έδαφος της Σελήνης. Στην Ουάσιγκτον τα ρολόγια έδειχναν 4 λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ της 20ής Ιουλίου 1969 και στην Αθήνα σχεδόν 5:00 το πρωί της άλλης μέρας.
Εκείνο το βράδυ, πάνω στη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, αποτυπώθηκε για πρώτη φορά ένα ανθρώπινο χνάρι που έγινε το σύμβολο «ενός τεράστιου άλματος για την ανθρωπότητα».
Η στιγμή εκείνη ήταν τόσο σπουδαία και σημαδιακή, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη στιγμή της δημιουργίας. Γιατί, όπως τόσο χαρακτηριστικά γράφτηκε τότε, «εκείνη η στιγμή ήταν ανώτερη και από την πρώτη χρήση της φωτιάς, και από την ανακάλυψη του τροχού, και από την εκμετάλλευση του αρότρου. Ήταν σπουδαιότερη από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και του Κολόμβου, ανώτερη και από τη διάσπαση ακόμα του ατόμου».
Γιατί έκτοτε ο κόσμος μας και η ιστορία του δεν περιορίζονται σ' έναν μονάχα πλανήτη. Γιατί ο κόσμος μας είναι πλέον ολόκληρο το Διάστημα, και η ιστορία μας είναι τόσο μεγάλη και ανοιχτή όσο ολόκληρο το Σύμπαν.
 
Στα τέλη του '68 από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Ορλεάνης με ειδοποίησαν ότι μία εφημερίδα στην Αθήνα ζητούσε κάποιον σαν κι εμένα να καλύπτει δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές, και όπως ήταν φυσικό δέχτηκα αμέσως, με μόνη αμοιβή τα έξοδά μου και την αεροπορική αποστολή της εφημερίδας, που έφτανε σε δύο ημέρες από την έκδοσή της. Στις δύο πρώτες αποστολές (Apollo 9 και 10) που κάλυψα δημοσιογραφικά περιοριζόμουν για οικονομία στο να επισκεφτώ το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και να στέλνω τις ανταποκρίσεις μου στην Αθήνα από εκεί. Τη νέα εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Κένεντι δεν ήμουν διατεθειμένος να τη χάσω. Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι έφτασα την παραμονή της εκτόξευσης και προσπάθησα, για ευνόητους λόγους, να βρω κι άλλους Έλληνες δημοσιογράφους διαπιστευμένους να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή εκτόξευση. Δεν βρήκα όμως κανέναν επισήμως διαπιστευμένο δημοσιογράφο από τη χώρα μας εκτός εμού!
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία: Είμαστε αστρόσκονη και Η άνοιξη του Σύμπαντος.

 

Read 395 times

Latest from Super User