Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 19:03

Εκδόσεις Κοβάλτιο: ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ: ΒΡΕΧΕΙ ΓΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Written by
112
Εκδόσεις Κοβάλτιο: ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ: ΒΡΕΧΕΙ ΓΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 Δανιήλ Χαρμς  

ΒΡΕΧΕΙ ΓΡΙΕΣ 

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ  

Εισαγωγή ▪ Μετάφραση 

Γιώργος Μπλάνας  

Α’ έκδοση: Οκτώβριος 2019 

Αριθμός σελίδων: 152 ▪ Τιμή: €13,25 

              ISBN: 978-618-82781-8-9  

Ο Δανιήλ Χαρµς υπήρξε ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της περίφημης ρωσικής πρωτοπορίας. Οι ιστορίες του ―συνθέσεις απλότητας, πειραματισμού και αχαλίνωτης φαντασίας― σαρκάζουν την ανθρώπινη κατάσταση, σε μια εποχή όπου η λογική δίνει τα παράλογα σπλάχνα της, και η «κανονικότητα» παίρνει εξωφρενικές διαστάσεις, οι οποίες οφείλονται στην προσπάθεια των ηρώων να εφαρμόσουν µε αυστηρό τρόπο την τυπική λογική στην καθημερινότητά τους. 

     Στα διηγήματά του ο Χαρμς, ανατρέποντας ευρηματικά την ορθολογική ανάπτυξη της πλοκής, προαναγγέλλει µε ώριμο τρόπο την ευρωπαϊκή λογοτεχνία του παραλόγου ― και αναγκάζει τη μεγάλη Ρωσίδα ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα να αποφανθεί πως «ο Χαρμς κατόρθωσε κάτι μοναδικό: την πεζογραφία του 20ού αιώνα».  

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  

ΕΝΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΜΕΘΟΚΟΠΙ  

ΚΑΠΟΤΕ, Η ΑΝΤΩΝΙΝΑ ΑΛΕΞΕΓΙΕΒΝΑ χτύπησε τον άντρα της µε την υπηρεσιακή σφραγίδα και του άφησε το µελανό αποτύπωµά της στο µέτωπο. 

     Θανάσιµα προσβεβληµένος ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς, ο άντρας της Αντωνίνας Αλεξέγιεβνα, κλειδώθηκε στο μπάνιο και κάθισε εκεί και δεν άνοιγε σε κανέναν. 

     Ωστόσο, οι ένοικοι της οικιακής κολεκτίβας αισθάνθηκαν μεγάλη ανάγκη να καθίσουν εκεί όπου καθόταν ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς και αποφάσισαν να το κάνουν οπωσδήποτε, ακόμα και σπάζοντας την πόρτα του µπάνιου, αν δεν τους άνοιγε. 

     Ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς, βλέποντας πως χάνει το παιχνίδι, βγήκε από το μπάνιο και πήγε στο δωμάτιό του και ξάπλωσε στο κρεβάτι. 

     Όμως η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα ήταν αποφασισμένη να καταδιώξει τον άντρα της μέχρι τέλους. Άρχισε να κόβει σε μικρά κομματάκια την ταπετσαρία και να τα ρίχνει στον Πιοτρ Λεωνίντοβιτς, που ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι. 

     Εξαγριωμένος ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς πετάχτηκε πάνω και βγήκε τρέχοντας στον διάδρομο, μέσα σ’ ένα σύννεφο από ψιλοκομμένη ταπετσαρία. 

     Την ίδια στιγμή, πετάχτηκαν έξω οι ένοικοι και, βλέποντας τι έκανε ο δύσμοιρος Πιοτρ Λεωνίντοβιτς, έπεσαν πάνω του και του έσκισαν το παλτό που φορούσε. 

     Ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς κατέφυγε στο γραφείο του διαχειριστή. 

     Στο μεταξύ, η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα είχε βγάλει όλα τα ρούχα της και είχε χωθεί σ’ ένα μπαούλο. 

     Δέκα λεπτά αργότερα, ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς επέστρεψε, ακολουθούμενος από τον διαχειριστή. 

     Μη βρίσκοντας τη σύζυγο στο δωμάτιο, ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς και ο διαχειριστής αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία του διαθέσιμου χώρου και να πιουν λίγη βότκα. Ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς ανέλαβε να τρέξει στο μπακάλικο της γωνιάς και να φέρει ποτό. 

     Όταν βγήκε από το δωμάτιο, η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα πετάχτηκε από το μπαούλο και στάθηκε ολόγυμνη μπροστά στον διαχειριστή. 

     Ο ταραγμένος διαχειριστής τινάχτηκε από την καρέκλα του κι έτρεξε προς το παράθυρο, µα βλέποντας τη σφριγηλή διάπλαση της εικοσιεξάχρονης γυναίκας, αφέθηκε στην άγρια παραφορά. 

     Εκείνη τη στιγμή, επέστρεψε ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς κρατώντας ένα λίτρο δυνατή βότκα. 

     Βλέποντας όσα διαδραματίζονταν στο δωμάτιό του, ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς έσμιξε τα φρύδια.  

Όμως το ταίρι του, η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα, του έδειξε την υπηρεσιακή σφραγίδα και ο Πιοτρ Λεωνίντοβιτς ησύχασε αµέσως. 

     Η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα εξέφρασε την επιθυμία να πάρει μέρος στο μεθοκόπι, µε τον απαράβατο όρο πως θα διατηρούσε τη γύμνια της και πως θα καθόταν πάνω στο τραπέζι, στο οποίο πρότεινε να τοποθετήσουν τους μεζέδες που θα συνόδευαν τη βότκα. Οι άνδρες κάθισαν στις καρέκλες, η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα κάθισε πάνω στο τραπέζι, και το μεθοκόπι άρχισε. 

     Δεν θα μπορούσαµε να χαρακτηρίσουμε απολύτως υγιεινό το να κάθεται μια γυμνή γυναίκα πάνω στο τραπέζι που τρώνε δύο άντρες. Επιπλέον, η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα ήταν γυναίκα µε αφράτο σώµα και, βέβαια, όχι ιδιαιτέρως καθαρό, αφού η υπόθεση είχε πάρει µια κολασμένη τροπή. 

     Τέλος πάντων, δεν άργησαν να ζαβλακωθούν και οι τρεις από το ποτό και να πέσουν για ύπνο: οι άντρες στο πάτωμα και η Αντωνίνα Αλεξέγιεβνα πάνω στο τραπέζι. 

     Κι έτσι αποκαταστάθηκε η τάξη —μετά σιωπής— στην οικιακή κολεκτίβα. 

*   *   *  

ΒΡΕΧΕΙ ΓΡΙΕΣ  

ΜΙΑ ΓΡΙΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ πολύ περίεργη, έπεσε από το παράθυρο ίσια κάτω κι έσκασε στο έδαφος κι έγινε κομματάκια. 

     Μια άλλη γριά έσκυψε από το παράθυρο και κοίταζε τ’ απομεινάρια της πρώτης, αλλά και αυτή, που ήταν πολύ περίεργη, έπεσε από το παράθυρο ίσια κάτω κι έσκασε στο έδαφος κι έγινε κομματάκια. 

     Ύστερα έπεσε και τρίτη από το παράθυρο, και τέταρτη και πέµπτη. 

     Όταν έπεσε και η έκτη, χόρτασα πολύ να βλέπω, και πήγα στο μαγαζί του Μαλτεβίτσκι, γιατί είχα ακούσει πως εκεί έδωσαν κάποτε ένα πλεκτό σάλι σε κάποιον τυφλό.


 Εκδόσεις Κοβάλτιο                                           

 Ιφικράτους 64 ▪ Αθήνα 116 33 

Τηλ.: +30 6945731197  

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

  www.facebook.com/ekdoseis.kovaltio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 112 times

Latest from Super User