Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 16:06

Παρουσίαση 04/12/19 (Θεσσαλονίκη): Πριν τα Γαλάζια Κουάξ - Φάνος Χριστοφόρου

Written by
161
Παρουσίαση 04/12/19 (Θεσσαλονίκη): Πριν τα Γαλάζια Κουάξ - Φάνος Χριστοφόρου

Πριν τα Γαλάζια Κουάξ

Φάνος Χριστοφόρου

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, Θεσσαλονίκη

Οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Φάνος Χριστοφόρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματός του "Πριν τα Γαλάζια Κουάξ". Καφέ θέα/trο, άνωθεν Βασιλικού Θεάτρου, στις 20:00 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, η Σμαράγδα Φαρίδου (Φιλόλογος και Θεολόγος), ο Ανδρέας Καρακόκκινος (Ποιητής και Νομικός), η Ευδοκία Χατζηπιέρα (Καθηγήτρια) και η Σίσσυ Σιγιουλτζή - Ρούκα (Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου, Φιλόλογος, Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος). Συντονίζει η Ευδοκία Χατζηπιέρα. 

Η παρουσία σας θα είναι τιμή μας. 

Από το οπισθόφυλλο

Mέσα από τα βιώματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του συγγραφέα πριν τον πόλεμο στην Κύπρο το 1974, ξετυλίγονται ο τρόπος ζωής στις πόλεις και στα χωριά, κυρίως στην Αμμόχωστο, στη Λευκωσία και στην ορεινή κοιλάδα της Σολέας. Συνήθειες, έθιμα, διαφορές μεταξύ των γενεών, αντιθέσεις της ζωής στην επαρχία και τα αστικά κέντρα. Ένας κόσμος που άλλαζε ραγδαία στην εμφάνιση, στον λόγο, στον έρωτα, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, στην τεχνολογία, στη μουσική, στην τέχνη γενικότερα. Μια μετάβαση από το τυπικό της Βικτωριανής υποκρισίας στο ειλικρινές και αυθεντικό. 

Στο βιβλίο απεικονίζονται η πριν τον πόλεμο πολιτική κατάσταση της Κύπρου, καθώς επίσης και οι πολιτικές ενέργειες (νόμιμες και παράνομες) οι οποίες οδήγησαν στο πραξικόπημα που έφερε την εισβολή των Τούρκων στο νησί. 

Η γενιά του συγγραφέα μπορεί να είναι η πιο τυχερή και συγχρόνως η πιο άτυχη της Κύπρου μέσα στο διάβα των αιώνων. Αποτελεί τη μόνη γενιά που έζησε, έστω και μόνο δεκατέσσερα χρόνια, ανεξαρτησία και ελευθερία στο Νησί. 

Ο συγγραφέας 

Ο Φάνος Χριστοφόρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1955. Έζησε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο της Κύπρου μέχρι τα δεκαεννιά του χρόνια, χρονική στιγμή που η πόλη πάρθηκε από τους Τούρκους. Φοίτησε στο ιστορικό Α' Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου και στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε μόνιμα ως πρόσφυγας και έζησε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως Δικηγόρος. Είναι παντρεμένος, ενώ έχει δυο παιδιά και μια εγγονή. 

Έγραψε το βιβλίο «Αιχμάλωτος των Γαλάζιων Κουάξ» (εκδ. iWrite), στο οποίο αφηγείται τις μάχες στην Αμμόχωστο στην Κύπρο το 1974, όπως τις έζησε ως στρατιώτης, πάντα στην πρώτη γραμμή: από την έναρξη των εχθροπραξιών, την κατάληψη της Πόλης, το στήσιμο της γραμμής πυρός στη Δερύνεια, μέχρι την περίφραξη της Πόλης από τους Τούρκους.

Read 161 times

Latest from Super User