Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 12:48

«ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ» της Μαίρη Κόντζογλου (13/2)

Written by
183
«ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ» της Μαίρη Κόντζογλου (13/2)

«ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ» της Μαίρη Κόντζογλου (13/2) 

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων της Βιβλιοθήκης Ορέστου

στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί

με θέμα «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη λογοτεχνία»

συναντά τη συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου

και συζητούν για το ιστορικό μυθιστόρημά της 

ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ  

την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στις 10:30 το πρωί,

στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

(Ορέστου 33 & Χαλκιδικής).  

Συντονίζει η φιλόλογος Δήμητρα Σιδηροπούλου.  

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περιγραφή βιβλίου 

Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως θα µαρµαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι µορφές τους θα µείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.

Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και µιλάνε αµέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.

Στην προσπάθειά του όµως αυτή, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευµένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη µαταίωση της αρπαγής του µνηµείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωµά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο Δηµητριάδη, που εµπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη µελλοντικών διωγµών. 

Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισµένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται µε έρωτα και αίµα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεµάτα θρύλους και ατµούς χαµάµ της Σαλονίκης.

 

Read 183 times

Latest from apostaktirio team