Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 08:52

"ΤΟ ΗΘΙΚΟ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ:ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΚΡΟΤΣΗ στην Αθήνα!-Εκδόσεις Ελκυστής (13/3)

Written by
142
"ΤΟ ΗΘΙΚΟ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ:ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΚΡΟΤΣΗ στην Αθήνα!-Εκδόσεις Ελκυστής (13/3)

 "ΤΟ ΗΘΙΚΟ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ:ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΚΡΟΤΣΗ στην Αθήνα!-Εκδόσεις Ελκυστής (13/3) 

Ο Δήμος Αμαρουσίου και οι Εκδόσεις Ελκυστής σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "ΤΟ ΗΘΙΚΟ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΚΡΟΤΣΗ την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 στις 19:00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα), Μαρούσι. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γεώργιος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας - Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, ο Γεώργιος Βλαχάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας - Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών ΕΑΠ, ο Νικόλαος Κούκης, Φιλόλογος - Ιστορικός, Υπεύθυνος Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Αναπληρωτής Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης, και η Ελένη Ποταμιάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας - Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Κάθε πολιτισμική μεταβολή, είτε προκύπτει ειρηνικά είτε με την βία, ιστορικά φέρει το ειδικό βάρος μιας ειδικής κατηγορίας εξατομικευμένων βουλήσεων, εκείνη των πολιτικών. Θα ήταν πράγματι ανακριβής ο ισχυρισμός, ότι ακόμη και στις πιο ελεύθερες κοινωνίες δεν υπήρξαν στιγμές όπου ο καθολικός πρακτικός νους, η ίδια η ηθική, δεν κάμφθηκε υπέρ πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η παρούσα μελέτη ξεκινά εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους το πολιτισμικό σύστημα της Δύσης αφομοίωσε, επεξεργάστηκε και εν τέλει εκδήλωσε την πρακτικότητα, σε μία εξέχουσας σημασίας στιγμή συνάντησης ιδεολογιών: τον Μεσαίωνα. Στη συνέχεια εστιάζει στο Βυζάντιο, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σύζευξης πολιτισμών της ίδιας περιόδου, στο εσωτερικό του οποίου προσεγγίστηκε, συγκρούστηκε και αναδημιουργήθηκε η φιλοσοφία της Ελληνικής αρχαιότητας, ως Ελληνο-Χριστιανική. Προκειμένου να ακολουθηθεί η διαλεκτική πορεία του νου σε σχέση με την πρακτικότητα, αναζητήθηκαν κριτήρια ικανά να διαφωτίσουν βήμα προς βήμα και με ακρίβεια, τις στιγμές αυτής της πορείας. Καθρέφτης των διαλεκτικών αλληλεπιδράσεων της πρακτικότητας είναι ο πρώτος βαθμός του θεωρητικού νου, η άμεση ενορατική γνώση ή αισθητική εποπτεία: η αισθητική μεταφορά βιωμάτων, ό,τι ονομάζουμε έκφραση, αντανακλά στην ιστορική στιγμή: η ενέργεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτυπώνει τον οργανικό δεσμό μεταξύ των διαλεκτικών αλληλεπιδράσεων, ο οποίος γενικεύεται ως λογική του ηθικοκοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Τούτη είναι η λογική της πρακτικότητας, της καθολικά εκδηλωμένης βουλητικής δραστηριότητας, η οποία, παρόλο που δεν μετασχηματίζεται σε ομοιογένεια, εντούτοις περιέχει το κοινώς αποδεκτό αίτιο, το ενωτικό σημείο μεταξύ των διαφορετικών βουλήσεων. Η βυζαντινή πολιτισμική ποικιλομορφία εκδηλώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διαλεκτικής σχέσης· η δε ακολουθία μίας ενιαίας φιλοσοφικής συνιστώσας, καθιστά αυτή τη σχέση και οργανική. 

Δημήτριος Δακρότσης 

Ο Δημήτριος Δακρότσης είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας. Απόφοιτος Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και εταπτυχιακού Προγράμματος Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Ηθική). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής στη Διημερίδα Ηθικής Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Πελοποννήσου-Ελληνική Εταιρείας Ηθικής, 2009) και στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας, (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρία, 2013). Συγγραφέας του: «Benedetto Croce, από την αισθητική εποπτεία στην άμεση έκφραση του πραγματικού» (εκδόσεις Ανάτυπο, Θεσσαλονίκη, 2015), επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, κριτικών και μελετών γύρω από την Ηθική, Αισθητική και Πολιτική Φιλοσοφία. Το 2015 έλαβε πρώτο βραβείο Δοκιμίου στον 33ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών· εκδοτικός καρπός του τελευταίου αυτού πονήματος
αποτελεί το έργο: «Η βούληση της γνώσης και της πράξης, εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, Αθήνα, 2016. Το 2016 έλαβε πρώτο βραβείο Δοκιμίου στον Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, στα πλαίσια του εορτασμού 2.400 ετών από την γέννηση του Αριστοτέλη, με θέμα: «Η
συνεισφορά της αριστοτελικής φιλοσοφίας στην συνέχεια της Ελληνικής Παράδοσης». Έχει διδάξει Λαογραφία στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Αισθητική Φιλοσοφία στον 7ο Κύκλο Εξειδικευμένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Απόφοιτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο Έργο: «Ακαδημία Πλάτωνος – η Πολιτεία και ο Πολίτης» Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το διάστημα 2013-2017 συνεργάστηκε με το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης ως διδάσκων-επιστημονικός υπεύθυνος σε προγράμματα φιλοσοφίας, ενώ το 2018 διετέλεσε επιστημονικός εταίρος στο πρόγραμμα επιμόρφωσης του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς «Διάλογοι Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης-Αισθήσεις και Αισθητά». Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διδασκόντων του Έργου: «Ακαδημία Πλάτωνος» Εξειδικευμένα Προγράμματα για Απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

 

Read 142 times

Latest from apostaktirio team