Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 14:21

"Παιδιά του Οδυσσέα" του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

Written by
109
"Παιδιά του Οδυσσέα" του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

Παιδιά του Οδυσσέα
Συγγραφέας: Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης 

Περιγραφή βιβλίου

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

Υπεύθυνος σειράς: Στράτος Ν. Δορδανάς

Η σειρά φιλοδοξεί να αναδείξει έργα της ελληνικής, βαλκανικής αλλά και ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας που συνιστούν πρωτότυπες µελέτες, θέτουν νέα ερωτήµατα στη συγκριτική τους διάσταση ή προσεγγίζουν το παρελθόν αναστοχαστικά. 

Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά µνήµες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των µικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόµοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράµατα Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλµάνων – µια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια µονοπάτια του εκπατρισµού, της δίωξης και του µαρτυρίου.

Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραµατικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, που διέφυγαν µε µυθιστορηµατικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επαναπατρίσθηκαν µε ενέργειες του διεθνούς οργανισµού UNRRA αµέσως µετά τη συντριβή των δυνάµεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές µαρτυρίες προκειµένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράµατος, µιας γενικότερης ευρωπαϊκής εµπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο. 

Μία εµπεριστατωµένη µελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική µνήµη, µε την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα µετατραπεί σε εστία πολιτισµού και ειρήνης. 

Περιλαμβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό. 

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης 

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπροσώπησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο για την ιστορία Clioh/Cliohnet, που συγκροτήθηκε από 45 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Το συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως τη βαλκανική ιστορία, ενώ από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το βιβλίο του Παιδιά του Οδυσσέα: Έλληνες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (1941-1946) (2018)

Read 109 times

Latest from apostaktirio team