Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 16:23

Νέα κυκλοφορία: ''Η αντοχή της ποίησης'' - Ματθαίος Μουντές

Written by
427
Νέα κυκλοφορία: ''Η αντοχή της ποίησης'' - Ματθαίος Μουντές

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΥΝΤΕΣ
Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΗ ΜΕΤΑ

Επιμελητής τόμου: Νίκος Δαββέτας  

Ανάλαφρα σαν τον καπνό θα μας επισκεφθεί η εποχή της γαλήνης.
Εκείνη που μας αγκάλιαζε κάποτε
πριν από τη δημιουργία των αιώνων.
Θα ’ρθει σαν τη νέα βροχή στο πλήρωμα του χρόνου,
για να ξεπλύνει τη σκουριά των ελπίδων.
Μέσα σ’ ένα χαμόγελο καλοκαιριού θα κλείνεται κάθε της σταγόνα.
Θα μας πάρει μαζί της να μας ταξιδέψει
στα δάση και στους λόφους των αγγέλων. 
 

Το βιβλίο "Ματθαίος Μουντές: Η αντοχή της ποίησης-20 έτη μετά" αποτελεί μία επιλογή από το ποιητικό και πεζογραφικό έργο του θεολόγου, ποιητή και διανοητή Ματθαίου Μουντέ (Χίος 1935-Αθήνα 2000), που κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την αιφνίδια αποδημία του. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μία ανθολόγηση του ποιητικού του έργου, αυτοβιογραφικά κείμενα και ανέκδοτα έργα από το αρχείο του, που διέσωσε και προσέφερε η οικογένειά του, όπως σπάνιες φωτογραφίες από την επαγγελματική του διαδρομή. 

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται κείμενα και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή και καταθέτουν στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως η Μαριγώ Αλεξοπούλου, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, η Νίκη Ζαχαρίου και ο Γιάννης Λιγνάδης. 

Αυτός ο τιμητικός τόμος δεν φιλοδοξεί να λάβει τη μορφή φιλολογικής μελέτης, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο επιμελητής του τόμου Νίκος Δαββέτας. Στόχο έχει να καταστήσει ορατή την πνευματική του κληρονομιά και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα σε καιρούς δίσεχτους.

 

Read 427 times

Latest from apostaktirio team