Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 19:09

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θωμά Ψύρρα "Θα βοσκήσω το μαύρο", 31/10, Ιανός, Αθήνα

Written by
279
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θωμά Ψύρρα "Θα βοσκήσω το μαύρο", 31/10, Ιανός, Αθήνα

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ
Θα βοσκήσω το μαύρο
 
Ο ΙΑΝΟS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου βιβλίου του Θωμά Ψύρρα
 
ΘΑ ΒΟΣΚΗΣΩ ΤΟ ΜΑΥΡΟ
 
την Τρίτη31 Οκτωβρίου 2017, στις 8:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς
Μιχάλης Μοδινός και Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε τούτο τον τόπο η πραγματικότητα υπάρχει πάνω στις συμφορές μας. Κι ας μην τις πράξαμε κι ας μην ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτές. Όσο κι αν επιθυμούμε να τις αποφύγουμε, η ψυχή μας ξέρει από τους καιρούς της νεότητας —τι κι αν προσποιούμασταν τότε βεβαιότητες;— ότι είμαστε αρραβωνιασμένοι με την αγωνία. Δημόσιες αμαρτίες, ατομικά αδιέξοδα, ιδεολογικές ματαιώσεις, ακυρωμένες αγάπες, μνήμες που νηστεύουν από συγχώρεση, βλασταίνουν σαν το μαύρο χορτάρι στο λιβάδι της πραγματικότητας. 
Στα δεκατρία αφηγήματα του βιβλίου άνθρωποι κάθε ηλικίας με επείγουσα αίσθηση του επίκαιρου αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Επιτελούν αμοιβαίες ανταλλαγές με το παρελθόν, διερευνούν προσωπικές δυνατότητες, δίνουν εξηγήσεις, επιχειρούν να ανατρέψουν με χιούμορ την κατάστασή τους, υποβάλλουν τους εαυτούς σε δοκιμασία έκφρασης. Οι αφηγήσεις τους δεν ολοκληρώνονται στην επίτευξη μιας πρόθεσης, αλλά επιζούν ως διαρκής προσδοκία, έστω πίνοντας παρέα καφέδες και χαζεύοντας απ' τα τζάμια των καφενείων.

«Τι να πω;... Τι σκατά χώρα είν' ετούτη;... Μη και δεν φταίει η χώρα και φταίει το κεφάλι μας το στραβό, που γουστάρει παραμύθα; Τι σκατολαός είμαστε; Αλλά γιατί να αναρωτιέμαι;... Αφού τα έζησα. Παραμύθα θέλει ο κόσμος. Όχι ότι δεν την ψυλλιάζεται. Όλα κι όλα. Μια χαρά τη μυρίζεται, την καταλαβαίνει και την παρακαταλαβαίνει, αλλά ωστόσο τη γουστάρει. Να 'χει μετά να λέει πως τον κοροϊδέψανε, να το παίζει θύμα και να 'χει κάποιον να βρίζει».
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 
Ο Θωμάς Ψύρρας γεννήθηκε το 1954 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε εκδότης του εκπαιδευτικού περιοδικού Σημείο, µέλος της ομάδας του περιοδικού Αυτό και του περιοδικού Γραφή. Μελέτες και άρθρα του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Γραφή, ΣημείοΑντί και στις εφημερίδες Ελευθερία, Αυγή, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Κείμενά του ανθολογήθηκαν στα σχολικά βιβλία των νέων ελληνικών. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει το μυθιστόρημα Μαράν Αθά, το οποίο παρουσιάστηκε το 2009 στο θέατρο σε σκηνοθεσία του ∆ήµου Αβδελιώδη µε πρωταγωνίστρια τη Γιασεµή Κηλαηδόνη.

 

 

Read 279 times

Latest from apostaktirio team