Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 20:07

Έκθεση με σχέδια κεφαλόδεσμων από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, από 16/5 ως 2/6

Written by
208
Έκθεση με σχέδια κεφαλόδεσμων  από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, από 16/5 ως 2/6

Έκθεση με σχέδια κεφαλόδεσμων

από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης 

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) ανοίγει τμήμα της συλλογής της στο κοινό και, συμμετέχοντας στην διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και την ενότητα «Ανοιχτές Συλλογές», παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι» με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου. 

Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι μια διεθνής διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 16 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου. 

Συμμετέχοντας ενεργά στην μεγάλη πολιτιστική γιορτή «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», η Ελληνοαμερικανική Ένωση επέλεξε να παρουσιάσει μικρό μέρος της συλλογής της με σχέδια παραδοσιακών φορεσιών, επικεντρώνοντας σε εκείνα που απεικονίζουν τα ιδιαίτερης αισθητικής παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής. Οι κεφαλόδεσμοι, από χρηστικά εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης εξελίχθηκαν σε δηλωτικά καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης με παραλλαγές από τόπο σε τόπο και σε εξαρτήματα στολισμού. Η έκθεση, πέρα από παρουσίαση περίτεχνων ζωγραφικών σχεδίων αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών κεφαλόδεσμων, αποτελεί και λαογραφική καταγραφή και τεκμηρίωση. Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια βασίζονται είτε στα  αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δεύτερου είτε σε μαρτυρίες αναγνωρισμένων λαογράφων/ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη κ.ά.) και σε έγκυρες εκδόσεις. 

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι»  αποτελούν δείγμα από τα περίπου 1.400 σχέδια παραδοσιακών φορεσιών της συλλογής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οποία συγκαταλέγονται και περισσότερα από 300 σχέδια κεφαλόδεσμων. Το σύνολο των σχεδίων που απαρτίζουν την συλλογή είναι προϊόν έρευνας στην οποία έχει επιδοθεί για πάνω από μία δεκαετία η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Γήση Παπαγεωργίου και την επιστημονική ομάδα του. Αρκετά από αυτά τα σχέδια έχουν ήδη εκδοθεί σε 7 τόμους για την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να καλύψει μελλοντικά και περιοχές που αντιπροσωπεύονται με περιορισμένο αριθμό σχεδίων (Επτάνησα, Αιγαίο, Πόντος, Μικρά Ασία, Σαρακατσάνοι). Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα. 

For information about this exhibition in English, please visit the following link: http://www.hau.gr/?i=culture.en.current_forth_events&itemCode=kefalodesmoi 

Εγκαίνια έκθεσης 

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, 20:00

Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα 

Διάρκεια έκθεσης 

16 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018 

(Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά) 

Είσοδος ελεύθερη 

 

Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture

Read 208 times

Latest from apostaktirio team