Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 09:26

Αφιέρωμα της αγιογράφου- εικαστικού Μαριλένας Φωκά στο υπαρξιακό δράμα της Αγίας Βαρβάρας στον Δήμο Χολαργού-Παπάγου, από τις 4 Δεκεμβρίου 2018 και για δύο εβδομάδες

Written by
807
Αφιέρωμα της αγιογράφου- εικαστικού Μαριλένας Φωκά στο υπαρξιακό δράμα της Αγίας Βαρβάρας στον Δήμο Χολαργού-Παπάγου, από τις 4 Δεκεμβρίου 2018 και για δύο εβδομάδες

Αφιέρωμα της αγιογράφου- εικαστικού Μαριλένας Φωκά στο υπαρξιακό δράμα της Αγίας Βαρβάρας στον Δήμο Χολαργού-Παπάγου .

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2018 και για δύο εβδομάδες θα διαρκέσει το αφιέρωμα –δρώμενο της βραβευμένης αγιογράφου - εικαστικού Μαριλένας Φωκά με τίτλο ‘’Βαρβάρα την Αγία τιμήσωμεν ‘’που διοργανώνεται από τον Δήμο Χολαργού –Παπάγου στο χώρο του Δημαρχείου Χολαργού -Παπάγου,Περικλέους 55 στον Χολαργό.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει:

‘’ Οι εκδοχές των απεικονίσεων του προσώπου από την αγιογράφο Μαριλένα Φωκά πέρα από το ένθεο δυναμικό και υλικό φωτίζουν την υπαρξιακή αγωνία ,την ψυχική και σωματική δοκιμασία που κυοφορείτε στο θέμα.Χαρακτηρίζουν με βούληση πλαίσια σκέψεων που εμβαθύνουν στην γνησιότητα  οραμάτων που διαρρηγνύουν τα δεσμά της κομφορμιστικής φρόνησης και καταλήγουν σε πλήρη πολιτική πράξη με ακατάβλητη αγωνιστικότητα . Παράλληλα στηλιτεύουν την συγκεκριμένη ατομική συμπεριφορά προς το οικογενειακό περιβάλλον και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η κατάσταση που δημιουργούν ταυτίζεται με το διαχρονικό δράμα των λαϊκών ηρώων που δεν συμβιβάστηκαν και πλήρωσαν με την ζωή τους την ένταξη τους σε ανώτερα ιδανικά. Στην έμπνευση της δημιουργού κυριαρχεί παραστατικά η στοιχειώδης συνεύρεση του πολιτικού με το κοινωνικό στοιχείο που μέσω της αισθαντικής διατομής, της υπερβατικής διαδικασίας και της διαλεκτικής συνύπαρξης αποκτά μια οικουμενικότητα και αφορά περισσότερους ανθρώπους. Η απόλυτη μέθεξη των συγκεκριμένων αποδόσεων εφορμά ευθύβολα προς την διάσταση της μετάδοσης των επιμερισμών της ακεραιότητας .

Οι συλλήψεις με καθαρά εικαστική υπόσταση αναδεικνύουν την σύζευξη του αποτρόπαιου συμβάντος που έχει απόκλιση στην σημερινή καθημερινότητα και συνειδησιακά αναπτύσσει τομές αυτογνωσίας και διανοητικές προοπτικές .

Με διάθεση αποφυγής της διαιώνισης του ευπρόσδεκτα τονίζονται δυναμικά οι βασικές συνθήκες της ζωτικής διευθέτησης. Στις συνθέσεις επεξεργάζονται ιδιότυπα στοιχεία από την διάθρωση της αλήθειας και την διεύρυνση των αντιλήψεων και των τοποθετήσεων. Οι πίνακες εμπεριέχουν την συναισθηματική φόρτιση, την στοχαστική πληρότητα και την διακριτική εσωτερική ηρεμία των μορφών απέναντι στο γεγονός .

Είναι έργα τονισμένα σχεδιαστικά και χρωματικά με προεκτάσεις και περιγράμματα που συγκροτούν την στράτευση της εικαστικού-αγιογράφου σε ανατρεπτικές εκφάνσεις .’’

Στην έκθεση συμμετέχει η αγιογράφος Μαίρη Μυρωδιάδη-Μυλωνάκη.

Στα εγκαίνια στις 4 Δεκεμβρίου 2018 για την έκθεση θα μιλήσουν επίσης η πρεσβ. Πόπη Κωστάκη και η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 807 times

Latest from apostaktirio team