Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 21:26

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το αφιέρωμα της αγιογράφου Μαριλένας Φωκά στην Αγία Βαρβάρα στον Δήμο Παπάγου -Χολαργού.

Written by
880
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το αφιέρωμα της αγιογράφου Μαριλένας Φωκά στην Αγία Βαρβάρα στον Δήμο Παπάγου -Χολαργού.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το αφιέρωμα της αγιογράφου Μαριλένας Φωκά στην Αγία Βαρβάρα στον Δήμο Παπάγου -Χολαργού. 

Mε ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το αφιέρωμα –δρώμενο της βραβευμένης αγιογράφου - εικαστικού Μαριλένας Φωκά ‘’Βαρβάρα την Αγία τιμήσωμεν ‘’που διοργανώθηκε στα πλαίσια των επετειακών εορτασμών από τον Δήμο Παπάγου- Χολαργού στο Πνευματικό κέντρο του Δημαρχείου στον Χολαργό.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που προλόγισε την έκθεση επισήμανε μεταξύ άλλων:

‘’ Οι εκδοχές των απεικονίσεων του προσώπου από την αγιογράφο Μαριλένα Φωκά πέρα από το ένθεο δυναμικό και υλικό φωτίζουν την υπαρξιακή αγωνία ,την ψυχική και σωματική δοκιμασία που κυοφορείτε στο θέμα. Χαρακτηρίζουν με βούληση πλαίσια σκέψεων που εμβαθύνουν στην γνησιότητα  οραμάτων που διαρρηγνύουν τα δεσμά της κομφορμιστικής φρόνησης και καταλήγουν σε πληρότητα πράξεων με ακατάβλητη αγωνιστικότητα . Παράλληλα στηλιτεύουν την συγκεκριμένη ατομική συμπεριφορά προς το οικογενειακό περιβάλλον και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η κατάσταση που δημιουργούν ταυτίζεται με το διαχρονικό δράμα των λαϊκών ηρώων που πλήρωσαν με την ζωή τους την ένταξη τους σε ανώτερα ιδανικά. Στην έμπνευση της δημιουργού κυριαρχεί παραστατικά η στοιχειώδης συνεύρεση του πολιτικού με το κοινωνικό στοιχείο που μέσω της αισθαντικής διατομής, της υπερβατικής διαδικασίας και της διαλεκτικής συνύπαρξης αποκτά μια οικουμενικότητα που αφορά περισσότερους ανθρώπους. Η απόλυτη μέθεξη των συγκεκριμένων αποδόσεων εφορμά ευθύβολα προς την διάσταση της μετάδοσης των επιμερισμών της ακεραιότητας .

Οι συλλήψεις με καθαρά εικαστική υπόσταση αναδεικνύουν την σύζευξη του αποτρόπαιου συμβάντος που έχει απόκλιση στην σημερινή καθημερινότητα και συνειδησιακά αναπτύσσει τομές αυτογνωσίας και διανοητικές προοπτικές .

Είναι έργα τονισμένα σχεδιαστικά και χρωματικά με προεκτάσεις και περιγράμματα που συγκροτούν την στράτευση της εικαστικού-αγιογράφου σε ανατρεπτικές εκφάνσεις .’’

Στην έκθεση συμμετείχε με δημιουργίες της η αγιογράφος Μαίρη Μυρωδιάδη-Μυλωνάκη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης η Ένωση Καλλιτεχνών & Λογοτεχνών Ηλιούπολης μέσω του προέδρου της Στέλιου Μαρούλη τίμησε με βραβείο διάκρισης την αγιογράφο Μαριλένα Φωκά για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά της στην τέχνη της αγιογραφίας.

Tην έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης ,του πολιτισμού και της επιστήμης.

Μεταξύ άλλων : Η σολίστ πιάνου -αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Παπάγου -Χολαργού Μιμή Ρουφογάλη, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας  Βαγγέλης Παπαδόπουλος,οι εικαστικοί-διοργανωτές της ART WAY  Γιώργος Σάρδης και Αφροδίτη Δρακοπούλου -Σάρδη, οι εικαστικοί  δημιουργοί  Σοφία Φουντουλάκη, Μαίρη Κεχρά  και  Αμαλία -Εμιλυ Λιαχνή , ο νομικός - Πρόεδρος  των  φίλων  Κλασικής  Μουσικής  και  Όπερας  Γιώργος  Τρανταλίδης , ο γιατρός  Γιώργος  Χρυσόμαλλος, o π.Διευθυντής του Υπουργείου  ΠΕΧΩΔΕ  Στάθης  Ιωσιφίδης, η υπεύθυνη του Μουσείου Αφής Ζωή  Χρηστοπούλου -Γερουλάνου , συλλέκτης  Χαράλαμπος.

Τις μέρες μετά τα εγκαίνια έγιναν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στον χώρο.

 

Read 880 times

Latest from Super User