Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 05:55

Αποτελέσματα Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017 του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης

Written by
1393
Αποτελέσματα Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017 του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του περιοδικού τέχνης και πολιτισμού «Αντίποδες» (τεύχος 63), που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) ανελλιπώς από το 1974.

Η παρουσίαση έγινε την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, σε μία υπέροχη και χαρούμενη εκδήλωση στην αίθουσα δεξιώσεων του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους επιτυχόντες του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017, που διοργάνωσε ο ΕΑΠΣΜ.

Το περιοδικό «Αντίποδες», παράλληλα με τις αξιόλογες συνεργασίες που περιέχει, περιλαμβάνει πολλές δημιουργίες γνωστών λογοτεχνών, καθώς και καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην Έκθεση Τέχνης «Antipodean Palette» που οργανώνει κάθε χρόνο ο ΕΑΠΣΜ, με μεγάλη επιτυχία στο Steps Gallery.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η κ. Γεωργία Νικολαΐδου, σύμβουλος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου στη Μελβούρνη, ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, ο καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, o κ. Κυριάκος Αμανατίδης, επίτιμος πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, πολλοί ακαδημαϊκοί, μέλη της Κριτικής Επιτροπής, πολλοί λογοτέχνες, καλλιτέχνες, φίλοι και άνθρωποι των Γραμμάτων. Την εκδήλωση συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Γιάννης Γεωργίου.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Καίτη Αλεξοπούλου, καλοσώρισε τους παρευρισκομένους και αναφερόμενη στη νέα έκδοση του περιοδικού τόνισε μεταξύ άλλων: «Το λογοτεχνικό περιοδικό «Αντίποδες» εκδίδεται γ44 συνεχή χρόνια, χαρακτηριστικό σημείο της συνέχισης της πολιτισμικής παρουσίας και δημιουργίας της παροικίας μας στην Αυστραλία. Η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως βασικό βήμα του ελληνισμού της Αυστραλίας. Στα χρόνια αυτά της κυκλοφορίας του, το περιοδικό 'Αντίποδες' όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους που είχαν τεθεί το 1974, αλλά και τους διευρύνει ενόψει των καινούργιων αναγκών της ομογένειας στο χώρο των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, καθώς και των δημογραφικών αλλαγών, για να είναι το περιοδικό προσιτό και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα της εκάστοτε γενιάς. Η διατήριση και ο σεβασμός στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μιά ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού.

Η φετινή έκδοση του περιοδικού είναι αφιερωμένη στον διακεκριμένο καθηγητή Βρασίδα Καραλή, ο οποίος διατηρεί την Έδρα Sir Nicholas Laurantus στο Πανεπιστήμιο Sydney, διδάσκοντας την Ελληνική γλώσσα και Βυζαντινές σπουδές. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση από την Αγγλική και Ελληνική γλώσσα, έχει εκδόσει βιβλία στην Αγγλική γλώσσα και έχει δημοσιεύσει αμέτρητες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες για το ογκώδες έργο του Καθηγητή Βρασίδα Καραλή αναφέρεται στη Ελληνική και Αγγλική στο περιοδικό μας».

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Συμβουλίου του Συνδέσμου για την προσφορά τους στον οργανισμό, λέγοντας ότι μια τέτoια εκδήλωση δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμη χωρίς τη συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη όλων.

Από την πλευρά της, η κ. Νικολαΐδου, συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί στο χώρο των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών με συνέπεια και υπευθυνότητα από το 1970. Αναφερόμενη στο περιοδικό «Αντίποδες», η κ. Νικολαΐδου τόνισε ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην καλλιέργεια και προβολή της ελληνοαυστραλιανής λογοτεχνίας.

Το περιοδικό παρουσιάστηκε από τον διακεκριμένο καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, κ. Νίκο Παπαστεργιάδη. Ο καθ. Παπαστεργιάδης, στην ανάλυσή του, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την εμφάνιση, το μέγεθος, την ποιότητα και το περιεχόμενο του περιοδικού, χαρακτηρίζοντας την έκδοση «υπέροχη». Με τον ίδιο τόνο αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς του Συνδέσμου και συνεχάρη τα μέλη του ΔΣ για την συνεχή τους προσφορά και δράση στην ομογένια. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στους σκοπούς του Συνδέσμου που μεταξύ των άλλων είναι και ο συγκερασμός (confluence) του Ελληνικού και Αυστραλιανού Πολιτισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον τιμώμενο καθ. Βρασίδα Καραλή, τον συνεχάρη για τη διάκριση που του έδωσε ο ΕΑΠΣΜ και επαίνεσε το ογκώδες έργο του στην Ελληνική και Αγγλική λογοτεχνία και για το μακροχρόνιο διδακτικό του έργο.

Στην συνέχεια, ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής συγκινημένος ευχαρίστησε το ΔΣ του ΕΑΠΣΜ για την αναγνώριση του έργου του και το αφιέρωμα του περιοδικού σε αυτόν, το οποίο είναι, όπως είπε, ένα από τα μακροβιότερα και τα αντιπροσωπευτικότερα περιοδικά της λογοτεχνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της Ελληνικής Διασποράς.

Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον της δεύτερης και τρίτης γενιάς τόσο στην εκδήλωση όσο και στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού «Antipodes» παρουσιάζεται έργο του Σταύρου Μεσσήνη από τη συλλογή του «Poetics: Mediated Memories» που παρουσιάστηκε στην έκθεση εικαστικών τεχνών Antipodean Palette 2017 του Συνδέσμου, τον Αύγουστο, στη Steps Gallery.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2017

Ο ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός έχει γίνει θεσμός πλέον για τον ΕΑΠΣΜ, αφού διενεργείται ανελλιπώς από το 1980 και δίνει τη δυνατότητα στους λογοτέχνες από την Αυστραλία να συμμετάσχουν με έργα τους στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

Η κ. Αλεξοπούλου, συντονίστρια του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού παρουσίασε τα αποτελέσματα:

Ποίηση - Ελληνική γλώσσα 

Α' Βραβείο: Καλώς όρισες στη ζωή μου έρωτα – Γεράσιμος Μ. Λυμπεράτος (το βραβείο επιχορηγείται από τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο εις μνήμην του αείμνηστου ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά)

Β' Βραβείο: Χαικού Δευτερολέπτων – Μπέτη Μεσσάζου

Γ' Βραβείο: Ειρήνη σε Σταυρώσανε – Αγγελική Βογδάνη

Έπαινος: Η Πένα της Καρδιάς - Χριστίνα Ιατρού-Σοϊταρίδη

Πεζό - Ελληνική γλώσσα

Α' Βραβείο : Απώλεια Μνήμης – Τριαντάφυλλος Καπουκρανίδης (το Βραβείο επιχορηγείται από τα Εκπαιδευτήρια Όμηρος, Βικτωρίας)

Β' Βραβείο: Αυτό Ήταν – Γεράσιμος Μ. Λυμπεράτος

Γ' Βραβείο: Η Φυγή – Αριστοτέλης Ανδρούτσος

Poetry in English

1st Prize: She was as real as I am – Monika Athanasiou (this award has been proudly sponsored by Paul and Connie Gregory)

2nd Prize: Visions– Stephanie Dimopoulos

3rd Prize: Wellspring of My Life – Salome Argyropoulos

Short Story in English

1st Prize: Angels Can Fly – Dione Toukalas (this award has been proudly sponsored by the GACL)

2nd Prize: Time Bubble Protocol – George Athanasiou

3rd Prize: The Amulet – Maria Papageorgiou

One Act Play in English

Special Commendation: Crone – Elena Carapetis

Κριτική Επιτροπή (Panel of Judges)

Coordinator: Cathy Alexopoulos, OAM, (President GACL)

Members:

Dr Tina Giannoukos (poet, writer and researcher)

George Mouratidis (Academic, poet)

 

 

 

πηγή: http://neoskosmos.com/news/el/node/63112

Read 1393 times

Latest from apostaktirio team