Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 19:16

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή συνομιλεί με την Γιούλια Πομπόρτση - Μπάκουλη, με αφορμή το μυθιστόρημά της "Ραντεβού Όταν Ζήσεις" (Εκδόσεις Πηγή)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή συνομιλεί με την Γιούλια Πομπόρτση - Μπάκουλη, με αφορμή το μυθιστόρημά της "Ραντεβού Όταν Ζήσεις" (Εκδόσεις Πηγή)

Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να εισέλθει κάποιος στον κόσμο του μυθιστορήματος; Θεωρείτε πως πρόκειται για ένα από τα ‘δύσκολα’ είδη  γραφής;

Πιστεύω ότι το μυθιστόρημα είναι μία μοναδική ερωτική σχέση του  αναγνώστη και του συγγραφέα. Ίσως γιατί ο συγγραφέας πάντα πρέπει να πιάνει  από το χέρι τον αναγνώστη στην πρώτη σελίδα και να τον αποχαιρετά στην τελευταία έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα της επαφής σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής αλλά και της ανάγνωσης αντίστοιχα. Ο αναγνώστης πρέπει να ενδύεται αβίαστα τα συναισθηματικά ιμάτια του συγγραφέα.

Αν η πρόθεση του συγγραφέα είναι να αποφορτιστεί τότε το φυσικό επακόλουθο είναι να έχει αναγνώστες παρατηρητές, ίσως θαυμαστές, αλλά ποτέ κοινωνούς του έργου του. Η πρόθεσή μου όταν γράφω ένα μυθιστόρημα είναι να δημιουργώ μια μοναδική συναισθηματική ώσμωση με τον κάθε αναγνώστη. Ίσως γι αυτό απεχθάνομαι την ατάκα «Πολύ ωραίο, το διάβασα πολύ γρήγορα.» Γιατί η συγγραφή, η ανάγνωση και ο έρωτας είναι μια ιεροτελεστία.

Το να γίνετε συγγραφέας, προέκυψε ή ήταν κάτι που σας γοήτευε πάντα;

Θεωρώ ότι ανήκω στις εξαιρέσεις. Το επάγγελμά μου είναι Πολιτικός Μηχανικός και η επιθυμία μου να επικοινωνήσω με ψυχές που δεν θα γνώριζα ποτέ με έκανε συγγραφέα στην ωριμότητά μου. Είχα πολλά να μοιραστώ, πολλά να διδάξω και να επηρεάσω τη ζωή των αναγνωστών μου με δοκίμια και μυθιστορήματα που αναδύουν την αυτογνωσία.

Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας;

Το «Ραντεβού Όταν Ζήσεις» είναι σε μεγάλο ποσοστό η συναισθηματική πορεία κάθε γυναίκας. Ο μεγάλος έρωτας που δημιουργεί εντός μας έναν πλασματικό ερωτικό κλώνο, το μαστίγιο της πραγματικότητας που ραπίζει ανελέητα τις προσδοκίες μας και τέλος η διαχείριση της προδοσίας που μηδενίζει την ύπαρξή μας. Η αυτογνωσία που δωρίζω μέσα από τις επιλογές της πρωταγωνίστριας είναι η βασική μου πρόθεση όπως προανέφερα . Φυσικά όλα αυτά γίνονται αβίαστα παρακολουθώντας την ιστορία της Μάγια.

Το βιβλίο σας «Ραντεβού Όταν Ζήσεις» θίγει ένα θέμα που αφορά την πλασματική εικόνα που πλάθουμε για κάποιον με στόχο την συναισθηματική κάλυψη, ενάντια στην πραγματικότητα. Θεωρείτε πως αυτό συμβαίνει πράγματι στις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα;

Πιστεύω ότι η ζωή που ζούμε είναι η προβολή του συναισθηματικού μας κόσμου. Κάτω από αυτό το πρίσμα όλα είναι πλασματικά. Η ένστασή μου βρίσκεται στο ότι συνηθίζουμε να βαλσαμώνουμε τους κλώνους που δημιουργούμε και τους αποκόπτουμε από την πραγματικότητα . Η κάθε σχέση έχει διάδραση. Αν επιλέξεις να χορεύεις με κάποιον που σε πετάει στο πάτωμα και εσύ αυτό το εκλαμβάνεις σαν χορευτική φιγούρα τότε καταντάς να έχεις εμμονές και μώλωπες. Ας πρόσεχες!

Θα χαρακτήριζα την αντιμετώπιση της κατάστασης από την πρωταγωνίστρια, πέρα από κάθε λογική. Ήταν στόχος σας λοιπόν, να περάσετε το μήνυμα, πως όλοι μας έχουμε αναθεωρήσει όρια και κανόνες στο βωμό του έρωτα ή της απόγνωσης, που προκύπτει από αυτόν; 

Νομίζω ότι έχω δώσει ήδη την απάντηση. Δεν νομίζω ότι αναθεωρούμε, εξελισσόμαστε μέσα από τον έρωτα. Ο έρωτας είναι ο μεγαλύτερος καθρέφτης του εαυτού μας. Μέσα από την απόλυτη μοναξιά που νιώθουμε χωρίς την ψυχή και το σώμα που θέλουμε απεγνωσμένα να ενωθούμε μαζί της αντικρίζουμε τον εαυτό μας. Η αυτογνωσία είναι το αντίδοτο που μετατρέπει τον πόνο σε ευγνωμοσύνη για το δώρο του έρωτα που μας δόθηκε. Όσο για τη λογική νομίζω ότι μοιάζει με μια κακόφωνη δασκάλα που δεν την ακούει κανείς

Η πρωταγωνίστριά σας, δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων! ‘Εύκολη υπόθεση’ η υποταγή του «Εγώ» στο «Εμείς»;

Δεν νομίζω ότι η πρωταγωνίστρια δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων. Τα ερωτήματα υπάρχουν και εξαρτάται από το πόσο εθελοτυφλούμε ή τα αντιμετωπίζουμε. Το εγώ δεν υποτάσσεται απλά του κάνουμε μια ωραία ένεση και το κοιμίζουμε για λίγο γιατί η ψυχή απαιτεί να ζήσει και να ολοκληρώσει όλα αυτά για τα οποία ενσαρκώθηκε.

Δύο βιβλία (Παραμύθια για μεγάλα κορίτσια & Ραντεβού Όταν Ζήσεις) που αποκρυπτογραφούν τη γυναικεία ψυχή και μας υπενθυμίζουν τη δύναμη που διαθέτει μια γυναίκα για να καταφέρει αυτό που θέλει. Η πλοκή τους υπήρχε εξ αρχής στο πλάνο σας ή αφεθήκατε στην εξέλιξη των γεγονότων και στην ψυχοσύνθεση των ηρώων σας;

Η δύναμη πάντα γεννιέται μέσα από το διαλογισμό και την καθαρή σκέψη και αυτή η διαδικασία φυσικά δεν έχει φύλο.

Επίσης όταν η πρόθεση  έχει σαν θεμέλιο λίθο την αγάπη για τις ψυχές συντονίζεται με την Συμπαντική Ενέργεια και προσφέρει δύναμη στον δότη. Όπως μου έχουν πει ειδικοί γράφω με την μέθοδο του σκηνοθέτη. Έχω όλο τον άξονα της ιστορίας αλλά οι σκηνές δεν γράφονται με χρονική σειρά. Μπορεί για παράδειγμα σε μια μέρα να γράψω σκηνές που αναφέρονται σε διάφορες χρονικές στιγμές της ιστορίας. Στο τέλος όλα μοντάρονται και συνδέονται για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα 

Ποιά τα συστατικά που συνθέτουν ένα πετυχημένο βιβλίο, τόσο λογοτεχνικά όσο κι εμπορικά;

Γράφοντας μετανάστευσα σε μια καινούρια χώρα, τη χώρα της ψυχικής ευδαιμονίας της επικοινωνίας και της προσφοράς οπότε όλα αυτά περί επιτυχίας εμπορικής ή μη δεν μπορώ να πω ότι είναι μετρήσιμα μεγέθη μπροστά στο μεγάλο δώρο που παρουσιάστηκε μπροστά μου. Το αστείο είναι ότι μετά από τόσα έργα που έχω κάνει σαν Μηχανικός με συστήνουν σαν συγγραφέα. Η ζωή έχει πλάκα τελικά.

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω την τυπική ζωή ενός συγγραφέα. Είμαι μητέρα σύζυγος μηχανικός ηθοποιός χορεύτρια και νοικοκυρά χωρίς οικιακή βοηθό. Ανάλογα λοιπόν με τη χρονική στιγμή κάθε ρόλος παίρνει το χρόνο που επιβάλει η συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι είμαι ευγνώμων που μπορώ να ασχολούμαι με όλα αυτά που γεμίζουν την ψυχή μου ενέργεια. Φυσικά έχω περάσει περιόδους που η υπερκόπωση χτύπησε κάποια καμπανάκια αλλά τίς ξεπερνάω γιατί όλα αυτά που κάνω τα κάνω με πάθος και δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω κανένα πάθος μου.

Υπάρχει κάποιο νέο δημιούργημα στο μυαλό σας για το μέλλον;

Το καινούριο μου μυθιστόρημα έχει τον τίτλο «PLUS ULTRA.. Το ταξίδι των ψυχών». Απαιτητικό πόνημα αλλά πολύ ενδιαφέρον και ανατρεπτικό μιας και πραγματεύεται μια ιστορία στο τώρα αλλά ταυτόχρονα και στις αρχές του 1900. Πώς γίνεται αυτό; Με μια απλή θεώρηση. Οι ψυχές μας ταξιδεύουν μέσα σε φθαρτά σώματα αλλά κάτω από συνθήκες …θυμούνται ΤΑ ΠΑΝΤΑ !! Ο ανώτερος εαυτός μας διαθέτει την πλήρη γνώση.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και για τον χρόνο που διαθέσατε για την ιστοσελίδα μας.

Μουλαρτζή Θ. Χρυσούλα Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμήμα Ψυχολογίας

 

 Διαβάστε εδώ τον σχολιασμό του βιβλίου στο Αποστακτήριο.

Επίσημη σελίδα του βιβλίου: https://iwrite.gr/bookstore/rantevou_otan_zhseis/

 

 

 

Read 1610 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων