Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 11:24

Συνέντευξη του Χρήστου Δημόπουλου στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
3461
Συνέντευξη του Χρήστου Δημόπουλου στη Μαρία Ζαβιανέλη

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 

Της Μαρίας Ζαβιανέλη


Σπουδάσατε αρχιτεκτονική άλλα εργαστήκατε σαν μεταφραστής, γραφίστας, κειμενογράφος, συντάκτης, σεναριογράφος, εκφωνητής, τηλεπαρουσιαστής, άλλα και συγγραφέας. 

Θέλω να μοιραστείτε τα συναισθήματα σας όταν κρατήσατε το πρώτο σας βιβλίο...  

Είναι ωραίο να βλέπεις τη δουλειά σου τυπωμένη, να ξέρεις πως, επιτέλους, μπορείς να τη μοιραστείς με πολλούς αναγνώστες. Το πρωτο μου βιβλίο ήταν πάλι ένα βιβλίο με κατασκευές, το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ που εκδόθηκε το 2003 και τώρα πια έχει εξαντληθεί...  

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο στα μικράτα σας;  

Διάβαζα μετά μανίας Ιούλιο Βερν. Ήταν για μένα ένας σπουδαίος συγγραφέας και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα μυθιστορήματά του. Αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι με μετέφεραν σε κόσμους μαγικούς κι από τότε λάτρεψα το διάβασμα. Στο σπίτι μου θα έχετε δυσκολία να βρείτε κάποιον τοίχο χωρίς ράφια, κάποια γωνιά χωρίς στοίβες βιβλίων! 

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τα παιδιά. Που κατά τεκμήριο είναι πολύ έξυπνα...  

Τα παιδιά δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, δεν αυτολογοκρίνονται, όπως εμείς οι μεγάλοι, δεν έχουν την ανάγκη να είναι «πολιτικώς ορθά», γιατί, απλούστατα, δεν τους νοιάζει. Εκφράζονται, επομένως, αληθινά και ανεμπόδιστα. Όταν δεν τους αρέσει κάτι, το λένε στα ίσια. Αν κάτι τους ενοχλεί, και πάλι το λένε. Από την εκπομπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ που παρουσίαζα επί δεκαπέντε χρόνια στην ΕΡΤ, πέρασαν πάνω από 2.000 παιδιά! Τα πιο πολλά μού περνούσαν το μήνυμα πως αισθάνονται μόνα! Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Έχω την αίσθηση πως ελάχιστοι πλέον ενδιαφέρονται για τα παιδιά. Είναι δυνατόν η νέα Δημόσια Τηλεόραση να μην έχει παιδικό πρόγραμμα;;; 

«Τα παιδιά τα τρέχουμε από μικρή ηλικία σε δραστηριότητες, δεν τους αφήνουμε χρόνο να πειραματιστούν. Τους δίνουμε δηλαδή, ερεθίσματα και γνώση, άλλα δεν κάνουμε τίποτα για να αναπτύξουμε την ψυχική πλευρά τους, τα γνωρίσματα εκείνα που θα τα βοηθήσουν  να διαχειριστούν αργότερα την απογοήτευση, την ματαίωση, την ζωή τους» 

Α. Καππάτου -Ψυχολόγος. Συμφωνείτε;  

Συμφωνώ. Τα παιδιά είναι σήμερα οι σκληρότερα εργαζόμενοι Έλληνες. Δεν βιώνουν παιδική ηλικία. Ξέρετε τι θα έπρεπε να κάνουν τα παιδιά μας; Να παίζουν, να χαζεύουν, να ονειρεύονται. Να δέρνονται μεταξύ τους, να ματώνουν, να κλαίνε και να γκρινιάζουν. Όχι να κάθονται αποστειρωμένα και μαλθακά μπροστά σε μιαν οθόνη! 

Η ΕΡΤ ήταν μεγάλο σχολείο για σας;  

Αναμφίβολα. Στην ΕΡΤ ξεκίνησα ως εκφωνητής στο ραδιόφωνο. Έμαθα το μέσον πολύ καλά, γιατί θήτευσα δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους. Κι ύστερα, στην τηλεόραση και το Τμήμα Παιδικών Εκπομπών, οι εμπειρίες μου πολλαπλασιάστηκαν. Η ΕΡΤ ήταν ένα σπουδαίο σχολείο και θλίβομαι βαθύτατα για το πώς έχει περιέλθει στη χλεύη. Αυτό δεν το άξιζαν οι άνθρωποι της ΕΡΤ... 

Τελικά σήμερα (που οι ρυθμοί άλλα και το άγχος είναι στο κόκκινο) ακόμα και μια ώρα συνομιλίας  και απασχόλησης με το παιδί μας μπορεί να είναι εποικοδομητική;  

Τα παιδιά σήμερα έχουν άλλους ρυθμούς. Έχουν υπερβολικό φόρτο στο σχολείο, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και, στον ελεύθερό τους χρόνο, κάθονται συνήθως μπροστά από μια οθόνη. Της τηλεόρασης, του υπολογιστή, της κονσόλας ή του κινητού τους... Και, όπως είναι φυσικό, βομβαρδίζονται από πληροφορίες, εντυπωσιακές εικόνες, καταιγιστική δράση και, πολλές φορές από βία. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε πως τα παιδιά μας είναι συνήθως μόνα, γιατί και οι δυο γονείς αναγκάζονται να δουλεύουν, τότε είναι προφανές ότι ο χρόνος που περνάμε μαζί τους γινεται ακόμα και πιο ουσιαστικός. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι μας να μετατρέπουμε τον χρόνο δίπλα στα παιδιά μας σε «ποιοτικό» χρόνο, χρόνο, δηλαδή, με ουσία και επικοινωνία. 

Αλήθεια πως ακονίζεται η φαντασία των παιδιών;  

Τα παιδιά γεννιούνται με απεριόριστη φαντασία. Δεν χρειάζεται να την ακονίσουν. Τη φαντασία τους εμείς οι μεγάλοι σιγά-σιγά φροντίζουμε να την περιορίσουμε, να την ευνουχίσουμε. Εμείς είμαστε υπευθυνοι που τα παιδιά μας γεννιούνται σπουδαίοι ζωγράφοι και μόλις πάνε σχολείο αρχιζουν να ζωγραφίζουν μόνο κίτρινους ήλιους και σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια! 

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε ένα βιβλίο για παιδιά;  

Καλός και γνωστός συγγραφέας, όμορφη εικονογράφηση, γνωστός εκδοτικός οίκος. Προσοχή στους γονείς, κυκλοφορούν πολλά άθλια βιβλία για τα παιδιά σας. Διαλέξτε τα καλύτερα. Ξεφυλλίστε τα πριν τα δώσετε στα παιδιά σας. Διαβάζετε τις βιβλιοκριτικές και ενημερωθείτε. 

Τι ετοιμάζει τώρα η φαντασία σας άλλα και η πένα σας;  

Έχω στα σκαριά ένα παραμύθι που η μεγάλη μου εγγονή, η Αθηνά, το έχει εγκρίνει. Μένει να το εγκρίνει κι ο εκδότης μου! 

Θα ’θελα να κλείσουμε με μια ευχή για τα παιδιά, για τα παιδιά που ’ναι το μέλλον...  

Να ’ναι καλότυχα και ανατρεπτικά!

 

 

Βιογραφικό

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως μεταφραστής, γραφίστας, κειμενογράφος, επικοινωνιολόγος, συντάκτης, σεναριογράφος, εκφωνητής και τηλεπαρουσιαστής. Από το 1986 ως το 1989 και από το 2001 ως σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, που τιμήθηκε δυο φορές (2005 και 2008) με το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Παιδικής Εκπομπής. Το πρώτο του βιβλίο με κατασκευές, «Καλοκαίρι με τον Χρήστο», εκδόθηκε το 2004, ενώ το 2010 ακολουθεί η έκδοση τεσσάρων σειρών βιβλίων του με ήρωα τον Μπίλη Μπιζέλη.

 

 

Read 3461 times

Latest from apostaktirio team