Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 10:57

Συνέντευξη της Bασιλικής Στρατικοπούλου στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
3168
Συνέντευξη της Bασιλικής Στρατικοπούλου στη Μαρία Ζαβιανέλη

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Bασιλική Στρατικοπούλου  

Της Μαρίας Ζαβιανέλη

 

Αγαπημένο βιβλίο ή παραμύθι στα παιδικά σας χρόνια ; 

Αγαπημένο παραμύθι η Χιονατη... πάντα υπέρλαμπρη μπροστά στα παιδικά μου μάτια με υπέροχα πλασματάκια στο πλευρό της...Πιστεύω ότι τα παλιά κλασσικά παραμύθια θα μεγαλώσουν γενιές και γενιές παιδιών ακόμα...Σταθερές αξίες που έχουν να στείλουν απίστευτα μηνύματα αγάπης και σεβασμού.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Ένα βιβλίο που διαβάσατε  και θεωρείτε ξεχωριστό; 

Βιβλίο που διάβασα τελευταία και συγκλονίστηκα... ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ...Ξένη λογοτεχνία ...Ένα βιβλίο της Έμα Ντόναχιου.... Σε μεταφέρει σε μια ωμή πραγματικότητα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Είναι πολύ χρήσιμο να μαθαίνουμε πως βιώνουν ορισμένες δύσκολες καταστάσεις αυτοί οι μικροί ήρωες... 

Πως επιλέγετε εσείς ένα βιβλίο ; 

Για να επιλέξω ένα βιβλίο πρέπει να μου αρέσει το εξώφυλλο και ο τίτλος. Αυτή είναι η αρχή μετά οι συστάσεις που έχω πάρει από συγκεκριμένα άτομα...Δεν εμπιστεύομαι πολλούς στο θέμα αυτό. 

Αγαπημένος συγγραφέας και γιατί; 

Δεν έχω κάποιο αγαπημένο συγγραφέα...Πιστεύω ότι όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν στην κουλτούρα μας. Το θέμα είναι με ποιόν μπορείς να ταυτιστείς καλύτερα και να  ταξιδέψεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του. Εξάλλου η ανάγνωση ενός βιβλίου εξαρτάται πάρα πολύ από την ψυχολογία που έχεις...Μπορεί το ίδιο βιβλίο μόλις το διαβάσεις μετά από καιρό να αποκομίσεις μια τελείως διαφορετική άποψη. 

Λίγα λόγια το βιβλίο σας "Το παρελθόν μετράει στιγμές''... Θέλω να σας  ευχαριστήσω για την αφιέρωση. Και για το ταξίδι που έκανα διαβάζοντας το. 

Tο  βιβλίο μου μιλάει για μια οικογένεια της Ζακύνθου με όλα τα καλά και τα κακά που τους επιφυλάσσει η μοίρα. Είναι η Μαίρη πρωταγωνίστρια και όλα τα πρόσωπα της ζωής της. Πιστεύω ότι το βιβλίο μου βρήκε τέτοια απήχηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επειδή μιλάει για την πραγματικότητα. Η αγάπη, η απώλεια αγαπημένων μας προσώπων είναι καταστάσεις που τις ζούμε καθημερινά και μας σημαδεύουν για μια ζωή.  

Αλήθεια πόσο συγκινηθήκατε όταν το πήρατε πρώτη φορά στα χέρια σας. Φρεσκοτυπωμένο! 

Όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια, το άνοιξα με φόβο μη τυχών και δεν ήταν όπως το φανταζόμουν όμως ο εκδοτικός μου οίκος είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μου...Η μυρωδιά του καινούργιου και η αίσθηση ότι αυτές οι 360  σελίδες είχαν γραφτεί από εμένα δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ρίγος. Σπάνια αισθάνομαι τόση υπερηφάνεια για μια μου δημιουργία πέρα από τον τομέα των παιδιών. 

Τι στοιχεία χρειάζεται ο γραπτός λόγος για να έχει αξία; 

Όταν με ρωτάνε την αξία του γραπτού λόγου το μόνο που έχω να πω είναι το παλαιό μας ρητό "ότι γράφει , δεν ξεγράφει". Μέσα από τις σελίδες μπορείς να μεταφέρεις αρχές που θα μείνουν για πάντα γραμμένες και θα περνούν από γενιά σε γενιά. Το θέμα είναι να αναγνωρίζει ο κάθε ένας από εμάς την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους αναγνώστες μας πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Οπότε υπευθυνότητα από όλους μας για μια καλύτερη γενιά. 

Σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την τέχνη άλλα και από την άλλη η τέχνη ανθεί. Ποια είναι η άποψη σας; 

Μέσα από την τέχνη είτε αυτό λέγεται συγγραφή είτε οτιδήποτε άλλο, ο άνθρωπος καταφέρνει να εκφράσει την άποψή του, να βγάλει τον φόβο και το φθόνο του με τέτοιο τρόπο που δεν θα προσβάλει κανέναν. Η διαφυγή μέσα από κάτι πού αγαπάς, είναι σπουδαίο πράγμα γιατί σε εξισορροπεί ως άνθρωπο και σε ανακουφίζει από τα βάρη που πιθανότατα φέρεις σε περιόδους χαλεπούς όπως αυτούς που διανύει η χώρα μας τώρα. 

Να περιμένουμε κάτι καινούργιο;Ετοιμάζει κάτι η πένα σας; 

Το καινούργιο είναι στα σκαριά... Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού, του Μάριου και τα περίεργα γαϊτανάκια που του έχει πλέξει η μοίρα του. Είναι μια άκρως συγκινητική ιστορία που θεωρεί ότι θα αγαπηθεί όσο και το "ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΟΥ..."  Τίτλος του νέου μου βιβλίου "ΔΙΠΛΉ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΉ ΓΡΑΜΜΗ" 

Μια ευχή για την τέχνη ...την αγαπημένη μας λογοτεχνία. 

Εύχομαι το βιβλίο να κατέχει διαρκώς τη θέση που του αξίζει...ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ...  

 

Βιογραφικό 

Η Βασιλική Στρατικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, ζει και εργάζεται στα Φιλιατρά. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και έχει δικό της φροντιστήριο ξένων γλωσσών εδώ και 17 χρόνια. Εχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με ειδικότητα στη δυσλεξία. Αυτό είναι το πρώτο της εγχείρημα στη συγγραφή μυθιστορήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 3168 times

Latest from apostaktirio team