Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:17

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος

Written by
1939

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Εμπορείο Νισύρου από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Δωδεκανήσια. Τελειοφοίτησε στην κατά Χάλκη Θεολογική Σχολή. Αγάπησε την ομογενή κόρη Φιλομήλα Ν. Πανέρη, την οποία παντρεύτηκε (1960) στον Πατριαρχικό Ναό. Απέκτησε την μοναχοθυγατέρα του Ανδρομάχη. Τη στρατιωτική του θητεία έκαμε στην Φλώρινα.

Διέπρεψε «νικήσας νίκην πρώτην» - χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα στους στρατιωτικούς αγώνες της Ενάτης Μεραρχίας στην Κοζάνη (1958-59) (σφαιροβολία κτλ.).

Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας στον Λιμένα Θάσου κι από τότε ζει στην ενορία του Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου, χρηματίσας και επί δεκαετίαν αρχιερατικός Επίτροπος στην νήσο με το οφφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου, υπηρετήσας 15 χρόνια στην Μέση Παιδεία, ενώ παράλληλα η κοινωνική και πνευματική του προσφορά προς τον λαό του Θεού δεν ελαττώθηκε. Το 2004 τιμήθηκε από την Ευροκατασκήνωση της Θάσου με τιμητική πλακέτα. Συνέλαβε ανιδιοτελώς στην ίδρυση του πρώτου φέρι μποτ και τη σύσταση Πανθασιακής Ναυτιλιακής Εταιρείας.

Στα ελληνικά γράμματα παρουσιάστηκε νωρίς, το 1954, στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Κυριακάτικη Πρωία της Πόλης», αποσπάσας και το Α΄ βραβείο ποίησης και πεζού λόγου (ποίημα και δοκίμιο αφιέρωμα στον αείμνηστο ποιητή Κώστα Ουράνη).

Ποιητικά έργα του: «Η Θάσος εν στεναγμοίς αλαλήτοις» (1993), «Εφτάλοφο πεντάμορφο μου Εμπορειό» (Αθήνα, 1997), «Ο όσιος Δανιήλ, ο εν Θασίω» (Καβάλα, 1969), «Επτά Χρυσές Ζώνες της Ελλάδας, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, ενώ μεγάλο αρχείο χειρογράφων ποιημάτων και εργασιών του.

Έχει τιμηθεί για την πολιτιστική και κοινωνική του προσφορά από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών «ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ», όσο και από την Αμφικτυονία του Απόδημου Ελληνισμού. Έχει διακριθεί με πληθώρα βραβείων και επαίνων σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Το 2006 απέσπασε το Αργυρό Μετάλλιο της Ένωσης Λογοτεχνίας Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετείχε στους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης το 2007, όπου και έλαβε τον Α΄ Έπαινο. Διακρίθηκε στα «Σικελιανά» με πρώτα βραβεία. Τιμήθηκε από το καφενείο των Ιδεών με τα Βραβείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βεργίνας, σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο Λογοτεχνικός Όμιλος Ζαλώνη με θέμα το Αιγαίο απέσπασε το Α΄ βραβείο στην κατηγορία της ιστορικής ποίησης, από το Σύλλογο Βαυαρίας τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο σε διαγωνισμό ποίησης με θέμα «Σωκράτης – Πλάτων – Αριστοτέλης», από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος τιμήθηκε με Γ΄ Έπαινο και τιμητική πλακέτα για το ιστορικό ποίημα του «Καπετάν Άγρας» σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η παραπάνω Ένωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης το 2007. Έχει βραβευτεί για το σύνολο των θρησκευτικών ποιημάτων του τον Μάιο του 2009 στα πλαίσια του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικής Ποίησης και Θεολογικού Λόγου, στο «Ίλιον». Επίσης, τον Οκτώβριο του 2009 τιμήθηκε με το βραβείο ελληνοεμφορούμενης ποίησης από τους «Φίλους των Επτανήσων».

Read 1939 times

Latest from Super User