Αξιόλογοι συγγραφείς που μπορούν να προσφέρουν στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο αναδεικνύονται μέσα από τον καθιερωμένο θεσμό των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι νικητές του φετινού διαγωνισμού.

Στην Καρίνα Ιωαννίδου για το έργο της: «Τζοκόντα versus Ντα Βίντσι» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Roma» ανακοινώθηκε ότι απονέμεται το πρώτο Κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για το έτος 2010, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Με το δεύτερο βραβείο τιμήθηκε η Δέσποινα Καλαϊτζίδου για το έργο της: «Οι καιόμενοι». Το τρίτο βραβείο μοιράζονται η Σοφία Αδαμίδου για το έργο της: «Ο πόνος είναι άντρας» και η Έφη Νικολούδη για το έργο της: «Τζάκσον και Τζάκσον ή ο Πόλεμος του Κανένα».

Για το Διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου το τρίτο βραβείο δόθηκε στον Στέλιο Πετράκη για το έργο: «Τα ξωτικά του μαγεμένου δάσους». Το Βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς δεν απονεμήθηκε στον διαγωνισμό, λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής.

Τα υποβληθέντα έργα στο διαγωνισμό αυτό θα αξιολογηθούν χωρίς νέα αίτηση από την αντίστοιχη Επιτροπή του Διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί το 2012.

Η προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού, που ξεκίνησε με το νέο νόμο 3905/2010, ενισχύεται μέσω της διασύνδεσης των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου με τον θεσμό των θεατρικών επιχορηγήσεων, μέσα από τα νέα προγράμματα στήριξης της θεατρικής τέχνης.

 

πηγή: http://www.clickatlife.gr