ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΥΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ


Της Μαρίας Ζαβιανέλη


Πότε  άρχισε το ταξίδι της συγγραφικής  σου πορείας;

Από τότε που άρχισα να ταξιδεύω επαγγελματικά από χώρα σε χώρα, ως συνοδός – ξεναγός γκρουπ, με ρωτούσαν οι φίλοι και οι συνταξιδιώτες «Πώς είναι αυτή η χώρα; Αξίζει να πάμε και τι να κάνουμε όταν πάμε;» Έτσι αποφάσισα να γράφω μια περίληψη από την κουλτούρα, τα αξιοθέατα, το φαγητό, την κατάλληλη εποχή και το ντύσιμο για την κάθε χώρα. Μετά από 15 χρόνια γεμάτα ταξίδια σε 80 χώρες και σε 500 πόλεις στις 5 ηπείρους, αποφάσισα να μοιραστώ όσα ενδιέφεραν τους ταξιδιώτες, νοερούς και μη, με το βιβλίο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες».

Με την συμμετοχή μου δε σε ανθρωπιστικές αποστολές, έμαθα τόσα πολλά, που δεν άντεχα να τα κρατήσω μόνο για εμένα σε μια εποχή που πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτονται ανατριχιαστικές αλήθειες…Έτσι προχώρησα στη συγγραφή και αυτοέκδοση της μυθιστορίας «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ».

Όταν έστω από ανία ή περιέργεια, συμμετέχεις εθελοντικά σε ανθρωπιστικές αποστολές και σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτάει ανεξάντλητο ενδιαφέρον το ταξίδι και νόημα η καθημερινότητά σου. Αγαπάς τον εαυτό σου μέσα από τις επιλογές σου ενώ συγχρόνως εισπράττεις αμέτρητη ευγνωμοσύνη από ανθρώπους που δεν γνώριζες. Τελικά προσφέροντας ακουμπάς την ευτυχία και γράφοντας απλά την μοιράζεσαι.


Τι σημαίνει τελικά ''ταξιδεύω''; Επισκέπτομαι; Ανακαλύπτω;

Ταξιδεύοντας δεν βλέπεις μόνο άλλους τόπους, αλλά γνωρίζεις και αμέτρητους ανθρώπους άλλης κουλτούρας. Η επαφή με το διαφορετικό σε αλλάζει. Σε κάνει λιγότερο φοβικό κι εχθρικό με το ξένο, το οποίο γίνεται σιγά, σιγά οικείο… Αφήνοντας τον μικρόκοσμο σου, παύεις να είσαι αλαζονικά αδιάφορος και αρχίζεις να νοιάζεσαι για τους γύρω σου και ειδικά για τους αδύναμους κάθε μορφής.


Θέλω να μοιραστείς μαζί μας  μια εμπειρία σου από τη συμμετοχή σου στις πολύμηνες ανθρώπινες  αποστολές σε  ΙΡΑΚ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.

Η «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ» αποτελεί μια αποκαλυπτική μυθιστορία για τις ανθρωπιστικές αποστολές με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), τις εισβολές των Αμερικανών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και τους οικονομικούς πολέμους.

Περιγράφεται ο τρόπος ζωής σε περιοχές που βρίσκονται στην ώρα μηδέν, η λυτρωτική εμπειρία της προσφοράς, ο ρόλος πολλών μεγαλόσχημων εμπλεκομένων και όσα έμαθα από Αμερικανούς πράκτορες, Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Αφγανούς πολίτες και Έλληνες στρατιωτικούς… Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή, γιατί τον κάθε αναγνώστη τον αγγίζει κάτι διαφορετικό, άλλον η ανθρώπινη πλευρά της εμπειρίας, άλλον το πολιτικό υπόβαθρο και άλλους βέβαια τα σκάνδαλα που αναφέρονται.


Αγαπημένος σου προορισμός στην Ελλάδα;

Από όλους τους τόπους που επανειλημμένα επισκέφθηκα, αγάπησα την Κρήτη, τα βουνά της, τις ερημικές της παραλίες, την μουσική της, το φαγητό της. Είναι η πατρίδα της καρδιάς μου.


Θα θελα να προτείνεις στους αναγνώστες μερικούς προορισμούς που εσύ θεωρείς ''ξεχωριστούς'';

Ανεπιφύλακτα προτείνω ένα ταξίδι σε κάθε ήπειρο και σε κάθε θρησκεία, ώστε να αποκτήσει κάποιος την σφαιρική εικόνα του πλανήτη μας. Διαβάζοντας τον ταξιδιωτικό οδηγό «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες» πέρα ότι ταξιδεύει κανείς νοερά γνωρίζοντας τόπους και λαούς, επιλέγει ο ίδιος τους προορισμούς της αρεσκείας του αλλά και την κατάλληλη εποχή για την επίσκεψη σε αυτούς. Θα βοηθούσα ίσως αν πρότεινα Περσία, Ινδία, Αυστραλία, Τανζανία, Περού και Ρωσία;


Πώς συνδυάζεις τις πολυσχιδείς δραστηριότητες;

Τελικά πως οδηγήθηκε ο  νεοέλληνας στο να μη διαβάζει; Νομίζω πως οι περισσότεροι αντιπάθησαν το διάβασμα από το σχολείο και δεν απόλαυσαν το ταξίδι σε έναν άλλον κόσμο που προσφέρει ένα καλό βιβλίο. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι τα γνωρίζουν όλα και δεν τους χρειάζεται η γνώση των βιβλίων.


Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο στα μικράτα σου;

Τα βιβλία που με σημάδεψαν ήταν του Καζαντζάκη, ειδικά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».


Ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο γράφει για την Ελλάδα «Η Ελλάδα είναι  μια χώρα που αισθάνεσαι ότι ο κόσμος σε αγαπάει». Εσύ το ένιωσες αυτό για κάποια ξένη χώρα;

Το ένιωσα και το νιώθω πάντα όταν ταξιδεύω στην Αργεντινή. Μιλάω πολύ καλά Ισπανικά και αυτό με διευκολύνει ακόμη περισσότερο να νιώσω τους ανθρώπους, την μουσική τους και τον τόπο τους.


Ένα  μήνυμα που θα' θελες να στείλεις στους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης;

Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας. Ο ρατσισμός μαλακώνει ταξιδεύοντας σε ειρήνη, μα, ταξιδεύοντας έστω και νοερά σε πόλεμο, εξαφανίζεται.



Τα βιβλία «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες» και «Ανθρωπιστική Αποστολή Εξετελέσθη» δεν κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την συγγραφέα Ευδοκία Δημητριάδου αλλά και να προμηθευτείτε τα βιβλία μέσω της ιστοσελίδας της www.feel80countries.com & της ηλεκτρονικής της διεύθυνσης evddim@gmail.com.


Η Ευδοκία (Εύη) Δημητριάδου γεννήθηκε στις 5.4.1970 στην Αθήνα.

Μετά την αποφοίτηση της από το γυμνάσιο και το λύκειο του Αμερικανικού κολεγίου Ελλάδος, συνέχισε τις σπουδές της σε αυτό με ειδίκευση στο Marketing Management.

Εργάστηκε ως υπεύθυνη διαφήμισης και προώθησης πωλήσεων σε γνωστή πολυεθνική εταιρία για δύο χρόνια, παραιτήθηκε και από τότε σεργιανίζει τον πλανήτη ως συνοδός γκρουπ και εξωτερικός συνεργάτης των μεγαλύτερων Ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων, καθώς γνωρίζει Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Γερμανικά.

Πήρε μέρος σε πολύμηνες ανθρωπιστικές αποστολές κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το 2010 εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία τον ταξιδιωτικό οδηγό / βιωματικό οδοιπορικό στον πλανήτη «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες», το οποίο κυκλοφορεί στην ιστοσελίδα www.feel80countries.com.

Πέρα από τα ταξίδια, αγαπάει το διάβασμα, την κηπουρική, τα σπορ, την γιόγκα, τη ζωή και την ελευθερία.

Ζει στην Αθήνα με τον αγαπημένο της σκύλο και ονειρεύεται να ζήσει σε μια γωνιά του Αιγαίου, ανάμεσα στο γαλάζιο της θάλασσας και το γαλανό του ουρανού.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εύη Δημητριάδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση evddim@gmail.com