«Μέθοδος Κακαλίδη»: μια πρωτοποριακή μέθοδος ανάλυσης της ποίησης, της λογοτεχνίας, κάθε μορφής Τέχνης, όλης της Ζωής!

Παρασκευή Κωστοπέτρου,

Υπεύθυνη του Ομίλου Εξυπηρετητών και των Εκδόσεων Μέγας Σείριος

Τη «μέθοδο Κακαλίδη» για την ανάλυση ποίησης και λογοτεχνίας δημιούργησε, ανέπτυξε και δίδαξε ο ποιητής και φιλόσοφος Δημήτρης Κακαλίδης, ιδρυτής του Ομίλου Εξυπηρετητών και των εκδόσεων Μέγας Σείριος. Πρόκειται για μια μέθοδο που κάνει μια βαθιά ανάλυση της λογοτεχνίας, επεκτείνεται σε κάθε έργο Τέχνης, π.χ. ζωγραφική, κινηματογραφικές ταινίες, θέατρο αλλά κυρίως εκτείνεται σε όλη τη Ζωή με τις διάφορες όψεις, καταστάσεις και τα δρώμενα της.

Αναδύει το εσώτερο νόημα κάθε έργου και αποκαλύπτει το άπειρο μέσα στο περιορισμένο ανάγοντας κάθε έννοια και σύμβολο στην οντολογική του υπόσταση. Συνδέει το καθημερινό με το αιώνιο, το ανθρώπινο με το θεϊκό, τον μικρόκοσμο με το μεγακόσμο. Αφετηρία κάθε ανάλυσης είναι ο "Άνθρωπος – Ανθρωπότητα – Οντότητα" βλέποντας τον άνθρωπο στην ουσία του ως μια ήδη ολοκληρωμένη οντότητα και εμπνέοντας τον να είναι καλά στην καθημερινότητα του.

Τη «μέθοδο Κακαλίδη» παρουσιάσαμε για πρώτη φορά διεθνώς στην επιστημονική κοινότητα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο  Λογοτεχνίας του ακαδημαϊκού φορέα Atiner τον Ιούνιο 2014, αποσπώντας θερμότατα σχόλια από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, καθηγητές πανεπιστημίου από όλο τον κόσμο. Η εργασία μας πάνω στη «Μέθοδο Κακαλίδη» δημοσιεύτηκε και στο επιστημονικό περιοδικό Athens Journal of Philology (τόμος 1, τεύχος 3 Σεπτέμβριος  2014)  που εκδίδεται από το Τμήμα Έρευνας πάνω στις Γλώσσες και στη Γλωσσολογία (Languages and Linguistics Research Unit) και το Τμήμα Έρευνας πάνω στη Λογοτεχνία (Literature Research Unit) του ATINER.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον αποσυμβολισμό, την αριθμοσοφική ανάλυση, τη σύνθεση όλων των φιλοσοφικών ρευμάτων, την ενοποίηση των αντίθετων που συνυπάρχουν στον άνθρωπο, την εξίσωση ύλης-πνεύματος στη δημιουργία, την αξιοποίηση και σύνθεση επιστημονικών, ιστορικών, μυθολογικών στοιχείων. Χρησιμοποιεί τρία επίπεδα ανάλυσης:

ü   Στο Α-επίπεδο η ανάλυση επικεντρώνεται σ’ ό,τι συμβαίνει μέσα στον άνθρωπο που κλεισμένος μέσα στον εαυτό του, βιώνει τον περιορισμό και την άγνοια.

ü   Στο Β-επίπεδο η ανάλυση επικεντρώνεται σε ό,τι συμβαίνει μέσα σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ü   Στο Γ-επίπεδο η ανάλυση επικεντρώνεται σε ό,τι συμβαίνει μέσα σ’ ολόκληρη τη δημιουργία, σ’ ολόκληρο το Σύμπαν, στο κοσμικό γίγνεσθαι.

Η μέθοδος του Δημήτρη Κακαλίδη αποτυπώνεται στα δύο βιβλία του «Η Σοφία του Διηγήματος» (1992) και «Η Σοφία του Ποιήματος» (1994) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Μέγας Σείριος». Στα έργα αυτά ο φιλόσοφος ποιητής αναλύει 100 ποιήματα και 36 διηγήματα Ελλήνων λογοτεχνών και έχει αποσπάσει μοναδικές κριτικές από τον πνευματικό και λογοτεχνικό κόσμο της χώρας:

«Είναι ξεκίνημα μιας νέας φιλολογικής σχολής, ένας νέος ελληνικός, ελληνικότατος δρόμος που διακλαδώνεται μέσα σε παγκόσμια ρεύματα».

«Χαιρετίζουμε αυτή την τόσο επαινετή πρωτοβουλία του Δημήτρη Κακαλίδη, που πρώτος εισάγει στη μελέτη της νεοελληνικής πεζογραφίας και ποίησης αυτή τη μέθοδο κι αυτή η πρωτοβουλία, παράλληλα με την αδιαμφισβήτητη αξία των παρατηρήσεων του συγγραφέα, εγγράφουν στο ενεργητικό του μια μοναδική πνευματική πρωτιά.»


Δείτε εδώ την παρουσίαση – ομιλία για τη μέθοδο Κακαλίδη στα αγγλικά:
http://www.youtube.com/watch?v=921ReW4HbCI&index=10&list=UUrxXC0hxhuBM3fUFnx2ponA


Διαβάστε το πλήρες άρθρο της μεθόδου στα αγγλικά εδώ:
http://www.atiner.gr/journals/philology/Cover-2014-03philology.pdf