Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 12:04

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 250 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ /16-12-2020 - CYPRIEN KATSARIS ΑΛΜΠΟΥΜ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Written by
546
ΕΠΕΤΕΙΟΣ 250 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ /16-12-2020 - CYPRIEN KATSARIS ΑΛΜΠΟΥΜ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

CYPRIEN KATSARIS : Πιανίστας- Συνθέτης
ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΜΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ / ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ 6 CD's
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: “PIANO 21”

“Mια ισχυρή προσωπικότητα με αστραφτερά δάκτυλα... Έχει ένα έντονο μουσικό προφίλ, που τον τοποθετεί σε μια κατηγορία κατά πολύ ανώτερη από αυτή των συμβατικών ερμηνευτών της διεθνούς σχολής του σύγχρονου πιάνου”.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του κριτικού μουσικής της εφημ. Νew York Times: Harold C. Schonberg. The Great Pianists: From Mozart to the Present. New York: Simon & Schuster, 1987).

Ο παγκοσμίου φήμης Γαλλο-Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Cyprien Katsaris, έχει εμβαθύνει ιδιαίτερα στο συνθετικό έργο  του Μπετόβεν και έχει ερμηνεύσει πολλά από τα έργα του,  από τα χρόνια  της εφηβίας του   μέχρι και σήμερα.

Οι  θρυλικές ηχογραφήσεις του, των 9 Συμφωνιών του Μπετόβεν σε μεταγραφή για πιάνο από τον  Liszt, έλαβαν δυο φορές το βραβείο Grand Prix du Disque, Franz Liszt ( Βουδαπέστη, 1984 & 1989), το cd με την Ενάτη Συμφωνία βραβεύτηκε ως  “ Record of the  Year” στη Γερμανία, (1984) και το άλμπουμ με τα 6 Cds από  τις 9 Συμφωνίες  σχολιάστηκε  στην εφημερίδα “ Frankfurter Allgemeine Zeitung”, ως ηχογράφηση εξίσου υψηλού επιπέδου με τις  διάσημες ηχογραφήσεις του  Herbert von Karajan με την  Berlin Philharmonic Orchestra, από τον Ingo Harden, Πρόεδρο των Μουσικοκριτικών της Γερμανίας.

Ο Cyprien Katsaris ηχογράφησε επίσης τα κοντσέρτα Νο. 3 με τον διάσημο Ρώσσο μαέστρο  Rudolph Barshai και την Slovenian Philharmonic Orchestra και το  Νο 5,  Αυτοκρατορικό ( Emperor Concerto) με  τον διάσημο Βρετανό μαέστρο  Sir Neville Marriner και  την ορχήστρα του,  “ Academy of Saint Martin in the Fields”, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ορχήστρα δωματίου στον κόσμο.

Ο Συπριέν Κατσαρής ηχογράφησε επίσης, σε παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση, μια εκδοχή  για πιάνο από το Μπαλέτο “Τα Πλάσματα του Προμηθέα” (“ The Creatures of Prometheus”) από τον ίδιο τον  Μπετόβεν, ένα αριστούργημα που είχε αγνοηθεί από όλους τους άλλους πιανίστες.

Τον Απρίλιο του 2019 ο Κατσαρής  αποφάσισε να ηχογραφήσει με ένα εντελώς πρωτότυπο τρόπο αυτό το άλμπουμ που συμπεριλαμβάνει 6 CDs με τον τίτλο: BEETHOVEN: A CHRONOLOGICAL ODYSSEY, αφιερωμένο στην επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Μπετόβεν (16 Δεκεμβρίου 2020 ).

Το άλμπουμ περιέχει  μια σειρά από συνθέσεις του Μπετόβεν από τις  πρώιμες  μέχρι τις  τελευταίες  του. Συμπεριλαμβάνει μια επιλογή από σπουδαία προτότυπα έργα ( 9 Σονάτες, 32 παραλλαγές, τη Φαντασία  op.77 κ.α ) σπάνιες μεταγραφές  από τον ίδιο τον Μπετόβεν και τους  Czerny, Mussorgsky, Liszt κ.α,  ( Σονάτες για βιολί  Kreutzer & Spring, μέρη από  Κουαρτέτα  και από το  Σεπτέτο ,  δυο έργα για Μαντολίνο) καθώς και το Adagio από τη Συμφωνία Νο 9 σε μεταγραφή από τον Wagner κ.α

Read 546 times

Latest from apostaktirio team