Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 23:13

1η συνάντηση_Φωτεινή Τσαλίκογλου_«Μάθε με να υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο_Κύκλος Ομιλιών για τον Ναρκισσισμό_Ίδρυμα Θεοχαράκη

Written by
360
1η συνάντηση_Φωτεινή Τσαλίκογλου_«Μάθε με να υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο_Κύκλος Ομιλιών για τον Ναρκισσισμό_Ίδρυμα Θεοχαράκη

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 

Φωτεινή Τσαλίκογλου: 

«Μάθε με να υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο. 

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:00-20:00  

Με την εισήγηση της ψυχολόγου, συγγραφέα και καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φωτεινής Τσαλίκογλου θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου ο κύκλος ομιλιών που πραγματοποιούν για μια ακόμη χρονιά οι εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. 

Με γενικό τίτλο «Υπάρχει χώρος για μένα;», η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού. Ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις που παραμένει-δυστυχώς-πάντα επίκαιρο. Στην εισήγησή της η κυρία Τσαλίκογλου, η οποία έχει τη συνολική επιμέλεια του κύκλου ομιλιών, θα εστιάσει στο δεσμό μητέρας-παιδιού. Η ίδια θέτει το εξής εύστοχο ερώτημα: «Σε ποιο βαθμό και με πιο τρόπο η εποχής μας, εποχή ρευστής αβεβαιότητας και ναρκισσιστικής έξαρσης δυσχεραίνει τη δια βίου σχέση μητέρας παιδιού;». 

Σύνοψη εισήγησης 

Η σχέση με τη μητέρα, το πρώτο ερωτικό αντικείμενο στη ζωή μας, είναι μια σχέση κομβική για την ψυχική ανάπτυξη. Το βρέφος στην αρχή της ζωής δεν υπάρχει, και δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο ως τμήμα αυτής της σχέσης. Το ασχημάτιστο εγώ, από την πρώτη στιγμή, χρειάζεται ένα εσύ, μια ετερότητα για να μπορέσει να σχηματισθεί. Αγάπα με για να με αγαπώ, είναι το αίτημα ενός πλάσματος που μεγαλώνει αρχικά μέσα σε ένα μητρικό σώμα για να γίνει στη συνέχεια ένοικος μιας μητρικής αγκαλιάς, προτού κατοικήσει το σπίτι των γονιών του. Τι συμβαίνει όμως όταν η μητέρα δεν καλύπτει επαρκώς τη λειτουργία της; Άρρητα, ανέκφραστα αιτήματα από τη μεριά του παιδιού ζητούν μια απόκριση: ‘’Φύγε από μπροστά μου για να δω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη’’ ‘’Mη με πνίγεις με το βάρος της συνεχούς παρουσίας σου’’ ‘’Κοίταξε με, μην με κάνεις αόρατη με την απουσία σου’’ ‘’Μην είσαι μια νεκρή μάνα για να μπορώ να είμαι ζωντανή’’ 

Η αγάπη είναι νοσταλγία, λέει ο Φρόυντ. Ένα ίχνος από τη δυναμική των σχέσεων εκείνης της εποχής δεν σβήνεται ποτέ οριστικά. Μεγάλωσε και ωρίμασε το παιδί, η μητέρα γερνάει, ίσως έχει κιόλας φύγει από τη ζωή, κι όμως μια υπόγεια φλέβα συνεχίζει να τροφοδοτεί τις τωρινές σχέσεις μας με πόθους συγχώνευσης και επανένωσης που αφορούσαν εκείνη την πρώτη εποχή. 

Κόστος συμμετοχής: 

Προαγορά 4 συναντήσεων: 40€ (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας) 

Προαγορά μίας συνάντησης: 11 € (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας) 

Αγορά την ημέρα της εκδήλωσης: 13€ 

Ομαδικές αγορές (άνω των 15 ατόμων): 10€ η συνάντηση 

Λογαριασμοί: 

Πειραιώς IBAN: GR94 0172 0490 0050 4907 6093 374 

Alpha Bank IBAN: GR85 0140 1060 1060 0200 2013 238 

Για κράτηση θέσεων αποστολή του καταθετηρίου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018. Έπειτα θα μπορούσατε να αγοράσετε το εισιτήριο σας την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. 

Αφορμή γι’ αυτές τις συναντήσεις είναι η ελληνική έκδοση του best seller βιβλίου της ερευνήτριας, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου, Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πορφύρα. 

Σελίδες: 374

Εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου

Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας

Λιανική τιμή: 18€ 

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, η Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων. 

Σύμφωνα με την ειδικό, ο νάρκισσος απαιτεί όλοι οι προβολείς της προσοχής να πέφτουν πάνω του. Συχνά, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, μειώνοντας τους πάντες γύρω του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το ίδιο του το παιδί. Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά. 

Στον κύκλο ομιλιών θα φωτιστούν όλες οι πλευρές της σχέσης ναρκίσσου-μητέρας και κόρης, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης αλλά και επίλυσης αυτού του τόσο προβληματικού μοτίβου σχέσης. 

Βιογραφικό Φωτεινής Τσαλίκογλου  

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Ζαν Πιαζέ και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων. Έχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχικής οδύνης και δημιουργικότητας. Τα μυθιστορήματα της μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Ανάμεσα τους: Η κόρη της Ανθής Αλκαίου, Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ, Έρως φαρμακοποιός, Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά, Το χάρισμα της Βέρθας, Όλα τα ναι του κόσμου, Το Ευτυχισμένο Νησί, το διαλογικό έργο: Μήπως; (με τη Μαργαρίτα Καραπάνου), Δεν μ αγαπάς, μ αγαπάς: Τα παράξενα της μητρικής αγάπης, 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο της μυθιστόρημα Η Μετακόμιση. Υπό έκδοση το δοκίμιο ‘’Μαθήματα θανάτου και ζωής: O Γιάλομ στην Αθήνα’’

Read 360 times

Latest from apostaktirio team