Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 10:44

Από τη Γραμμική Α’ στο Ελληνικό Αλφάβητο" στο πίτι της Κύπρου, 7 Φεβρουαρίου

Written by
278
Από τη Γραμμική Α’ στο Ελληνικό Αλφάβητο" στο πίτι της Κύπρου, 7 Φεβρουαρίου

 «Από τη Γραμμική Α’ στο Ελληνικό Αλφάβητο» 

Τη συναρπαστική διαδρομή για τη δημιουργία του Ελληνικού Αλφαβήτου και της πρώτης αλφαβητικής γραφής παρουσιάζει ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ομιλία του με τίτλο «Από τη Γραμμική Α΄στο Ελληνικό Αλφάβητο» εγκαινιάζει τον 2ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία συνδιοργανώνεται με το Σπίτι της Κύπρου και τον ΕΠΟΚ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου2018 στις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). 

Στη διάλεξή του ο Καθηγητής Κωνσταντινόπουλος εξετάζει τα γραφικά συστήματα που παρουσιάζονται στον Ελλαδικό χώρο, αρχής γενομένης από την Κρήτη. Την ιερογλυφική γραφή (1900-1625 π.Χ.) και τη Γραμμική Α΄(1850-1450 π.Χ.), που αποδίδουν μη ελληνική γλώσσα ακολουθεί η Γραμμική Β΄(1450-1200 π.Χ.), που θεωρείται η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας. Επιρροή αυτών των γραφών αναγνωρίζεται στις κυπρομινωικές γραφές και στο κυπριακό συλλαβάριο, το οποίο εμφανίζει ίδια δομή με τη μυκηναϊκή Γραμμική Β’, χρησιμοποιήθηκε μέχρι την κλασσική εποχή και αποκρυπτογραφήθηκε το 1871. Όλα τα παραπάνω αλφάβητα ήταν συλλαβογραφικά. Αυτό αλλάζει τον 9ο αιώνα, όταν οι Έλληνες παρέλαβαν από τους Φοίνικες ένα συμφωνικό αλφάβητο, το οποίο μεγαλοφυώς τροποποίησαν σε φθογγικό και εκλαϊκεύοντας τη χρήση του το ανέδειξαν σε κυρίαρχο όργανο πολιτισμού. 

Ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του αντίστοιχου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών. Διδάσκει Επική Ποίηση, Ιστοριογραφία και Θέματα Δομής και Ύφους του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Κολωνίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Ασχολείται με εκδόσεις και σχόλια αρχαιοελληνικών κειμένων και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και μονογραφιών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

 

 

Read 278 times

Latest from apostaktirio team