Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 20:17

Εντατικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου

Written by
344
Εντατικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου

Πώς γράφω μια ιστορία για παιδιά;
 
Εντατικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου
με τη συγγραφέα Ιωάννα Μπαμπέτα
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
 
Οι ιστορίες για παιδιά γράφονται από ενήλικες.
Πόσο μεγάλη παγίδα είναι αυτό;
 

Μιλώντας για το παιδικό βιβλίο, είναι πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται:
Τα βιβλία πρέπει να ψυχαγωγούν ένα παιδί ή να το διδάσκουν; Πρέπει να μιλάνε για την πραγματικότητα ή για κόσμους φανταστικούς; Πρέπει να κάνουν το παιδί να γελά ή να το προβληματίζουν; Υπάρχουν τελικά «πρέπει» και «δεν πρέπει»; Λογοκρίνονται οι ιστορίες για παιδιά ή ο συγγραφέας αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο;
 
Το να γράφει κανείς για παιδιά δεν είναι τόσο απλό όσο ίσως φαντάζει σε κάποιους. Το παιδί είναι ένας πολύ απαιτητικός αναγνώστης και αρκετά απρόβλεπτος. Το παιδί της σύγχρονης εποχής είναι υποψιασμένο και εξελιγμένο. Δεν έχει σχέση με το παιδί που ήμασταν εμείς κάποτε. Όμως, κάποια βασικά πράγματα μένουν ίδια κι αυτά είναι που πρέπει να ανακαλύψουμε.
Ο τρόπος γραφής πρέπει να είναι απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Η ιστορία να είναι ενδιαφέρουσα και γρήγορη. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί περιεκτικό λόγο ή μήπως όχι;
Ο συγγραφέας είναι κερδισμένος αν από τις πρώτες λέξεις κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού. Μόνο τότε το παιδί θα συνεχίσει την ιστορία. Το παιδί-αναγνώστης είναι διαφορετικό από τον ενήλικα. Ίσως να μην μπορέσει να προσδιορίσει για ποιο λόγο του άρεσε μια ιστορία ή όχι. Είναι πιο εύκολο και πιθανό να εκφράσει πώς το έκανε να αισθανθεί η ιστορία που μόλις διάβασε. Κι αυτό είναι αλάνθαστο κριτήριο.
 
Είναι διαφορετικό να αφηγούνται οι γονείς μια ιστορία το βράδυ στο παιδί τους ή οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές τους και διαφορετικό να γράφουμε μια ιστορία που θα διαβαστεί από παιδιά που δεν γνωρίζουμε. Η σωστή δομή βοηθά να έχουμε μια ιστορία συγκροτημένη. Μόνο αν είναι δουλεμένοι οι ήρωες, ζωντανεύουν και συντροφεύουν τον αναγνώστη. Ενώ ο τρόπος που θα χειριστούμε το θέμα μας πρέπει να είναι πρωτότυπος, ευφάνταστος και λογοτεχνικά δοσμένος.
 
Για να γράψει κάποιος βιβλία για παιδιά, χρειάζεται μεράκι, κέφι, αγάπη και πολλή δουλειά!
 
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις αυτοτελείς κύκλους (διάρκειας έξι ωρών ο καθένας), όπου οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τρία διαφορετικά είδη παιδικών βιβλίων και θα δημιουργήσουν ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι πραγματικές, ιστορίες μαγικές και ιστορίες τρελές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν έναν, δύο ή και τρεις κύκλους.
Κόστος: Για την παρακολούθηση ενός κύκλου: 60 €
Για την παρακολούθηση δύο κύκλων: 120 €
Για την παρακολούθηση και των τριών κύκλων: 165 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν δωρεάν δύο βιβλία από τη σειρά «Μικρές καληνύχτες», καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.
 
1ος κύκλος: Ιστορία βραχείας φόρμας
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, 10:00-17:00
Πρώτο τρίωρο: Θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε ιστορίες βραχείας φόρμας. Θα μιλήσουμε για το ξεκίνημα, για την ανατροπή και τη λύτρωση. Θα δημιουργήσουμε ταυτότητες ηρώων. Θα δουλέψουμε τη λιτή και περιεκτική γραφή. Θα κουβεντιάσουμε για τις διαφορές που έχουν τα παιδιά του τότε με τα παιδιά του σήμερα. Η ιστορία μας πρέπει να έχει κάποιο μήνυμα; Θα διδάξουμε ή θα διασκεδάσουμε το παιδί αναγνώστη;
Διάλειμμα μίας ώρας
Δεύτερο τρίωρο: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε το θέμα που ενδιαφέρει εμάς αλλά και τον μικρό αναγνώστη. Θα φτιάξουμε ήρωες ζωντανούς και θα στήσουμε μια ιστορία ο καθένας, για να δουλευτεί περαιτέρω στο σπίτι.
 
2ος κύκλος: Παραμύθι
Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 10:00-17:00
Πρώτο τρίωρο: Θα μιλήσουμε για το παραδοσιακό παραμύθι, το παραμύθι στη σύγχρονη εποχή και για τον μαγικό ρεαλισμό. Θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε παραμύθια. Θα ασχοληθούμε με τη λυρική και πληθωρική γραφή. Θα συζητήσουμε για τη δομή και τους χαρακτήρες. Δοκιμασίες, «από μηχανής θεός» για την επίλυση και λυτρωτικό τέλος.
Διάλειμμα μίας ώρας
Δεύτερο τρίωρο: Θα προσπαθήσουμε να στήσουμε ένα παραμύθι στη σύγχρονη εποχή. Ποια μαγικά στοιχεία ταιριάζουν στη σημερινή πραγματικότητα; Ποιοι ήρωες ενδιαφέρουν τα παιδιά;
 
3ος κύκλος: Σουρεαλιστική ιστορία
Σάββατο 19 Μαΐου 2018, 10:00-17:00
Πρώτο τρίωρο: Σουρεαλισμός, υπερβολή και γέλιο. Θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε σουρεαλιστικές ιστορίες. Ζώα και αντικείμενα ζωντανεύουν. Τι φωνή θα τους δώσουμε; Ρυθμός γρήγορος και πολλή φαντασία. Γραφή χιουμοριστική και ομοιοκαταληξίες.
Διάλειμμα μίας ώρας
Δεύτερο τρίωρο: Επιλογή ηρώων. Σκεφτόμαστε με εικόνες. Πώς κάνουμε ένα παιδί να γελάσει; Στήνουμε την αρχή της ιστορίας και αφήνουμε τους ήρωες να μας οδηγήσουν στο τέλος.
 
Διαβάστε
ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για τη διδάσκουσα και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ιωάννα Μπαμπέτα.

Πληροφορίες για την εγγραφή
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για τον/τους κύκλο/ους που σας ενδιαφέρει/ουν στέλνοντας e-mail στο
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του εργαστηρίου και του κύκλου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

 

 

 

Read 344 times

Latest from apostaktirio team