Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 16:49

Η βιντεοσκοπημένη παράσταση «Θρήνοι και ύμνοι» του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, 27/3 στον Κήπο, Ορφανίδου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Written by
311
Η βιντεοσκοπημένη παράσταση «Θρήνοι και ύμνοι» του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, 27/3 στον Κήπο, Ορφανίδου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ    

Η κινηματογραφική λέσχη Solaris σε συνεργασία με τον Κήπο έχει ξεκινήσει σειρά προβολών ταινιών, εγκαινιάζοντας τον τρίτο κύκλο της δραστηριότητάς της. Οι προβολές γίνονται τις Τρίτες, στις 19.00, στον Κήπο, Ορφανίδου 6, παράλληλος της Δωδεκανήσου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πέμπτη προβολή θα γίνει την Τρίτη 27/3/2018. 

Θα προβληθεί η βιντεοσκοπημένη παράσταση «Θρήνοι και ύμνοι» (80΄), του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, παραγωγής του 2011. Η παράσταση αναφέρεται στο έργο του Παπαδιαμάντη, το οποίο είναι επίκαιρο λόγω των εορτών του Πάσχα, όπως και των Χριστουγέννων. Ξεφεύγει όμως από αυτόν τον εύκολο και προφανή συμβολισμό για να μπει μέσα στο παπαδιαμαντικό έργο, να δείξει με ηχοχρώματα το αίσθημα της κατάνυξης, της ψυχικής ενατένισης, έτσι όπως ξεδιπλώνεται προοδευτικά σε όλο το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παράσταση μας βοηθά να βρούμε τον ψυχικό μας κόσμο μέσα από τα τοπία του έργου του Παπαδιαμάντη, στο οποίο μπορεί να μην αναφέρεται ρητά, με όχημα όμως τη μουσική και το άσμα, μπαίνουμε μέσα στον πυρήνα του και βρίσκουμε την αιτία μας. Ο μαγικός ρεαλισμός όπως υπάρχει στο παπαδιαμαντικό έργο μεταφέρεται στο θεατή που απλά συμμετέχει νοερά, γίνεται ένα με την παράσταση, μουσική-ύμνοι-αφήγηση-τοπίο-ιστορία, και άγει την ψυχή του. 

Θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε τη ζωντανή μουσική από τον ίδιο το δημιουργό της παράστασης, τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, με τους ήχους της φυσαρμόνικας να μπούμε στο παπαδιαμαντικό τοπίο και, στη συνέχεια, να συζητήσουμε με αυτόν για τα θέματα που εγείρονται από αυτή την παράσταση, τα οποία είναι πολλά και διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το πως και που μας αγγίζει το έργο του Παπαδιαμάντη. Θα είναι ακόμα μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις αναγνώσεις μας των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη, να καταλάβουμε το πνευματικό του ταξίδι, να βιώσουμε τη δική μας ψυχική εμπλοκή με αυτό το ανώτατο πνευματικό στοιχείο.

Σας περιμένουμε την Τρίτη 27/3/2018, στις 19:00.

Είσοδος ελεύθερη.

Τη συζήτηση με το κοινό και το σκηνοθέτη που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης (κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών).

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσης

Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
e:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
t: 2313078962 (6μμ – 10μμ)

 

Read 311 times

Latest from apostaktirio team