Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 11:57

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Written by
378
ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής του Βάλτερ Πούχνερ, Οι θησαυροί της σκόνης, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου οργανώνοντας στο βιβλιοπωλείο μας συζήτηση με θέμα «H θεατρικότητα στην ποίηση και η ποιητική στο θέατρο».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν o συγγραφέας και η Μαρίκα Θωμαδάκη, καθηγήτρια θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο Πάνος Κυπαρίσσης, ποιητής, σκηνοθέτης και ο Κωνσταντίνος Μπούρας, κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου, ποιητής.

Ποιήματα από τη συλλογή απάγγειλαν ο Βάλτερ Πούχνερ και ο Κωνσταντίνος Μπούρας. 

Σύμφωνα με τη Μαρίκα Θωμαδάκη η ποιητικότητα αποτελεί σύμφυτο στοιχείο της θεατρικής γραφής. Στην πραγματικότητα ο συγγραφέας παραδίδει στο κοινό ένα απροστάτευτο κείμενο που παλεύει μεταξύ ποιητικότητας και θεατρικότητας. O Πάνος Κυπαρίσσης προσθέτει, παραθέτοντας τον Έλιοτ, ότι η αφηρημένη σύλληψη μιας ιδιωτικής εμπειρίας στην οριακή της ένταση καθίσταται παγκόσμια. 

Ο Βάλτερ Πούχνερ μίλησε για την ποίησή του, το θέατρο και εξέφρασε βαθύτερους φιλοσοφικούς προβληματισμούς του: "Οι μυθολογίες και η τέχνη θα μάς χρειαστούν και στο μέλλον γιατί έχουμε ένα σώμα που προέρχεται από κάποια στάδια της εξέλιξης και μια ψυχή που βρίσκεται κι αυτή πίσω. Η τεχνολογία μάς έχει δώσει μια προέκταση των αισθήσεων αλλά δεν εκλύει συναισθήματα. Δεν μάς γεμίζει την ψυχή. Η δυστυχία του σύγχρονου ανθρώπου έγκειται στο ότι πρέπει να εναρμονίσει διαφορετικά επίπεδα, ένα σώμα πιθήκου, μια ψυχή που είναι χιλιάδες χρόνια πίσω και μια τεχνολογία που απλώς χρησιμοποιεί χωρίς να ξέρει πώς λειτουργεί.

Ακολουθήστε το link για το βίντεο της εκδήλωσης όπως καλύφθηκε από το Bookia

Read 378 times

Latest from apostaktirio team