Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 19:30

"Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι" - Αφιέρωμα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, 4/6

Written by
285
"Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι" - Αφιέρωμα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, 4/6

Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι 

Αφιέρωμα 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων» και την Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μετανάστευση, ξενιτιά, μνήμη, τραγούδι» με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου "A Weft of Memory" (Το υφάδι της μνήμης) των Vasiliki και Thomas Scotes. Στην εκδήλωση προβάλλεται το ντοκυμαντέρ της Athena Scotes "Last Song to Xenitia" (Τελευταίο τραγούδι για την ξενιτιά) και ακολουθεί συζήτηση. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 4 Ιουνίου, και ώρα 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Η ιστορία της Vasiliki Scotes είναι μια κοινή ιστορία μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1908 στα Θεοδώριανα Ηπείρου και, νεαρή νύφη, μετανάστευσε με τον σύζυγό της το 1931 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας στην ξενιτιά. Μεγάλωσαν την οικογένειά τους στο Χάρισμπεργκ της Πενσυλβανίας. Παρόλο που η φτώχεια και οι στερήσεις σημάδεψαν την παιδική της ηλικία, δεν κατόρθωσαν να κλονίσουν την αγάπη της για την πατρίδα. Λίγο πριν συμπληρώσει τα 100, ανακάλεσε μνήμες των παιδικών της χρόνων και υπαγόρεψε στο γιο της Thomas Scotes, γλωσσολόγο και τέως πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδοσιακά τραγούδια, ποιήματα και παροιμίες. Αποτέλεσμα της λεπτομερούς καταγραφής είναι η εκτενής δίγλωσση έκδοση "A Weft of Memory" (Το υφάδι της μνήμης, αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη 2η έκδοση, 2017) που συνιστά συνεισφορά τόσο στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης όσο και στη λαϊκή αφηγηματολογική έρευνα. 

Το 2010, σε ηλικία 103 ετών, η Vasiliki Scotes ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Ελλάδα και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διατήρηση της λαϊκής προφορικής παράδοσης, αλλά και για την δική της ποίηση την οποία μελοποίησε ο Λάκης Χαλκιάς. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της βρίσκει την Ελλάδα σε οικονομική και πολιτιστική κρίση. Μαζί με την εγγονή της και σκηνοθέτρια του ντοκυμαντέρ Athena Scotes περιπλανώνται στην Ελλάδα και συναντούν νέους ανθρώπους που σκέφτονται την ξενιτιά ως λύση στο σημερινό τους αδιέξοδο. 

Στην εκδήλωση θα ακουστούν και τραγούδια της Vasiliki Scotes μελοποιημένα από τον Λάκη Χαλκιά. 

For information about this event in English, please visit the following link: http://www.hau.gr/?i=culture.en.current_forth_events.5395 

Ομιλητές 

Thomas J. Scotes, τ. πρέσβης των Η.Π.Α., συγγραφέας του βιβλίου A Weft of Memory 

Χάρης Βλαβιανός, ποιητής, δοκιμιογράφος 

Αλέξανδρος Κιτροέφ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας, Haverford College, Pennsylvania, Η.Π.Α. 

Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α. 

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, 19:00 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα 

Είσοδος ελεύθερη 

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.hau.gr/culture

Read 285 times

Latest from apostaktirio team