Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 17:52

Ένα ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην Ιπποκράτους.

Written by
169
Ένα ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην Ιπποκράτους.

Ένα ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην Ιπποκράτους.

Διαλέξεις και ανοιχτός διάλογος με κορυφαίους επιστήμονες.  

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ιπποκράτους 118, Αθήνα 

Συνεχίζεται το Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, που είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη, με νέες διαλέξεις, φιλοδοξώντας να προσφέρει στο κοινό βραδιές προβληματισμού, πνευματικής καλλιέργειας και παραγωγικού διαλόγου. Κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι μιλούν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα προσφέροντας το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. 

Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων με τους ιστορικούς Θάνο Βερέμη και Σωτήρη Ριζά έχει τίτλο «Έλληνες ηγέτες» και αφορμή τα βιβλία τους Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο οραματιστής του εφικτού και Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η Ελλάδα από τον Εμφύλιο στη Μεταπολίτευση.

Έλληνες ηγέτες: Ελευθέριος Βενιζέλος,  Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, 7:30 μ.μ.

Έλληνες ηγέτες: Κωνσταντίνος Καραμανλής,  Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, 8 μ.μ.

Στην πρώτη συνάντηση ο διακεκριμένος ιστορικός Θάνος Βερέμης παρουσιάζει την πολιτική διαδρομή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενός πολιτικού που διακρίθηκε σε πολλούς τομείς, ως μεταρρυθμιστής, ως διαπραγματευτής και ιδιαίτερα στις επιλογές συνεργατών του, ενώ άφησε το διακριτικό του στίγμα στην επιλογή εξωτερικής πολιτικής κατά την εμπλοκή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Θάνος Βερέμης στη διάλεξή του εστιάζει στην περίοδο του Εθνικού Διχασμού και ειδικότερα καταπιάνεται με:

Τον διαχωρισμό της Νέας και της Παλιάς Ελλάδας

Τις συνθήκες που δημιούργησαν την αντίθεση αυτοχθόνων και ετεροχθόνων

Τη σχέση του βασιλιά Κωνσταντίνου με τη Γερμανία και του Ελευθέριου Βενιζέλου με τη Βρετανία

Στη δεύτερη συνάντηση, τη σκυτάλη παίρνει ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς που σκιαγραφεί την πολιτική κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε σημαντικός έως αποφασιστικός παράγοντας στην ελληνική πολιτική από το 1955 έως το 1980. 

Ειδικότερα αναφέρεται:

Στην παρέμβασή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα από μια παραδοσιακή κοινωνία να εισέλθει στην εποχή της νεωτερικότητας και της ευημερίας

Στον αποφασιστικό ρόλο του σε ό,τι αφορά το πεδίο των θεσμών κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με στόχο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου, απαλλαγμένου από τους περιορισμούς της μετεμφυλιακής περιόδου

Στο πώς επεδίωξε την οργανική ένταξη της Ελλάδας στην εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Στον δεύτερο κύκλο διαλέξεων οι φιλόλογοι Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα μας μιλούν για τη διαχρονική αξία του μύθου με αφορμή το νέο τους βιβλίο Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης: Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, 8 μ.μ.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 7:30 μ.μ.

Στόχος της πρώτης συνάντησης είναι να «μεταφερθούν» νοερά οι συμμετέχοντες στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. και να αποκτήσουν, όσο είναι δυνατόν, μια γενική εικόνα του πώς προσέγγιζαν τότε τη διδασκαλία της τραγωδίας οι πολίτες της Αθήνας, κατά κύριο λόγο, καθώς και όλοι οι συντελεστές της παράστασης. 

Ειδικότερα θα γίνει αναφορά και θα παρουσιαστούν:

Οι βασικές εισαγωγικές πληροφορίες για τη γένεση και την εξέλιξη της  αρχαίας τραγωδίας σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αυτή διαμορφώνεται και καθίσταται τελικά ένα μοναδικό πνευματικό δημιούργημα, το οποίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό της πόλης-κράτους. 

Τα σημαντικά βιογραφικά στοιχεία των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου τους που διαφαίνονται στα σωζόμενα κείμενά τους.

Ο κυρίαρχος ρόλος του μύθου, ο οποίος διαμορφώνει εν τέλει τον ελληνικό πολιτισμό, και βέβαια το γεγονός ότι το δράμα ως ποιητικό δημιούργημα καθιστά τον μύθο επίκαιρο και συμβάλλει στη διατήρησή του.

Στη δεύτερη συνάντηση οι δύο φιλόλογοι θα επιλέξουν και θα παρουσιάσουν τις τραγωδίες  Προμηθέας δεσμώτης του Αισχύλου, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή και Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη. Στόχος αυτής της επιλογής είναι να παρουσιαστούν και να αναλυθούν οι σχετικοί μύθοι σε σχέση με την προσωπική προσέγγιση του μύθου από κάθε δημιουργό και βέβαια να ακουστούν σημαντικά αποσπάσματα των συγκεκριμένων τραγωδιών, ώστε να απολαύσουν, όσο είναι δυνατόν, οι συμμετέχοντες τον επίκαιρο λόγο του δράματος, που αποτελεί για όλους μας πολύτιμη αναζωογονητική κληρονομιά, παρότι έχουν περάσει 2.500 χρόνια από τη δημιουργία του. Τέλος, θα γίνουν αναφορές στην πρόσληψη και στην επανερμηνεία των εν λόγω δραμάτων από μεταγενέστερους λογοτέχνες και καλλιτέχνες.  

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ  

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα), καθώς και τον τίτλο της διάλεξης.

Οι διαλέξεις θα μεταδοθούν ζωντανά και με live streaming από τον ιστότοπό μας www.metaixmio.gr. Μείνετε συντονισμένοι.  

 

 

Read 169 times

Latest from apostaktirio team