Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 15:32

Η σκηνοθέτιδα Κλεοπάτρα Σβανά γράφει για την παράσταση "Καρύδια με μέλι"

Written by
444
Η σκηνοθέτιδα Κλεοπάτρα Σβανά γράφει για την παράσταση "Καρύδια με μέλι"

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΒΑΝΑ

Έχω την τύχη φέτος να συνεργάζομαι με το θέατρο Ελπίδας και μου εμπιστεύτηκε να ασχοληθώ με τις βραδινές παραστάσεις του.

Το θέατρο Ελπίδας με τη νέα διεύθυνση εδώ και δύο χρόνια έχει παράδοση στο βρεφικό διαδραστικό θέατρο και εμένα με επέλεξαν για να σκηνοθετήσω τρεις παραστάσεις για ενήλικες.

Ουσιαστικά ξεκίνησε η συνεργασία μας όταν διασκεύασα ένα βιβλίο, το βιβλίο της Νίκης Κούκου και το προσάρμοσα σε θεατρικό κείμενο. Έτσι προέκυψε και η πρώτη σκηνοθεσία. Η παράσταση ΄΄θα με αγαπούσες για πάντα είχες πει΄΄ πήγε καλά και προχωρήσαμε σε μία δεύτερη συνεργασία.

Ο Σιλάχ ήταν το δεύτερο έργο που είχε κοινωνικο πολιτικό θέμα και αναδείχθηκε το ταλέντο και κυρίως το πάθος ενός παιδιού που είναι εκτός χώρου και αποφάσισε να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα και να ανεβάσει μία παράσταση. Βοήθησα το Γεράσιμο Κατσανέα να αποτυπώσει το κείμενό του σωστά θεατρικά και έτσι έκανα και τη σκηνοθεσία.

Η Τρίτη πρόταση ήρθε από τον ίδιο το συγγραφέα που είδε τις παραστάσεις μου και μου πρότεινε να ανεβάσω μια κωμωδία του.

Η Κωμωδία ΄΄καρύδια με μέλι΄΄ μόνο από το θέμα της με τράβηξε και με ιντρίγκαρε γιατί οι σχέσεις των δύο φύλων είναι ένα θέμα που είναι πάντα επίκαιρο σε όλα τα ζευγάρια και δη στα σύγχρονα.

Ο γρήγορος τρόπος ζωής και η αντιστροφή των ρόλων είναι ένα φαινόμενο του σύγχρονου πολιτισμού και τα τελευταία χρόνια και της κρίσης.

Δεν είναι σύνηθες να βλέπεις έναν άντρα να μεγαλώνει τα παιδιά και η γυναίκα να τρέχει για το μεροκάματο. Κι όμως γίνεται, όλο αυτό όμως και στη ζωή και στη σκηνή έχει και το αστείο του.

Αυτό ο Θάνος Τσάμπρας το αποτυπώνει εύστοχα στο κείμενό του και με μεγάλη χαρά σκηνοθετώ ένα έργο ενός ανθρώπου που έχει τεράστεια εμπειρία στο χώρο και έχει δουλέψει αρκετά χρόνια με μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου.

Το ΄΄καρύδια με μέλι΄΄ είναι μια κωμωδία εύστογη, ανάλαφρη , διασκεδαστική, που φωτογραφίζει όλους εμάς στις προσωπικές μας σχέσεις. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιος θεατής που δεν θα ταυτιστεί με τους ήρωες.

Τον Κωσταντίνο τον υποδύεται ο Κωσταντίνο Πολύζος. Ο ρόλος Κωνσταντίνος ως σύζυγος ΄΄υποταγμένος΄΄ είναι νοικοκύρης και αφέντης της κουζίνας…..

Η Νέλλυ (Ιωάννα Θεοδωροπούλου) η σύζυγός του αν και σε μορφωτικό επίπεδο δεν είναι ισάξιά του , λόγω του ότι είναι οικονομικά ανεξάρτητη έχει μεγαλύτερη ισχύ.

Ο Στέφανος ( Γεράσιμος Ελ Σερίφ) είναι ο φίλος του Κωνσταντίνου από το στρατό. Ο Στέφανος μεγαλώνει το παιδί του και τρέμει στην ιδέα να μείνει η σύζυγός του ξανά έγκυος γιατί ξέρει ότι τον περιμένει μεγάλος αγώνας για να μεγαλώσει ένα ακόμα παιδί.

Ο Αντρέας (Γιώργος Γογώνης) ο μικρότερος της παρέας μόλις εισήχθη στην παρέα ως νέος άνεργος πτυχιούχος όπως και οι άλλοι δύο. Αφού η σύντροφός του εργάζεται εκείνος περιδιαβαίνει στο σπίτι του Κωνσταντίνου και έτσι ξεκινούν όλα…..

Ο Ανδρέας είναι αυτός που θα φύγει και δια της βίας από το σπίτι καθώς δεν τον σηκώνει το κλίμα στο τέλος της παράστασης.

Η κωμωδία Καρύδια με μέλι ξεκινάει στις 12 Απριλίου και θα παίζεται κάθε Παρασκευή ως 31 Μαίου στο θέατρο Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας. Αριστοτέλους και Σμύρνης 5-7.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2130883934

 

 

 

Read 444 times

Latest from apostaktirio team